Punca Kesukaran buang air besar semasa mengandung dan cara mengatasinya

Pergerakan usus yang sukar semasa hamil adalah salah satu keluhan yang sering dialami oleh wanita hamil. Keadaan ini biasanya muncul pada trimester kedua kehamilan. Walaupun secara amnya tidak berbahaya, penting bagi wanita hamil untuk mengetahui punca pergerakan usus yang sukar agar rawatan yang sesuai dapat dijalankan.

Terdapat beberapa perkara yang menyebabkan pergerakan usus yang sukar semasa kehamilan dan salah satunya adalah peningkatan hormon progesteron yang mempengaruhi kelonggaran otot, sehingga melambatkan pergerakan usus.

Ini menjadikan proses mencerna makanan lebih lama dan mencetuskan sembelit. Semasa sembelit, wanita hamil akan mengalami gejala perut kembung, najis keras, dan sukar membuang air besar secara berkala.

Punca Kesukaran membuang air besar semasa mengandung

Sebagai tambahan kepada peningkatan hormon progesteron, terdapat beberapa faktor lain yang juga boleh menyebabkan sembelit semasa kehamilan, termasuk:

1. rahim membesar

Apabila usia kehamilan meningkat, janin terus berkembang dan rahim membesar. Rahim yang tumbuh dapat memberi tekanan pada usus dan rektum, sehingga mengganggu proses buang air besar.

2. Tidak memakan air yang mencukupi

Keadaan perut yang mudah kembung kerana pergerakan usus yang perlahan, membuat beberapa wanita hamil kurang memperhatikan pengambilan cecair badan. Sebenarnya, cairan tubuh yang mencukupi dapat menyokong sistem pencernaan untuk berfungsi dengan normal.

Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk meningkatkan pengambilan air semasa mengandung untuk mengelakkan sembelit dan dehidrasi.

3. Pengaruh diet

Tanpa menyedarinya, wanita hamil mungkin menjadi sangat memilih makanan semasa mengandung sehingga mereka tidak mahu makan makanan yang semestinya diperlukan oleh tubuh, seperti makanan serat.

sekarangWanita hamil disarankan untuk makan makanan yang mengandungi serat dan menyesuaikan dietnya sehingga keperluan pemakanan tubuh tetap dipenuhi dan mencegah sembelit.

4. Ambil makanan tambahan zat besi

Mengambil suplemen zat besi adalah baik untuk mencegah penurunan jumlah sel darah dan mencegah anemia. Walau bagaimanapun, beberapa jenis makanan tambahan zat besi boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sembelit dan loya.

5. Kurang bergerak

Perut yang membesar dan kenaikan berat badan menjadikan kebanyakan wanita hamil malas untuk bergerak dan melakukan aktiviti. Ini dapat meningkatkan risiko wanita hamil mengalami kesukaran membuang air besar semasa hamil.

6. Tekanan

Memikirkan perkara yang membuat anda cemas dan bimbang boleh menyebabkan tekanan semasa hamil. Wanita hamil disarankan untuk selalu berfikiran positif dan tetap tenang. Ini kerana tekanan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan dan boleh menyebabkan sembelit.

Bagaimana Mengatasi Sulit Buang Air Besar Semasa Kehamilan?

Mengatasi masalah pergerakan usus yang sukar semasa kehamilan tidak boleh dilakukan secara sembarangan, kerana boleh mempengaruhi keadaan kesihatan janin. Berikut adalah beberapa kaedah semula jadi untuk mengatasi sembelit semasa mengandung yang boleh dilakukan oleh ibu hamil di rumah:

  • Makan makanan yang tinggi serat, seperti beras perang, buah, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan bijirin.
  • Keperluan zat besi yang mencukupi dari pengambilan makanan, seperti daging, telur, dan kacang ginjal, serta makanan tambahan zat besi yang telah diresepkan oleh doktor.
  • Minum sekurang-kurangnya 12 gelas air setiap hari.
  • Lakukan senaman ringan sekurang-kurangnya 3 kali seminggu, selama 20-30 minit. Wanita hamil boleh berjumpa doktor untuk mengetahui jenis senaman yang boleh dilakukan semasa mengandung.
  • Elakkan menahan keinginan membuang air besar dan segera ke tandas apabila anda merasa ingin membuang air besar.

Pergerakan usus yang sukar semasa kehamilan umumnya tidak berbahaya. Tetapi, jika wanita hamil mengalami sembelit dan disertai sakit perut, cirit-birit, lendir atau pembuangan darah semasa buang air besar, menyebabkan buasir, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found