Kelebihan Pil Biru untuk Mengatasi Mati Pucuk, Ketahui bagaimana ia berfungsi dan kesan sampingannya

Ramai lelaki mengambil pil biru untuk meningkatkan prestasi hubungan seksual dengan pasangan mereka. Sekiranya anda ingin mencubanya, anda lebih tahu bagaimana ia berfungsi obpada pil biru, berikutan risiko kesan sampingan.

Pil biru adalah ubat dengan bahan aktif sildenafil. Secara amnya, ubat ini dikenali sebagai ubat untuk lelaki yang mengalami masalah mati pucuk atau disfungsi ereksi. Walau bagaimanapun, pil ini tidak boleh diambil secara sembarangan. Sebabnya, penggunaan yang tidak betul boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius, terutama bagi orang yang mempunyai sejarah penyakit jantung dan strok.

Apa itu Pil Biru?

Kali pertama dibuat, pil biru dibuat untuk merawat hipertensi dan mencegah serangan jantung. Kesan pil biru adalah melebarkan saluran darah, sehingga dapat menurunkan tekanan darah dan risiko sakit dada atau angina (angin duduk) kerana penyempitan saluran darah jantung.

Namun, dari pemerhatian ujian klinikal selanjutnya, didapati bahawa kesan pil biru tidak hanya melebarkan saluran darah jantung, tetapi juga saluran darah di bahagian lain badan, termasuk zakar. Lebih jauh lagi, pil biru dianggap lebih berkesan untuk merawat gangguan ereksi pada lelaki.

Inilah yang akhirnya membawa pil biru yang dikenali sebagai salah satu ubat untuk mengatasi masalah mati pucuk atau disfungsi ereksi.

Bagaimana Pil Biru Berfungsi dalam Mengatasi Masalah Mati Pucuk

Mati pucuk adalah keadaan ketika zakar tidak dapat mengalami ereksi atau sukar untuk mengekalkan ereksi dengan betul. Ini boleh berlaku kerana pelbagai faktor, tetapi secara amnya kerana aliran darah ke zakar tersekat.

Dengan mengambil pil biru, aliran darah ke zakar akan meningkat, sehingga lelaki dapat mengalami ereksi dan dapat mempertahankan ereksi lebih lama. Harus diingat bahawa kemampuan pil biru dalam membuat zakar tegak hanya akan terjadi jika seseorang mendapat rangsangan seksual.

Perhatikan Peraturan Penggunaan Pill Biru

Walaupun dapat mengatasi masalah disfungsi seksual, pengambilan pil biru tidak boleh sewenang-wenangnya. Terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan ketika mengambil pil biru, iaitu:

 • Ambil pil biru sekurang-kurangnya 1 jam sebelum melakukan aktiviti seksual.
 • Elakkan minum minuman beralkohol setelah mengambil pil biru, kerana ini dapat mengurangkan kemampuan untuk mengalami ereksi.
 • Elakkan memandu kenderaan bermotor atau melakukan aktiviti yang terlalu lama setelah mengambil pil biru, kerana pil ini boleh menyebabkan pening.
 • Cuba berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil pil biru, untuk mendapatkan arahan penggunaan yang selamat.

Dos pil biru yang disyorkan untuk lelaki berumur 18–64 tahun adalah 50 mg, sementara bagi lelaki berusia lebih dari 65 tahun adalah 25 mg. Jangka masa ereksi berlangsung setelah penggunaan pil biru berbeza-beza. Umumnya, ubat ini dapat mengekalkan ereksi hingga 4 jam, tetapi ada yang dapat mencapai lebih dari 1 hari.

Berhati-hatilah dengan Kesan Sampingan Pil Biru

Penggunaan pil biru boleh menyebabkan pelbagai jenis kesan sampingan, seperti:

 • Sakit kepala atau pening
 • Cirit-birit
 • Gangguan visual (penglihatan silau, penampilan kabur / kebiruan)
 • Sakit perut
 • Kenaikan / penurunan tekanan darah
 • Denyutan jantung tidak teratur
 • Sakit dada

Pil biru memang boleh membantu lelaki mengatasi masalah mati pucuk atau disfungsi ereksi, tetapi elakkan mengambil ubat ini dengan cuai untuk mengelakkan kesan sampingan.

Orang dengan keadaan perubatan tertentu, seperti tekanan darah tinggi, tekanan darah rendah, kolesterol tinggi, penyakit jantung, strok, diabetes, gangguan ginjal, atau alahan ubat, mungkin mengalami kesan sampingan yang berbahaya ketika menggunakan pil biru.

Sekiranya anda atau pernah menghidap penyakit ini, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan pil biru.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found