Bukan Hanya Meringankan Batuk, Inilah 6 Manfaat Bangun Daun untuk Kesihatan Tubuh

Daun bergelombang adalah salah satu tanaman yang sering dijadikan ubat tradisional. Daun, juga dikenali sebagai daun jintan, diketahui mempunyai pelbagai khasiat yang baik untuk kesihatan tubuh.

Daun bangun mungkin masih terdengar asing di telinga anda. Daun yang mempunyai nama Latin Coleus aromaticus ia berasal dari Afrika Selatan dan Afrika Timur. Sekarang daun bangun mulai ditanam secara meluas, termasuk di Indonesia.

Selain dikenal sebagai daun jintan, tanaman ini juga sering disebut daun aceran, daun kucing, daun kambing, majha nereng, atau daun iwak.

Kandungan Nutrien Daun Bangun

Daun dikelaskan sebagai tumbuhan herba yang dipercayai mempunyai khasiat yang baik untuk kesihatan tubuh. Ini kerana daun mempunyai kandungan nutrisi yang meliputi:

 • Protein
 • Karbohidrat
 • Serat
 • Kalsium
 • Besi
 • Magnesium
 • Fosfor
 • Potasium
 • Natrium
 • Zink
 • Vitamin, termasuk vitamin A, vitamin B, dan vitamin C

Kebaikan Membangunkan Daun untuk Badan

Memandangkan banyak nutrien yang terdapat di dalam daun, tidak menghairankan bahawa daun ini dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan. Berikut adalah faedah daun yang anda dapat:

1. Menguatkan sistem ketahanan badan

Daun bangun mengandungi vitamin C, vitamin A, pelbagai mineral, dan antioksidan yang baik untuk menjaga sistem kekebalan tubuh yang kuat. Selain itu, kandungan antioksidan dalam ramuan ini juga diketahui dapat mencegah kerosakan sel akibat terkena radikal bebas.

Bukan hanya itu, beberapa penyelidikan bahkan menyebutkan bahawa kandungan antioksidan dalam daun juga dapat mencegah pertumbuhan sel-sel tumor atau barah.

Malangnya, faedah daun ini masih terbatas pada kajian berskala kecil di makmal, jadi masih perlu diselidiki lebih lanjut.

Untuk mengekalkan sistem kekebalan tubuh, anda juga perlu menjalani gaya hidup yang sihat, iaitu dengan mendapatkan rehat yang cukup, mengurangkan tekanan, bersenam secara teratur, dan makan makanan berkhasiat yang seimbang.

2. Melancarkan susu ibu

Ibu yang menyusu perlu mendapat nutrien dan cecair badan yang mencukupi agar pengeluaran susu dapat berjalan dengan lancar. Di samping itu, untuk memudahkan penyusuan, ibu yang menyusui juga boleh mencuba makan beberapa jenis makanan atau tanaman herba, termasuk daun bangun.

Tumbuhan ini telah digunakan secara turun temurun sebagai ubat semula jadi untuk memudahkan susu ibu. Ini kerana daun mengandungi sebatian galactagogue yang dapat meningkatkan bekalan susu ibu.

3. Melegakan saluran pernafasan

Secara tradisional, daun telah banyak digunakan untuk merawat batuk dan membersihkan saluran udara lendir. Beberapa penyelidikan mengatakan bahawa daun mempunyai sifat antibakteria dan kesan ekspektoran yang dapat menipiskan kahak.

Kesan ini menjadikan daun bangun tidur baik untuk dimakan sebagai ubat batuk semula jadi untuk merawat batuk dengan kahak akibat selesema atau ARI.

4. Melegakan demam

Tumbuhan herba ini terkenal dapat menghilangkan demam berkat bahan anti-radang di dalamnya. Bukan hanya itu, daun juga mempunyai kesan antibakteria, sehingga dapat mengatasi jangkitan kuman yang dapat menyebabkan demam.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan mengenai dos, keberkesanan, dan keselamatan daun yang betul sebagai pengurang demam.

5. Melancarkan kencing

Daun bangun adalah tumbuhan herba yang juga diketahui mempunyai kesan diuretik semula jadi, sehingga dapat merangsang pembentukan dan pembuangan air kencing. Dengan mengeluarkan lebih banyak air kencing, bahan toksik dan lebihan cecair di dalam badan dapat dikeluarkan.

Kesan ini menjadikan daun baik untuk dimakan untuk menjaga kesihatan buah pinggang dan mencegah jangkitan dan pembentukan batu di saluran kencing.

6. Menjaga kesihatan tulang

Daunnya mengandungi asid lemak yang sihat, seperti omega-3 dan omega-6, yang baik untuk kekuatan tulang dan sendi. Satu kajian menunjukkan bahawa kandungan omega-3 dan omega-6 berguna untuk mencegah dan melegakan artritis dan memperbaiki kerosakan tulang dan sendi akibat penuaan.

Bersama kalsium dan vitamin D, kandungan asid lemak yang sihat di daun juga baik untuk mencegah osteoporosis, terutama pada orang tua.

Sebilangan faedah daun di atas boleh anda perolehi jika anda mengambilnya sebagai makanan tambahan atau herba. Walau bagaimanapun, kajian lanjutan masih diperlukan untuk memastikan keberkesanan dan keselamatan daun daun untuk kesihatan, terutama jika ia digunakan sebagai ubat.

Oleh itu, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memakan daunnya, terutamanya jika anda menderita penyakit tertentu, seperti kegagalan buah pinggang.