Imbangan Basikal untuk Kanak-kanak, Hanya Trend atau Adakah Terdapat Manfaat?

Basikal keseimbangan untuk kanak-kanak mempunyai bentuk yang berbeza dari basikal kanak-kanak biasa, kerana basikal ini tidak mempunyai pedal. Bukan hanya reka bentuk yang unik, basikal keseimbangan juga dikatakan memberikan pelbagai faedah untuk anak-anak.

Pada masa lalu, anak-anak biasa belajar menunggang basikal menggunakan roda tiga atau basikal roda empat. Namun, sekarang ada model basikal baru untuk anak-anak belajar menunggang basikal, iaitu basikal keseimbangan.

Berbeza dengan basikal pada umumnya, basikal keseimbangan tidak mempunyai rantai dan pedal. Untuk menunggangnya, anak hanya perlu menolaknya dengan kaki dan menjaga badannya seimbang.

Pelana atau pemegang basikal pada basikal keseimbangan dibuat rendah, sehingga anak dapat meletakkan kakinya di atasnya. Basikal ini dapat diperkenalkan kepada anak-anak sejak dia dapat berjalan dan berlari, yang berusia sekitar 18 bulan.

Basikal keseimbangan juga mempunyai berat yang lebih ringan daripada basikal kanak-kanak biasa, menjadikannya mudah untuk anak-anak menunggang. Walaupun begitu, basikal ini masih boleh digunakan sehingga kanak-kanak berumur 4 tahun.

Faedah Balance Bike untuk Kanak-kanak

Basikal keseimbangan dapat memberikan pelbagai faedah untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak dan kesihatan. Beberapa kelebihan basikal keseimbangan untuk kanak-kanak adalah:

1. Latih anak anda untuk menunggang basikal

Basikal keseimbangan dapat digunakan untuk membantu anak-anak belajar mengayuh basikal sebelum beralih ke basikal anak dengan pedal.

Menggunakan basikal keseimbangan dianggap lebih berkesan daripada basikal roda tiga atau roda empat, kerana anak-anak dapat melatih keseimbangan mereka. Ini menjadikan peralihan ke basikal roda dua dengan pedal lebih mudah.

2. Amalkan keseimbangan

Dalam aktiviti harian, kanak-kanak memerlukan keseimbangan yang baik. Contohnya, ketika berjalan, berlari, dan membongkok untuk mengikat kasut.

Untuk menyokong keseimbangan badan, otot punggung, kaki, dan kaki diperlukan kuat. Otot-otot ini dapat dilatih ketika anak bergerak atau bersenam secara aktif. Salah satu pilihan senaman yang baik untuk melatih keseimbangan tubuh anak dan menguatkan otot punggung, kaki, dan kaki adalah basikal keseimbangan.

3. Amalkan koordinasi

Menunggang basikal keseimbangan dapat melatih koordinasi telinga, mata, sendi dan otot anak anda. Selain itu, pergerakan ke depan, ke belakang, belok, dan berhenti akan mengasah fokus dan tumpuan anak-anak.

4. Membina kedekatan emosi

Belajar menunggang basikal dengan bimbingan ibu bapa boleh menjadi aktiviti yang dapat membina kedekatan emosi. Momen pertama kanak-kanak menunggang basikal selalunya merupakan saat kecil yang tidak dapat dilupakan.

5. Sihat secara fizikal dan mental

Melakukan aktiviti fizikal yang menyeronokkan, seperti berlatih menggunakan basikal keseimbangan, bukan sahaja bermanfaat bagi anak-anak untuk berlatih secara fizikal, tetapi juga sebagai alat untuk mengekspresikan diri, membina keyakinan diri, dan meneroka persekitaran di sekitarnya.

Bersenam secara teratur juga dapat mengurangkan tekanan pada anak-anak dan membuat mereka lebih bahagia, sehingga risiko mereka untuk mengalami kemurungan akan lebih rendah.

Penyelidikan menunjukkan bahawa kanak-kanak yang kerap bermain di luar atau di sekitar rumah mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami rabun jauh. Selain itu, pendedahan cahaya matahari ketika bermain di luar rumah juga dapat meningkatkan kadar vitamin D di dalam badan anak.

Sebilangan ibu bapa mungkin bimbang anak mereka akan jatuh. Namun, ketika jatuh, anak akan belajar untuk mengatur pergerakan tubuhnya dengan baik.

Untuk mengelakkan anak-anak terluka atau cedera, ibu bapa boleh memakai peralatan pelindung diri, seperti topi keledar, pelindung siku, dan pelindung lutut, ketika mereka bermain basikal keseimbangan. Di samping itu, sesuaikan pelana mengikut ketinggian anak, supaya mudah baginya untuk bangun.

Ingat juga untuk selalu mengawasi anak-anak ketika bermain dengan keseimbangan yang baik dan jangan biarkan anak-anak bermain sendiri tanpa pengawasan.

Mampu menunggang basikal roda dua adalah salah satu kemahiran penting untuk dikuasai oleh kanak-kanak. Namun, tidak semua anak dapat dengan cepat mempelajarinya, terutama jika dia mengalami gangguan keseimbangan atau masalah pertumbuhan.

Sekiranya anak anda menghadapi kesukaran menggunakan basikal keseimbangan untuk anak atau jika dia mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda harus berjumpa doktor. Dengan cara itu, doktor dapat melakukan pemeriksaan dan menentukan jenis permainan atau sukan lain yang sesuai dengan keadaan dan keperluan si Kecil.