5 Faedah Refleksologi untuk Kesihatan Fizikal dan Mental

Refleksologi boleh menjadi pilihan untuk mengatasi sakit dan keletihan yang timbul setelah melakukan aktiviti sepanjang hari atau disebabkan oleh keadaan tertentu. Bukan hanya itu, kaedah urut ini juga dipercayai dapat mengesan dan mengatasi pelbagai masalah kesihatan.

Refleksologi adalah salah satu teknik perubatan tradisional yang berasal dari China dan Mesir. Tidak seperti kaedah urut atau urut biasa, refleksologi memberi tumpuan kepada titik-titik tertentu pada badan, seperti kaki, tangan, dan telinga.

Pakar perubatan tradisional percaya bahawa titik-titik ini terhubung ke semua saraf organ-organ dalaman dalam tubuh, sehingga mereka dapat mengesan dan merawat pelbagai penyakit.

Pelbagai Manfaat Refleksologi

Refleksologi dipilih oleh banyak orang kerana kaedah urut ini dipercayai dapat memberikan manfaat kesihatan tertentu secara semula jadi tanpa perlu mengambil ubat.

Ahli terapi refleksologi menggunakan ibu jari dan jari lain untuk memberi tekanan pada titik saraf pada tangan dan kaki. Kadang kala, ahli terapi juga boleh menggunakan alat bantu, seperti tukang urut batu atau kayu, semasa mengurut atau memberi tekanan pada kaki atau tangan.

Selain melegakan sakit, terdapat banyak manfaat refleksologi yang dapat anda peroleh, iaitu:

1. Memberi kesan yang menenangkan

Refleksologi yang dilakukan pada tangan dan kaki dapat mengurangkan kegelisahan, mengatasi keletihan, dan membantu tubuh berehat sehingga anda tidur lebih nyenyak.

Satu kajian menunjukkan bahawa kesan ini juga dirasakan oleh wanita hamil. Refleksologi untuk wanita hamil nampaknya memberi kesan yang baik untuk mengatasi keletihan semasa hamil.

2. Mengatasi sakit kepala

Sekiranya anda mengalami sakit kepala yang disebabkan oleh tekanan atau kegelisahan, anda boleh melakukan refleksologi untuk mengurangkan sakit kepala. Berdasarkan kajian, sebanyak 25 peratus pesakit yang menjalani refleksologi, tidak lagi merasa sakit kepala atau migrain.

3. Membantu pemulihan selepas strok

Strok berlaku apabila bekalan darah ke otak terganggu kerana penyumbatan atau pecahnya saluran darah di otak. Keadaan ini menyukarkan penghidapnya untuk bercakap atau menggerakkan beberapa bahagian tubuhnya.

Ramai pesakit strok melakukan refleksologi sebagai terapi pelengkap untuk rawatan perubatan. Tekanan yang diberikan pada titik-titik tertentu di tangan atau kaki dipercayai dapat meningkatkan kemampuan fizikal penghidap strok.

4. Mengatasi masalah sembelit

Sekiranya anda mengalami sembelit atau sembelit, refleksologi juga boleh menjadi pilihan untuk mengatasinya. Penyelidikan menyatakan bahawa kaedah rawatan alternatif dengan mengurut dapat mengatasi sembelit. Manfaat ini dianggap berkaitan dengan kesan santai yang diperoleh dari refleksologi.

5. Melegakan simptom sklerosis berbilang dan rawatan barah

Refleksologi dipercayai dapat menghilangkan rasa sakit yang dialami oleh penghidapnya sklerosis berbilang. Bukan hanya itu, kaedah urut ini juga dapat mengatasi rasa mual dan sakit yang dialami oleh pesakit barah setelah menjalani kemoterapi. Namun, perlu diingat bahawa refleksologi tidak dapat menggantikan peranan ubat-ubatan perubatan yang diberikan.

Walaupun diklasifikasikan sebagai selamat dan mempunyai banyak faedah kesihatan, refleksologi tidak dibenarkan untuk semua orang. Ada beberapa keadaan yang membuat refleksologi harus dihindari, yaitu:

  • Masalah peredaran darah di kaki
  • Kecederaan pada tangan dan kaki
  • cewah
  • Kalus
  • Cirit-birit
  • Terdapat luka terbuka
  • Demam
  • Kiraan platelet rendah
  • Gangguan tiroid

Sekiranya anda ingin mendapatkan refleksologi, cari ahli terapi yang berpengalaman dan mempunyai kebenaran untuk melakukan refleksologi. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk memastikan ia selamat untuk keadaan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found