Punca Benjolan di Punggung dan Cara Mengatasinya

Benjolan di bahagian belakang adalah keadaan yang boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Walaupun agak biasa dan biasanya tidak disebabkan oleh keadaan perubatan yang berbahaya, anda tetap harus berwaspada. Terutama jika penampilan benjolan di bahagian belakang disertai dengan aduan yang mengganggu yang lain.

Punggung di bahagian belakang dapat memiliki berbagai ukuran, tekstur, dan bentuk. Biasanya gumpalan ini tidak berbahaya jika tidak besar, atau tidak disertai dengan aduan lain.

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan benjolan di bahagian belakang, dari jangkitan, reaksi alergi, gangguan kulit, hingga penyakit yang lebih serius, seperti barah.

Punca Bengkak di Punggung

Benjolan di bahagian belakang tidak selalu berbahaya. Namun, jika benjolan berubah penampilan, cepat membesar, dan menyebabkan rasa sakit, maka anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor.

Beberapa keadaan yang boleh menyebabkan benjolan di bahagian belakang termasuk:

 • Lipoma

  Benjolan lipoma dapat dikeluarkan jika tidak sedap dipandang atau menyebabkan sakit di seluruh badan. Cara untuk menyingkirkannya adalah dengan membuang lipoma secara pembedahan. Selain dari pembedahan, prosedur sedot lemak (sedot lemak) juga boleh dilakukan untuk menghilangkan tumor tisu lemak ini.

 • Keratosis seborrheic

  Secara amnya, benjolan ini tidak menyakitkan dan tidak memerlukan rawatan khas. Pembuangan benjolan hanya dilakukan jika kerengsaan terjadi atau mengganggu penampilan.

 • Dermatofibroma

  Ini adalah lebam pada kulit yang biasanya muncul di kaki, lengan, dan punggung atas. Ukurannya cenderung kecil, antara 0,5 hingga 1 cm. Dermatofibromas boleh berwarna kemerahan, merah jambu, atau coklat. Benjolan ini tidak menyakitkan dan biasanya tidak menyusahkan.

  Doktor boleh membuangnya dengan pembedahan kecil atau menggunakan laser. Walau bagaimanapun, selagi kecil dan tidak mengganggu, biasanya tidak memerlukan penjagaan khas.

 • Keratosis pilaris

  Kadang-kadang benjolan keratosis pilaris boleh meradang, terutama pada wanita hamil atau orang yang mempunyai kulit kering. Namun, biasanya keratosis pilaris tidak menimbulkan keluhan dan tidak memerlukan rawatan perubatan, kecuali benjolan itu dirasakan mengganggu penampilan. Untuk menyingkirkannya, anda boleh mandi air suam atau menggunakan krim yang mengandungi urea atau asid laktik.

 • Kista epidermoid

  Selain muncul sebagai benjolan di punggung, kista epidermoid juga dapat muncul di dada, di sekitar alat kelamin, atau di bahagian tubuh yang lain. Ciri khas kista epidermoid ini berwarna gelap, kelihatan bulat, dan mengandungi cecair putih seperti nanah. Apabila dijangkiti, kista epidermoid akan menjadi merah, mengeluarkan nanah, dan menyakitkan apabila disentuh.

  Doktor akan memberikan antibiotik sekiranya kista dijangkiti. Kista jenis ini harus dikeluarkan sepenuhnya melalui pembedahan. Jika tidak, sista epidermoid boleh terbentuk semula.

Tidak perlu panik jika anda menemui benjolan di punggung anda, kerana kebanyakannya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, berjumpa doktor dengan segera sekiranya benjolan di bahagian belakang menyakitkan, tidak mengganggu, atau cepat tumbuh dan membiak.