Ini adalah Prosedur Ujian Asid Urik dan Cara Membaca Hasilnya

Ujian asid urik digunakan untuk menentukan tahap asid urik dalam badan dengan sampel darah atau air kencing. Ujian ini boleh menjadi alat untuk mendiagnosis ddan memantau pelbagai penyakit, seperti gout dan batu ginjal.

Asid urik adalah produk buangan dari pemecahan bahan yang disebut purin, yang disaring oleh buah pinggang dan dikeluarkan dengan air kencing. Ujian asid urik secara amnya disarankan oleh doktor sekiranya anda sering mengalami sakit sendi atau sakit belakang, serta jika anda telah didiagnosis menghidap gout atau batu karang.

Prosedur Ujian Asid Urik

Berdasarkan sampel pemeriksaan, secara umum ada dua kaedah yang dapat digunakan untuk mengukur kadar asam urat dalam tubuh:

Sampel darah

Doktor anda akan meminta anda berpuasa (tidak makan atau minum) kira-kira 4 jam sebelum ujian asid urik dilakukan. Seterusnya, sampel darah akan diambil dari urat, biasanya pada lipatan lengan.

Prosedur pengambilan darah hanya berlangsung beberapa minit, maka anda boleh pulang. Sampel darah akan diperiksa di makmal, dan hasilnya dapat diambil dalam beberapa jam hingga 1-2 hari.

Di samping itu, terdapat juga ujian asid urik yang dapat memberikan hasil dalam masa yang singkat dan hanya menggunakan alat tanpa wayar yang sangat praktikal. Ujian ini dilakukan dengan memasukkan jarum kecil ke ujung jari, kemudian meneteskan darah yang keluar ke hujung probe. Hasil ujian akan muncul di monitor dalam beberapa minit.

Walaupun praktikal dan pantas, pemeriksaan ini hanya pemeriksaan dan bukan diagnostik. Maksudnya, ujian asid urik dengan cara ini hanya memberi gambaran tentang bagaimana kadar asid urik dalam badan. Sekiranya hasilnya bertambah baik, anda dinasihatkan untuk memastikan kembali ke doktor di hospital atau makmal.

Sampel air kencing

Ujian asid urik ini dilakukan dengan menggunakan sampel air kencing. Anda biasanya akan diberi bekas untuk mengumpulkan air kencing anda selama 24 jam. Isi bekas seperti berikut:

  • Pada waktu pagi, segera buang air kecil (BAK) setelah bangun. Air kencing pertama ini tidak perlu dikumpulkan, tetapi perhatikan masa anda membuang air kecil.
  • Seterusnya, kumpulkan semua air kencing yang anda buang dalam 24 jam. Catat waktu setiap buang air kecil dan masukkan semula bekas pengumpulan air kencing ke dalam peti sejuk atau kotak ais.
  • Setelah berjaya mengumpulkan sampel air kencing selama 24 jam, serahkan bekas yang berisi air kencing ke makmal untuk diperiksa. Anda boleh mendapatkan keputusan peperiksaan dalam beberapa hari.

Membaca Keputusan Ujian Asid Urik

Tahap asid urik normal dalam darah adalah 2.5-7.5 mg / dL untuk wanita dan 4-8.5 mg / dL untuk lelaki. Apabila diukur dari air kencing, kadar asid urik dewasa normal adalah 250-750 mg setiap jumlah air kencing selama 24 jam.

Berikut adalah pelbagai masalah kesihatan yang mungkin anda alami, jika hasil ujian asid urik anda tidak normal:

Tahap asid urik yang tinggi dalam darah

Tahap asid urik yang tinggi dalam darah dapat menunjukkan bahawa anda terlalu banyak makan makanan tinggi purin, mempunyai preeklamsia, atau mempunyai batu ginjal. Selain itu, orang yang menghidap barah atau orang yang menjalani rawatan barah juga boleh mempunyai kadar asid urik yang tinggi dalam darah.

Tahap asid urik yang tinggi dalam air kencing

Hasil ujian asid urik yang tinggi dalam air kencing boleh disebabkan oleh gout, pengambilan makanan purin tinggi, kegemukan, atau barah, seperti pelbagai myelomadan leukemia.

Tahap asid urik rendah dalam darah

Walaupun kadar asid urik yang rendah dalam darah tidak dianggap berbahaya, itu tidak bermakna anda boleh mengabaikannya. Keadaan ini mungkin berkaitan dengan penyakit hati dan ginjal, keracunan, atau penyakit Wilson

Tahap asid urik rendah dalam air kencing

Tahap asid urik yang rendah dalam air kencing anda dapat menunjukkan anda mempunyai penyakit ginjal, minum terlalu banyak alkohol, atau mempunyai keracunan plumbum.

Ujian asid urik dapat berfungsi sebagai langkah pengesanan awal penyakit gout atau buah pinggang. Namun, untuk mengesahkan keadaan yang anda alami, doktor perlu melakukan pemeriksaan lebih lanjut, seperti urinalisis dan mengambil cecair dari sendi.

Sekiranya ujian asid urik anda menunjukkan hasil yang tidak normal, jangan takut untuk berjumpa doktor lagi. Dengan cara itu, doktor dapat menjalankan ujian lebih lanjut untuk menentukan penyebabnya dan memberikan rawatan yang anda perlukan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found