Ibu, inilah cara untuk mengatasi panas berdarah pada bayi

Panas berduri muncul di leher, ketiak, pangkal paha atau pangkal paha, dada atas, kepala, dahi, perut, atau lipatan kulit bayi yang lain? Ayuh, Ibu, gunakan cara berikut untuk mengatasi panas berdarah pada bayi.

Panas berdarah boleh muncul kerana cuaca lembap dan panas atau jika anak kecil anda demam dan banyak berkeringat. Selain itu, ini juga mungkin kerana pori-pori kulit bayi tersumbat dan peluh tidak dapat keluar. Bayi dan kanak-kanak sangat mudah terkena habuk kerana liang kulitnya lebih kecil daripada liang orang dewasa. Selain itu, kelenjar peluh dan saluran pada bayi dan kanak-kanak juga tidak berkembang sepenuhnya.

Panas berduri biasanya sembuh dan hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari, kecuali jika kepanasan berdarah dijangkiti. Ibu dapat mengurangkan rasa gatal dan rasa tidak selesa yang dialami oleh Si Kecil kerana kepanasan. Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi panas berdarah pada bayi yang boleh anda gunakan:

Elakkan Uanak dara Panas dan Lembahlm

Cara mengatasi panas berdarah pada bayi, anda boleh memulakan dengan memindahkan si kecil ke bilik yang sejuk dan teduh. Sekiranya anda menggunakan penghawa dingin atau kipas angin, disarankan untuk tidak mengarahkan angin secara langsung ke badan bayi anda.

Selain itu, jika anda ingin meninggalkan rumah, jangan lupa membawa kipas dan topi untuknya. Oh ya Ibu, pastikan anak anda minum air secukupnya. Intinya adalah, untuk mengganti semua cecair yang hilang melalui peluh agar bayi tidak mengalami dehidrasi.

Pakaian

Sebaiknya pilih pakaian dari serat semula jadi untuk si kecil anda, contohnya pakaian yang diperbuat daripada kapas. Elakkan pakaian yang diperbuat daripada kain sintetik, seperti poliester dan nilon, kerana jenis kain ini dapat menangkap panas. Selain itu, pakai pakaian longgar untuk si kecil anda, atau sesekali tinggalkan si kecil anda tanpa pakaian dan lampin untuk beberapa waktu. Walau bagaimanapun, pastikan ia tidak sejuk.

Jangan Skering Dmembawa

Membawa bayi ketika cuaca panas tidak digalakkan jika anda ingin mengatasi masalah kepanasan pada bayi. Semasa dibawa, anak anda harus menghadapi dua sumber panas, iaitu cuaca dan suhu badan ibu. Adalah idea yang baik untuk meletakkan si kecil di atas katil dan membiarkannya berbaring, merangkak, atau berjalan sendiri ketika dia bangun.

Penjaga Kkulit Bbayi Tpentas Ssejuk

Salah satu cara untuk mengatasi panas berdarah pada bayi adalah dengan menyejukkan kulit bayi dengan panas berduri menggunakan kain basah yang sejuk. Atau, ia juga boleh dimandikan, kemudian biarkan kulit bayi kering dengan sendirinya, tanpa menggunakan tuala.

menggunakan Lotion dan KrimHanya Bila Perlu

Sekiranya si kecil menangis ketika menyentuh kulitnya, sapukan losyen calamin pada kulit. Namun, jangan memburuk-burukkan losyen pada kulit berhampiran mata bayi. Sekiranya kepanasan anak kecil anda sangat teruk, gunakan krim hidrokortison mengikut nasihat doktor. Dianjurkan untuk tidak menggunakan salap dan losyen jenis lain, kerana ia boleh membuat ruam menjadi lebih teruk.

Cara mengatasi panas terik pada bayi di atas, anda boleh mencuba sendiri di rumah. Panas berduri biasanya hilang dengan sendirinya. Namun, jangan ragu untuk berjumpa doktor dengan segera sekiranya suhu badan anak kecil anda melebihi 37-38 darjah Celsius dan ruam tidak hilang setelah tiga atau empat hari, nampaknya semakin teruk, atau dijangkiti.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found