Petua mudah untuk menyembuhkan lebam pada kelopak mata

Benjolan kelopak mata dapat dialami oleh sesiapa sahaja. Walaupun sebilangan benjolan di mata diklasifikasikan sebagai tidak berbahaya. Namun, anda harus tahu cara menyembuhkan lebam kelopak mata dengan betul, agar tidak mengganggu penglihatan dan penampilan harian anda.

Di Indonesia, benjolan pada kelopak mata lebih dikenal sebagai stye (hordeolum). Keadaan ini biasanya berlaku kerana jangkitan bakteria yang menyerang kelenjar pada mata. Walaupun benjolan pada kelopak mata juga dapat menjadi chalazion, yang merupakan benjolan seperti sista yang terjadi akibat penumpukan cairan di kelopak mata.

Cara Menyembuhkan Benjolan pada Kelopak Mata

Berikut adalah langkah-langkah untuk menyembuhkan lebam pada kelopak mata yang boleh anda lakukan di rumah:

 • Bersihkan kawasan mata

  Pada dasarnya, benjolan berlaku kerana kotoran atau benda asing yang menempel pada kelopak mata. Jadi, bersihkan kawasan di sekitar kelopak mata. Ambil bebola kapas atau kain bersih, kemudian celupkan ke dalam air suam dan lap hingga bersih. Anda boleh melakukan gerakan urut lembut semasa membersihkan kawasan tersebut.

  Ulangi kaedah ini sekurang-kurangnya 3-4 kali sehari. Pastikan anda mencuci tangan terlebih dahulu dan bola kapas bersih. Lakukan hal yang sama untuk benjolan yang disebabkan oleh chalazion untuk mengelakkan penumpukan kotoran di kawasan mata.

 • Elakkan memerah ketulan

  Jangan memerah benjolan, apalagi bertujuan membuang cecair di dalamnya. Ini hanya akan menjadikan benjolan di kelopak mata menjadi lebih teruk. Sebenarnya, ia boleh menjadikan jangkitan menjadi lebih teruk dan menyebarkan kuman ke mata yang lain. Selain itu, ia juga boleh menyebabkan parut yang kekal.

 • Gunakan salap antibiotik

  Cara menggunakannya sangat mudah, anda hanya perlu menggunakan sedikit salep antibiotik di sepanjang kelopak mata di mana terdapat benjolan. Lakukan perkara yang sama untuk benjolan yang disebabkan oleh chalazion.

 • Kompres dengan air suam

  Air suam akan membantu memberi keselesaan pada mata. Ambil tuala dan celupkan ke dalam air suam. Picit, kemudian letakkan tuala di kelopak mata di mana terdapat benjolan. Lakukan 3-4 kali sehari selama 5 minit. Anda juga boleh memampatkan menggunakan beg teh yang dicelupkan ke dalam air suam dan bukannya tuala.

Anda boleh cuba mengatasi lebam pada kelopak mata dengan cara di atas. Walau bagaimanapun, rawatan di rumah hanya sementara sebagai rawatan awal. Sekiranya benjolan di kelopak mata tidak segera sembuh, maka anda disarankan untuk segera berjumpa pakar oftalmologi agar rawatan yang sesuai dapat diberikan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found