Pelbagai Khasiat Jambu Batu untuk Wanita Hamil

Melakukan aktiviti di rumah sambil disertai dengan segelas jus jambu biji terasa sedap, betul, ibu hamil? Selain mempunyai rasa yang enak, jambu biji mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan wanita hamil dan janin, kamu tahu. Ingin tahu apakah faedahnya? Cari di sini, ayuh!

Di Indonesia, jambu batu atau jambu batu adalah satu buah yang agak senang dijumpai dan harganya cukup berpatutan. Jambu batu juga dikenali sebagai buah yang dapat membantu menguatkan ketahanan badan. Ini kerana jambu biji mengandung vitamin C yang bertindak sebagai antioksidan untuk melindungi sel-sel imun dari kerosakan radikal bebas.

Inilah kelebihan jambu yang boleh diperolehi oleh ibu hamil

Dalam 100 gram (1 buah besar) jambu biji mengandungi sekitar 87 mg vitamin C. Jumlah ini mencukupi untuk keperluan vitamin C harian yang disyorkan untuk wanita hamil. Selain vitamin C, jambu biji juga mengandungi pelbagai nutrien lain yang diperlukan semasa kehamilan. Nutrien ini termasuk:

  • Karbohidrat
  • Serat
  • Mineral, seperti kalsium, fosforus, natrium, kalium, tembaga, dan zink
  • Beta karotena
  • Vitamin B1, B2, B3, dan B9

Melihat banyak nutrien yang terdapat dalam jambu batu, tidak hairanlah buah ini menawarkan banyak manfaat kesihatan, terutama untuk perkembangan janin. Berikut adalah pelbagai khasiat jambu batu yang memalukan wanita hamil:

1. Meningkatkan penyerapan zat besi

Selain menjaga kekebalan tubuh, vitamin C yang terkandung dalam jambu biji dapat meningkatkan penyerapan zat besi dalam tubuh wanita hamil. Zat besi diketahui mempunyai peranan penting untuk membantu menyampaikan oksigen ke janin.

Wanita hamil perlu mengetahui bahawa semasa mengandung, jumlah zat besi yang diperlukan meningkat 2 kali ganda. Sekiranya terdapat kekurangan zat besi, wanita hamil berisiko mengalami anemia yang boleh membuat wanita hamil merasa pening, letih, dan lemah.

2. Mencegah kecacatan kelahiran bayi

Kandungan vitamin B9 atau asid folik dalam jambu biji menjadikannya pilihan makanan yang sihat untuk wanita hamil muda dan janin yang dikandungnya. Ini kerana asid folik memainkan peranan penting dalam pembentukan, pembaikan, dan fungsi DNA, yang akan mempengaruhi pertumbuhan plasenta dan perkembangan janin.

Pemakanan vitamin B9 atau asid folik yang mencukupi semasa mengandung akan mengurangkan risiko kecacatan pada otak dan saraf bayi, seperti anencephaly dan spina bifida.

3. Mengatasi masalah pencernaan

Masalah pencernaan adalah perkara biasa semasa kehamilan. Walaupun begitu, keadaan ini dapat membuat wanita hamil merasa tidak selesa dan mengganggu aktiviti harian.

sekarangSerat yang terkandung dalam jambu biji dapat membantu melegakan masalah pencernaan yang mungkin dialami oleh wanita hamil, seperti refluks, cirit-birit, dan sembelit. Di samping itu, pengambilan serat yang mencukupi semasa hamil akan mengelakkan wanita hamil mengalami sembelit.

4. Mengurangkan tekanan darah tinggi

Semua wanita hamil berisiko terkena preeklampsia, komplikasi kehamilan yang dicirikan oleh tekanan darah tinggi. sekarangWanita hamil boleh menggunakan jambu batu untuk mengurangkan risiko preeklamsia.

Terdapat kajian yang menyatakan bahawa pengambilan jambu batu secara berkala setiap hari dapat menurunkan tekanan darah pada orang yang mengalami tekanan darah tinggi. Walaupun perlu dilakukan penyelidikan lebih lanjut, tidak ada salahnya wanita hamil mencubanya. betul?

5. Menyokong pembentukan organ janin

Kandungan tembaga dalam jambu batu berfungsi untuk membentuk lebih banyak sel darah merah untuk memenuhi keperluan oksigen dan nutrisi janin. Bukan hanya itu, mineral ini juga menyokong pembentukan jantung, saluran darah, serta sistem rangka dan saraf bayi di dalam kandungan.

Manfaat jambu batu bukan hanya untuk mengatasi masalah kesihatan biasa yang dialami wanita hamil, tetapi juga dapat membantu perkembangan janin. Untuk mendapatkan manfaat yang baik ini, wanita hamil disarankan untuk memasukkan jambu biji dalam makanan harian mereka, ya.

Wanita hamil boleh menghidangkan jambu biji dengan memakan buahnya secara langsung atau meminumnya sebagai jus. Pastikan wanita hamil mencuci dan mengelupas kulit terlebih dahulu sebelum memakainya untuk mengelakkan bakteria yang mungkin melekat pada kulit buah.

Selain jambu batu, jangan lupa untuk memenuhi keperluan pemakanan pelbagai makanan sihat lain untuk menyokong perkembangan janin, ya. Wanita hamil boleh berjumpa doktor untuk menentukan pilihan makanan yang baik semasa kehamilan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found