Fusidic Acid - Manfaat, dos dan kesan sampingan

asid fusidik atau asid fusidik adalah ubat untuk merawat jangkitan kuman pada kulit dan mata. Antibiotik ini boleh didapati dalam bentuk krim, salap, dan titisan mata.

Asid fusidik Ia berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan bakteria penyebab jangkitan pada kulit dan mata, sehingga jangkitan dapat diatasi. Ubat ini tidak dapat digunakan untuk mengobati jangkitan virus, seperti selsema dan selesema.

Tanda Dagangan Asid Fusik:Afucid, Acdat, Fucicort, Fucilex, Fusycom, Fusipar, Fuladic, Futaderm, Fuson, Fusigra, Nucide, dan Pithalmic

Apakah Asid Fucidic

kumpulanAntibiotik
KategoriUbat preskripsi
ManfaatMerawat jangkitan bakteria pada kulit dan mata
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Asid fusidik untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N:Tidak dikategorikan. Asid fusidik tidak diketahui diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda.
Bentuk ubatKrim, salap, titisan mata

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Asid Fucidic

Asid fusidik hanya boleh digunakan dengan preskripsi doktor. Sebelum menggunakan fasid usidik, anda perlu memperhatikan perkara berikut:

 • Jangan gunakan asid fusidik jika anda alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit hati.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat lain, termasuk makanan tambahan dan produk herba.
 • Beritahu doktor anda jika anda merancang pembedahan, termasuk pembedahan pergigian.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap sebarang ubat setelah menggunakan asid fusidik.

Dos dan Peraturan Penggunaan Asid Fusidik

Doktor akan menentukan dos dan tempoh rawatan menggunakan asid fusidik mengikut keadaan pesakit. Berikut adalah taburan dos asid fusidik berdasarkan bentuk dos ubat:

Bentuk titisan mata

 • Matang: 1%, 1 penurunan 2 kali sehari, selama 7 hari.
 • Kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun: 1%, 1 penurunan 2 kali sehari, selama 7 hari.

Bentuk krim dan salap

 • Matang: 2%, 3-4 kali sehari.
 • Kanak-kanak: 2%, 3-4 kali sehari.

Cara Menggunakan Asid Fucidik dengan Betul

Pastikan anda membaca arahan pada bungkusan ubat dan ikuti nasihat doktor sebelum menggunakannya asid fusidik. Jangan meningkatkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Krim dan salap asid fusidik hanya boleh digunakan pada kulit. Bersihkan kawasan yang dijangkiti, kemudian keringkan, kemudian sapukan asid fusidik nipis ke kawasan yang dijangkiti. Jangan lupa untuk selalu mencuci tangan sebelum dan selepas menggunakan ubat ini.

Jangan gunakan ubat ini di mata, hidung, atau mulut. Sekiranya kawasan ini terkena ubat secara tidak sengaja, bersihkan segera dan bilas di bawah air yang mengalir. Gunakan asid fusidik secara berkala untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Ke asid fusicidic titisan mata, masukkan ubat ke mata yang dijangkiti, kemudian diamkan sebentar. Jangan lupa untuk selalu mencuci tangan sebelum dan selepas menggunakan ubat ini.

Jangan memakai kanta lekap setelah menggunakan titisan mata asid fusidik, dan anda harus mengelakkan memakai kanta lekap sehingga jangkitan mata hilang.

berjimat asid fusicidic dalam suhu bilik. Elakkan terdedah kepada cahaya matahari langsung dan jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Asid Fucidic dengan ubat lain

Sehingga kini, tiada interaksi ubat yang dapat dijumpai apabila: asid fusidik digunakan bersama dengan ubat lain. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan interaksi ubat daripada berlaku, pastikan untuk memberitahu doktor anda jika anda mengambil ubat tertentu.

Kesan Sampingan dan Bahaya Asid Fucidic

Beberapa kesan sampingan yang boleh muncul selepas menggunakan salap asid fusidik adalah:

 • Ruam gatal
 • Kerengsaan pada kulit
 • Sakit pada kulit
 • Rasa terbakar pada kulit

Manakala kesan sampingan yang boleh berlaku setelah menggunakan asid fusidik titisan mata adalah sensasi terbakar, gatal, dan menyakitkan, di mata, serta penglihatan kabur.

Periksa dengan doktor jika aduan itu berterusan. Segera berjumpa doktor jika reaksi alahan berlaku setelah menggunakan asid fusidik yang dicirikan oleh kemunculan ruam kulit gatal, bengkak bibir atau kelopak mata, dan kesukaran bernafas.

Walaupun jarang berlaku, anda juga dinasihatkan untuk berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami kesan sampingan yang lebih serius, seperti keletihan, mata kuning dan kulit, atau pembengkakan kulit.