Kulit bersisik bukan sahaja disebabkan oleh kulit kering

Kulit bersisik adalah penyakit kulit yang boleh mengganggu penampilan. Kulit bersisik berlaku apabila lapisan kulit terluar terkelupas. Walaupun kulit kering adalah penyebab yang paling biasa, kulit bersisik juga disebabkan oleh dermatitis kontak atau psoriasis.

Kulit bersisik ditandai dengan kulit yang kelihatan kering dan retak, memberikan kesan "bersisik". Keadaan ini boleh berlaku pada tangan, kaki, dan juga muka. Kulit bersisik juga boleh disertai dengan gatal dan kemerahan.

Pelbagai Punca Kulit Bersisik

Kemunculan kulit bersisik bukan hanya ketika Anda memiliki kulit kering, tetapi juga dapat menjadi gejala penyakit tertentu. Berikut adalah beberapa penyebab kulit bersisik:

Hubungi dermatitis

Dermatitis kontak adalah keradangan pada kulit yang berlaku akibat daripada terkena bahan yang menyebabkan kerengsaan atau mencetuskan reaksi alergi. Penyebabnya boleh berbeza bagi setiap orang, mulai dari bahan kimia dalam deterjen atau sabun, hingga logam dalam perhiasan.

Kaki atlet atau tinea pedis

Kulit kering juga boleh disebabkan oleh tinea pedis, jangkitan kulat yang biasanya muncul di antara jari kaki. Jangkitan kulat ini boleh menyebabkan kulit menjadi bersisik, kering, gatal, merah, retak atau melepuh. Tinea pedis biasanya tidak serius, tetapi harus ditangani dengan segera agar tidak merebak ke bahagian tubuh yang lain atau bahkan merebak ke orang lain.

Psoriasis

Psoriasis adalah penyakit kulit dalam bentuk tompok-tompok merah tebal yang gatal, menyakitkan, dan sering membuat kulit kelihatan bersisik. Keadaan ini berlaku disebabkan oleh gangguan pada sistem imun yang menjadikan sel-sel kulit berubah terlalu cepat. Dari biasa sebulan hingga hanya beberapa hari.

Ichthyosis vulgaris

Kelainan kulit ichthyosis vulgaris kadang-kadang disebut sebagai penyakit skala ikan atau penyakit kulit ikan. Kelainan ini menjadikan kulit kering dan bersisik. Biasanya dijumpai pada bayi baru lahir atau pada awal kanak-kanak.

Hypoparathyroid

Kulit kering dan bersisik juga boleh menjadi gejala hipoparatiroidisme, keadaan yang jarang berlaku apabila kelenjar paratiroid di leher tidak menghasilkan hormon paratiroid yang cukup (PTH). Jumlah PTH yang terlalu sedikit menjadikan kadar kalsium dalam badan menurun dan tahap fosforus meningkat. Inilah yang menjadikan kulit kering dan bersisik.

Untuk merawat kulit bersisik, perlu terlebih dahulu menentukan penyebabnya melalui proses diagnostik. Setelah penyebabnya diketahui, doktor baru dapat memberikan rawatan yang sesuai.

Kulit bersisik jarang merupakan gejala keadaan darurat atau berbahaya. Tetapi, jika kulit bersisik disertai dengan reaksi alergi yang teruk, mual, muntah, demam tinggi, merasa sangat lemah atau lepuh muncul, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.