Stimuno Forte - Faedah, dos dan kesan sampingan

Kapsul Stimuno atau Stimuno Forte berguna untuk membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh (imunomodulator), dengan membantu merangsang badan untuk menghasilkan lebih banyak antibodi dan mengaktifkannya sehingga dapat berfungsi dengan optimum. Ubat ini mengandungi bahan aktif ekstrak tumbuhan meniran hijau (Phyllanthus niruri).

Beberapa kajian menyatakan bahawa kandungan ekstrak tumbuhan meniran hijau di Stimuno Forte mampu mencegah dan mempercepat proses penyembuhan penyakit berjangkit.

Produk Stimuno Forte boleh didapati dalam dua bentuk, iaitu satu jalur yang mengandungi 10 kapsul dan satu botol yang mengandungi 30 kapsul. Kandungan atau komposisi setiap 1 kapsul Stimuno Forte adalah 50 mg ekstrak tumbuhan Phyllanthus niruri.

Apa itu Stimuno Forte?

Kandungan Stimuno Forte Meniran Hijau (Phyllanthus niruri)
kumpulanUbat percuma
KategoriUbat herba atau phytopharmaca
Kelebihan Stimuno ForteMeningkatkan sistem imun (imunomodulator)
Digunakan olehMatang
Kategori kehamilan dan penyusuanKategori N: Tidak dikategorikan.

Wanita hamil dan menyusui tidak digalakkan mengambil Stimuno Forte. Bercakap dengan doktor anda mengenai faedah dan risiko.

Bentuk ubatKapsul

Dos dan Arahan Penggunaan Stimuno Forte

Stimuno Forte dimakan oleh orang dewasa. Dos yang disyorkan adalah 1-3 kapsul sehari.

Cara Mengambil Stimuno Forte dengan Betul

Minum Stimuno Forte mengikut arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan ubat atau seperti yang disyorkan oleh doktor. Stimuno Forte boleh diambil sebelum atau selepas makan. Gunakan air kosong untuk menelan kapsul Stimuno.

Simpan Stimuno Forte pada suhu bilik dan dalam bekas tertutup untuk mengelakkan terdedah kepada cahaya matahari, dan jauh dari jangkauan kanak-kanak.

Stimuno Forte. Kontraindikasi dan Amaran

  • Elakkan mengambil Stimuno Forte jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap meniran hijau dan ramuan yang terdapat dalam ubat ini.
  • Elakkan mengambil Stimuno Forte jika anda menghidap penyakit autoimun.

Hingga kini tidak ada data yang menyebutkan interaksi Stimuno forte dengan ubat atau ramuan lain. Sekiranya anda mempunyai keraguan atau mempunyai keadaan kesihatan tertentu, berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil ubat atau ramuan.

Selain itu, jika terdapat reaksi alergi terhadap ubat tersebut setelah mengambil Stimuno Forte, segera berjumpa doktor.

Kesan Sampingan dan Bahaya Stimuno Forte

Berdasarkan kajian yang dilakukan ke atas pengguna, setakat ini belum ada kesan sampingan Stimuno Forte. Meniran Hijau atau Phyllanthus niruri terkandung dalam Stimuno forte juga telah diseragamkan dan telah melalui pelbagai peringkat pemprosesan. Jadi, ubat ini selamat untuk dimakan, jika digunakan mengikut dos yang disyorkan.