Memberi Susu Soya kepada Bayi, Inilah Faktanya

Susu kedelai atau susu soya untuk bayi sering digunakan sebagai alternatif untuk memenuhi pengambilan nutrien pada bayi. Namun, adakah selamat memberi susu kedelai kepada bayi? Ayuh, cari jawapannya dalam perbincangan berikut.

Susu kedelai adalah salah satu jenis minuman yang biasa dimakan oleh orang Indonesia, dari bayi hingga orang tua. Seperti namanya, susu kedelai adalah susu yang terbuat dari kacang soya atau kacang soya. Secawan susu kedelai tanpa gula (kira-kira 250 ml), mengandungi 7 gram protein, 4 gram lemak, 4 gram karbohidrat, dan 80-100 kalori.

Susu kedelai juga merupakan sumber protein, kalium, vitamin A, dan isoflavon. Kerana terbuat dari tanaman, susu kedelai sama sekali tidak mengandung kolesterol dan rendah lemak jenuh.

Memberi Susu Kedelai kepada Bayi, Betul atau Tidak?

Walaupun berkhasiat, susu kedelai bukanlah jenis susu yang boleh dijadikan sumber pemakanan utama bayi. Susu kedelai untuk bayi pada umumnya hanya disarankan jika bayi mempunyai alergi terhadap susu formula biasa yang terbuat dari susu lembu.

Susu kedelai juga tidak digalakkan diberikan kepada bayi yang dilahirkan sebelum waktunya atau bayi berusia kurang dari 6 bulan. Selain itu, susu formula tidak boleh diberikan kepada bayi yang mengalami kolik dan berisiko tinggi mengalami alahan makanan.

Umumnya, jenis susu yang paling penting untuk bayi adalah susu ibu (ASI). Susu ibu mempunyai semua nutrien yang diperlukan bayi untuk pertumbuhan dan perkembangannya. Susu ibu juga merupakan sumber pemakanan utama bagi bayi berusia 1-6 bulan dan boleh dilanjutkan sehingga usia 2 tahun.

Di samping itu, terdapat beberapa sebab lain mengapa ibu tidak boleh memberikan susu kedelai kepada anak kecil mereka, iaitu:

Meningkatkan risiko reaksi alahan

Memberi susu kedelai kepada bayi di bawah 6 bulan dikhuatiri akan meningkatkan risiko reaksi alergi soya di dalam badan mereka. Gejala alahan pada bayi termasuk muntah, cirit-birit, ruam, kelihatan rewel, bengkak pada wajah, bibir, dan lidah.

Merosakkan gigi bayi

Kandungan bahan tambahan, seperti gula atau pemanis buatan, dalam susu soya tidak baik untuk bayi. Sekiranya formula mengandungi jenis gula laktosa, susu kedelai biasanya mengandungi glukosa. Kandungan glukosa ini dapat meningkatkan risiko kerosakan gigi pada bayi dan kanak-kanak.

Menyebabkan masalah pada organ pembiakan bayi

Susu kedelai yang terbuat dari kacang kedelai mengandungi sebatian semula jadi yang disebut fitoestrogen, yang menyerupai hormon estrogen.

Ini membuatkan susu soya berlebihan boleh mempengaruhi perkembangan organ pembiakan bayi. Pemberian susu estrogen dianggap dapat meningkatkan risiko bayi mengalami masalah pubertas awal dan masalah tiroid.

Selain itu, kerana kandungan nutriennya berbeza dengan susu ibu dan susu formula dari susu lembu, pengambilan susu kedelai juga dipercayai dapat menurunkan berat badan bayi.

Walau bagaimanapun, tuntutan yang berkaitan dengan kesan sampingan susu soya terhadap kesihatan bayi masih perlu dikaji lebih lanjut.

Peraturan untuk Memberi Susu Kedelai kepada Kanak-kanak

Susu kedelai boleh diberikan sebagai alternatif sekiranya anak atau bayi alergi terhadap laktosa atau formula yang terbuat dari susu lembu. Susu kedelai juga dapat diberikan kepada bayi yang mengalami gangguan metabolik, seperti galaktosemia. Walau bagaimanapun, pemberian susu kedelai kepada bayi tentu saja perlu dibincangkan terlebih dahulu dengan pakar pediatrik, Bun.

Sekiranya anda ingin memberi susu kedelai kepada si kecil, anda perlu memberi perhatian kepada perkara berikut:

  • Sekiranya anda ingin membeli susu soya untuk bayi, pilih susu yang diperbuat daripada kacang soya (keseluruhan).
  • Bagi kanak-kanak di bawah 2 tahun, lemak sangat penting untuk perkembangan otak. Pastikan juga susu kedelai diperkaya dengan vitamin A, vitamin D, omega-3, dan kalsium.
  • Sekiranya si kecil minum susu kedelai, disyorkan untuk meningkatkan pengambilan kalsium mereka. Susu soya mengandungi bahan semula jadi fitat yang dapat mengurangkan keupayaan tubuh menyerap kalsium dan mineral lain.
  • Akhirnya, pastikan pengambilan vitamin B12 anak anda masih dipenuhi. Ini kerana susu kedelai dibuat dari tanaman, sedangkan vitamin B12 hanya terdapat dalam makanan haiwan, termasuk susu sapi.

Perlu diingat bahawa sekitar 10–14% kanak-kanak yang alergi terhadap susu lembu juga alah kepada soya. Oleh itu, sebelum memberi susu kedelai kepada bayi atau anak, pastikan anda membincangkannya dengan pakar pediatrik anda terlebih dahulu.