Inilah sebab mengapa antibiotik harus digunakan

Antibiotik mesti dimakan dan diminum seperti yang diarahkan dan diresepkan oleh doktor agar dapat bekerja dengan berkesan dalam merawat penyakit ini. Sekiranya pengambilan antibiotik dilakukan dengan tidak betul, melanggar peraturan dan dos, atau tidak diambil, boleh membahayakan kesihatan anda.

Antibiotik adalah sekumpulan ubat yang digunakan untuk merawat dan mencegah jangkitan bakteria. Ubat ini berfungsi dengan membunuh dan menghentikan pertumbuhan bakteria di dalam badan. Antibiotik boleh berupa pil, kapsul, salap topikal, tetes, hingga ubat suntikan.

Umumnya, doktor akan menetapkan antibiotik untuk merawat penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, seperti jangkitan saluran kencing, sinusitis, jangkitan telinga, radang paru-paru, dan sepsis.

Antibiotik tidak digunakan secara berkesan untuk merawat penyakit berjangkit selain daripada jangkitan bakteria, seperti jangkitan virus dan kulat.

Untuk mengetahui apakah penyakit yang anda alami dapat dirawat dengan menggunakan antibiotik, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Setelah doktor mengesahkan bahawa anda mempunyai jangkitan bakteria, doktor boleh menetapkan antibiotik yang sesuai mengikut jenis kuman penyebab jangkitan.

Perlu diingat bahawa anda harus mengambil antibiotik seperti yang diarahkan dan menyelesaikannya. Ini penting untuk dilakukan agar kesan ubat optimum dan jangkitannya dapat sembuh sepenuhnya.

Cara Mengambil Antibiotik yang Betul

Untuk memberikan hasil yang berkesan dan tidak membahayakan tubuh anda, ikuti panduan berikut untuk mengambil antibiotik yang betul:

1. Elakkan mengambil antibiotik dengan minuman beralkohol

Anda dinasihatkan untuk tidak mengambil antibiotik dengan minuman beralkohol. Ini kerana alkohol boleh menyebabkan interaksi ubat dengan antibiotik, jadi ubat tidak berfungsi dengan baik atau boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya.

Sekiranya diminum dengan minuman beralkohol, antibiotik boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan, seperti mual, muntah, sakit perut, sakit kepala, berdebar-debar dada, dan sakit dada. Dalam kes tertentu, kesan sampingan yang muncul boleh menjadi lebih parah, seperti keracunan dan kerosakan hati.

2. Ambil antibiotik mengikut jadual

Apabila diberi antibiotik, anda juga perlu mengambilnya mengikut jadual. Ini penting agar antibiotik dapat berfungsi dengan berkesan dalam membasmi kuman yang menyebabkan jangkitan pada tubuh.

Sebagai contoh, jika anda mendapat dos antibiotik 3 kali sehari, anda perlu meminumnya setiap 8 jam. Sementara itu, jika diresepkan antibiotik yang perlu diambil 2 kali sehari, ini bermaksud bahawa antibiotik mesti diambil setiap 12 jam.

Sekiranya anda kehilangan dos antibiotik pada jam tertentu dan ingat hanya 2-3 jam kemudian, segera ambil dos yang tidak dijawab dan teruskan dos antibiotik seterusnya.

3. Elakkan mengambil antibiotik dengan makanan tambahan

Anda tidak digalakkan mengambil antibiotik dan suplemen pada masa yang sama. Beberapa makanan tambahan mengandungi mineral, seperti zat besi, magnesium, kalsium, dan zink, yang boleh mengganggu penyerapan antibiotik di saluran gastrousus. Ini boleh menjadikan antibiotik tidak berkesan dalam merawat jangkitan bakteria.

Di samping itu, anda juga tidak boleh mengambil antibiotik pada masa yang sama dengan ubat lain kerana risiko interaksi ubat. Untuk memastikan ubat mana yang selamat diambil bersama dengan antibiotik, anda boleh berjumpa doktor.

Mengapa Antibiotik Perlu Digunakan dan Bahaya Yang Menyebabkannya

Selain mengikuti beberapa peraturan di atas dalam mengambil antibiotik, anda juga disarankan untuk menghabiskan antibiotik yang ditetapkan oleh doktor. Walaupun gejala penyakit atau keluhan yang dirasakan telah reda, bakteria penyebab penyakit di dalam badan belum tentu hilang sepenuhnya.

Selain itu, jika dikonsumsi dengan tidak betul atau tidak dihabiskan, antibiotik juga dapat memberi kesan buruk pada tubuh. Berikut adalah keadaan yang boleh berlaku sekiranya antibiotik tidak digunakan:

  • Rintangan antibiotik atau kuman penyebab penyakit menjadi tahan terhadap antibiotik yang diberikan
  • Jangkitan tidak sembuh sepenuhnya
  • Jangkitan itu muncul semula

Sebab utama mengapa antibiotik harus dihentikan adalah dengan sepenuhnya membasmi bakteria penyebab penyakit dan mencegah perkembangan ketahanan terhadap antibiotik yang berbahaya. Oleh itu, ikuti peraturan dan cara mengambil antibiotik yang betul mengikut arahan dan preskripsi doktor.