4 Khasiat Daun Gotu Kola untuk Kesihatan Tubuh

Daun Gotu kola terkenal sebagai bahan semula jadi untuk merawat luka atau penyakit pada kulit. Namun, manfaat daun gotu kola bukan hanya untuk kesihatan kulit, tetapi juga untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan. Jadi, apa faedah daun ini?

daun gotu kola (Centella asiatica) adalah salah satu tumbuhan herba yang terdapat di banyak negara Asia, termasuk Indonesia. Walaupun lebih terkenal dengan khasiatnya untuk kesihatan kulit, daun gotu kola juga dapat digunakan untuk merawat berbagai penyakit.

Beberapa kajian mendapati bahawa daun gotu kola mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk tubuh, seperti:

 • Vitamin B
 • Vitamin C
 • Protein
 • Mineral

Selain itu, daun gotu kola juga mengandungi beberapa jenis antioksidan, seperti flavonoid, tanin, dan polifenol.

Khasiat Daun Gotu Kola untuk Kesihatan

Selain kesihatan kulit, daun gotu kola juga diketahui bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Berikut adalah beberapa faedah daun gotu kola yang penting untuk diketahui:

1. Melancarkan peredaran darah

Makanan tambahan herba yang mengandungi ekstrak daun gotu kola diketahui dapat meningkatkan aliran darah.

Satu kajian menunjukkan bahawa gotu kola berkesan untuk mencegah dan merawat pembekuan darah dan mengurangkan risiko penyumbatan saluran darah atau aterosklerosis.

2. Menjaga fungsi otak

Daun Gotu kola mengandung antioksidan dan anti-inflamasi, sehingga baik untuk menjaga jaringan tubuh yang sihat, termasuk otak. Satu kajian juga menunjukkan bahawa pengambilan suplemen daun gotu kola, dapat meningkatkan daya ingatan dan mencegah terjadinya penuaan atau demensia.

3. Melegakan sakit sendi

Daun Gotu kola telah lama digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat radang dan sakit pada sendi.

Kajian menunjukkan bahawa kandungan zat anti-radang pada daun gotu kola dapat meredakan keluhan sakit sendi pada orang yang menderita arthritis atau osteoartritis.

4. Mengatasi masalah tidur

Kesukaran tidur atau insomnia boleh disebabkan oleh banyak perkara, seperti gaya hidup yang tidak sihat, kegelisahan, atau pengambilan ubat-ubatan tertentu. Sekiranya tidak dirawat, insomnia boleh menyebabkan penderita mengalami tekanan. Untuk mengatasi gangguan tidur ini, anda boleh mengambil ekstrak daun gotu kola.

Umumnya, daun gotu kola disarankan untuk tidak digunakan lebih dari 6 minggu. Di samping itu, pelbagai tuntutan untuk faedah daun gotu kola di atas, masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk memastikan keberkesanan dan keselamatannya.

Oleh itu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan makanan tambahan atau ubat yang mengandungi ekstrak daun gotu kola.

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Sebelum Menggunakan Daun Gotu Kola

Walaupun mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh, daun gotu kola juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku:

 • Sakit kepala
 • Sakit perut
 • Mual
 • Pening
 • Mengantuk muncul
 • Kesakitan atau kerengsaan pada kulit
 • Tindak balas alahan

Di samping itu, hingga kini, belum ada kajian yang dapat memastikan keberkesanan dan keselamatan penggunaan daun gotu kola pada wanita hamil dan ibu menyusu. Oleh itu, wanita hamil dan ibu yang menyusui harus terlebih dahulu berunding dengan doktor sebelum menggunakan daun gotu kola, sama ada dalam bentuk ubat topikal atau suplemen yang diambil.

Daun Gotu kola juga tidak boleh digunakan oleh orang-orang dengan penyakit tertentu, seperti gangguan fungsi hati dan hepatitis, kerana dapat memperburuk keadaan ini. Untuk lebih selamat, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu jika anda ingin menggunakan daun gotu kola untuk merawat penyakit yang anda alami.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found