Cirit-birit pada Kanak-kanak

Oorang tua Yang pasti risau bila anak mengalami cirit-birit. Sebilangan ibu bapa malah panik dan menuduh pelbagai perkara sebagai pelakunya.Tetapi sebenarnya, apa sahaja neraka Apa yang menyebabkan cirit-birit pada kanak-kanak? Adakah cirit-birit pada kanak-kanak berbahaya??Kemudian, bagaimana mengatasinya?

Cirit-birit adalah keadaan yang dicirikan oleh peningkatan frekuensi pergerakan usus (BAB) hingga 3 atau lebih kali sehari, dengan najis lebih banyak cair. Laporan dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menunjukkan bahawa sekitar 525,000 kanak-kanak di bawah umur lima tahun mati setiap tahun kerana cirit-birit.

Sebilangan besar cirit-birit pada kanak-kanak di bawah umur lima tahun disebabkan oleh jangkitan virus. Penyebab lain adalah jangkitan bakteria dan parasit. Keadaan yang menjadi pencetus utama cirit-birit pada kanak-kanak akibat jangkitan ini adalah kebersihan persekitaran dan sanitasi yang buruk.

Selain jangkitan, cirit-birit pada kanak-kanak juga disebabkan oleh alahan, keracunan makanan, gangguan penyerapan makanan, dan kesan sampingan ubat-ubatan.

Gejala Cirit-birit pada Kanak-kanak

Selain pergerakan usus dan najis yang lebih kerap, cirit-birit boleh disertai dengan perut kembung, mual, muntah, demam, sakit perut, dan kelemahan. Semasa cirit-birit, badan akan kehilangan cecair dan elektrolit dengan cepat. Ini kerana saluran pencernaan sukar menyerap cecair dan elektrolit.

Cirit-birit yang tidak dirawat dengan betul boleh menyebabkan dehidrasi. Berbanding dengan orang dewasa, kanak-kanak lebih cenderung kepada dehidrasi. Kekeringan yang teruk boleh menyebabkan kehilangan kesedaran, sawan, kerosakan otak, dan bahkan kematian.

Agar dapat dirawat dengan segera sebelum dehidrasi teruk berlaku, ibu bapa perlu mengetahui tanda-tanda dehidrasi pada anak-anak, iaitu:

 • Dia kelihatan lemas dan pucat.
 • Mata terbenam.
 • Sangat dahaga.
 • Mulut dan bibir kering.
 • Badan terasa sejuk.
 • Jumlah air kencing berwarna kecil atau kuning-coklat berwarna.
 • Semasa menangis, air mata sedikit atau tidak ada.
 • Mengantuk secara berterusan.

Kaedah Mmengatasi Dcirit-birit di Rkediaman

Apabila anak mengalami cirit-birit, ibu bapa perlu memastikan keperluan cecair anak dipenuhi. Sekiranya anak kecil anda berumur di bawah 6 bulan, berikan susu ibu atau formula setiap kali dia muntah atau mengalami cirit-birit.

Sekiranya dia berusia lebih dari 6 bulan, beri dia minuman rehidrasi, seperti ORS. Pada kanak-kanak yang telah diberi MPASI, pastikan pengambilan nutrien makanan mencukupi.

Beri makanan lembut dan mudah dicerna dan elakkan memberi makanan serat. Jangan berikan jus buah atau soda, kerana ia akan membuat cirit-birit menjadi lebih teruk. Ibu bapa juga tidak boleh memberi ubat kepada anak mereka tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor.

Kerana kebanyakan cirit-birit pada kanak-kanak disebabkan oleh virus, antibiotik tidak perlu diberikan. Antibiotik hanya diberikan jika cirit-birit disebabkan oleh bakteria. Cirit-birit akibat jangkitan virus dapat hilang sendiri dalam beberapa hari, tetapi terus memantau keadaan anak dan memberinya pengambilan cairan yang mencukupi.

Sekiranya gejala cirit-birit pada kanak-kanak semakin teruk atau ada gejala yang perlu diperhatikan, seperti sesak nafas, najis berdarah, sawan, atau pingsan, segera bawa dia ke hospital atau klinik terdekat untuk rawatan selanjutnya.

Pencegahan Cirit-birit pada Kanak-kanak

Memandangkan masih terdapat banyak kes cirit-birit pada anak-anak di Indonesia, ibu bapa perlu mengambil langkah pencegahan yang berkesan. Cirit-birit pada kanak-kanak dapat dicegah dengan cara berikut:

 • Menjaga kebersihan persekitaran, terutamanya sumber air minuman. Pastikan air dan makanan yang dimakan bersih dan dimasak.
 • Biasakan kanak-kanak mencuci tangan sebelum dan selepas makan, selepas membuang air kecil atau buang air besar, juga setelah mengendalikan benda kotor.
 • Kanak-kanak yang menyusukan anak berusia <2 tahun untuk meningkatkan sistem imun mereka.
 • Memberi anak makanan yang berkhasiat dan bermanfaat untuk pencernaan, misalnya nanas yang dianggap dapat menangkis jangkitan bakteria yang menyebabkan cirit-birit
 • Beri anak vaksin rotavirus.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, cirit-birit pada kanak-kanak juga boleh disebabkan oleh perkara lain. Sekiranya penyebabnya adalah alergi atau penyakit tertentu, anda harus bertanya kepada doktor mengenai kaedah pencegahan yang paling sesuai untuk keadaan anak.

Ditulis oleh:

dr. Dina Kusumawardhani