Inkontinensia Kencing - Gejala, sebab dan rawatan

Inkontinensia kencing adalah keadaan ketika seseorang sukar menahan buang air kecil, sehingga menjadi sayabasahkan katil. Inkontinensia kencing pada umumnya dialami oleh orang tua, dan lebih biasa pada wanita berbanding lelaki.

Walaupun biasanya bukan keadaan berbahaya, inkontinensia kencing dapat memberi kesan negatif terhadap keadaan psikologi dan kehidupan sosial penderita. Segera berjumpa doktor sekiranya ketidaksinambungan kencing mengganggu aktiviti harian.

 

Gejala dan Punca Inkontinensia Kencing

Inkontinensia kencing disebabkan oleh banyak perkara, dari gaya hidup hingga keadaan perubatan tertentu. Berikut adalah beberapa penyebab ketidaksinambungan kencing berdasarkan gejala yang disebabkan:

1. Lelakimembasahi apabila terdapat tekanan (stekanantidak selarasnce)

Orang yang mengalami inkontinensia jenis ini akan membuang air kecil ketika pundi kencing ditekan, seperti ketika batuk, bersin, tertawa terbahak-bahak, atau mengangkat berat. Keadaan ini disebabkan oleh otot saluran kencing terlalu lemah untuk menahan air kencing di bawah tekanan.

Otot pundi kencing boleh melemah kerana pelbagai faktor, misalnya kerana melahirkan anak, berat badan berlebihan, atau komplikasi pasca operasi, seperti kerosakan pada saluran kencing.

2. Tidak dapat melambatkan kencing (mendesak inkontinensia)

Orang dengan jenis inkontinensia ini tidak dapat menahan kencing ketika keinginan untuk melakukannya. Selalunya perubahan kedudukan badan atau mendengar suara air mengalir membuatkan pesakit membasahi tempat tidur.

Keadaan ini disebabkan oleh otot pundi kencing yang menguncup secara berlebihan. Kontraksi dipicu oleh pengambilan kafein, soda, alkohol, dan pemanis buatan yang berlebihan, jangkitan saluran kencing, sembelit, dan gangguan neurologi, seperti kecederaan strok atau saraf tunjang.

3. Tidur secara tiba-tiba (inkontinensiaan limpahan)

Pesakit dengan jenis inkontinensia ini dapat membuang air kecil sedikit demi sedikit. Keadaan ini berlaku kerana pundi kencing tidak dapat dikosongkan sehingga benar-benar kosong (penahan kencing kronik), sehingga sisa air kencing di dalam pundi kencing akan keluar sedikit demi sedikit.

Pengekalan kencing kronik boleh berlaku apabila pundi kencing atau saluran kencing tersumbat, mengganggu saluran kencing. Penyumbatan ini umumnya disebabkan oleh kelenjar prostat yang membesar, tumor atau batu di pundi kencing, atau disebabkan oleh sembelit.

4. Sama sekali tidak boleh menahan kencing (inkontinensia total)

Inkontinensia total berlaku apabila pundi kencing tidak dapat menampung air kencing, jadi penghidapnya akan terus membuang air kecil.

Keadaan ini boleh disebabkan oleh kelainan struktur pundi kencing atau pelvis sejak lahir, kecederaan saraf tunjang, atau munculnya lubang antara pundi kencing dan organ sekitarnya, seperti vagina.

Bila hendak berjumpa doktor

Untuk beberapa keadaan, inkontinensia kencing mesti dirawat dengan segera untuk mengelakkan komplikasi atau keadaan bertambah buruk. Segera hubungi doktor anda, sekiranya terdapat gejala berikut:

 • Satu bahagian badan terasa lemah
 • Menggeletar bahagian badan
 • Masalah berjalan
 • Gangguan pertuturan
 • Penglihatan kabur
 • Tidak dapat memegang BAB
 • Kehilangan kesedaran

Faktor Risiko Inkontinensia Kencing

Terdapat beberapa faktor yang membuat seseorang berisiko mengalami kencing, termasuk:

 • Umur teruskan

  Seiring usia anda, otot pundi kencing dan uretra semakin lemah. Inkontinensia juga sering menjadi sebahagian daripada sindrom geriatrik atau sekumpulan masalah kesihatan yang sering berlaku pada orang tua.

 • Jjantina wanita

  Inkontinensia kencing lebih banyak mempengaruhi wanita berbanding lelaki. Ini boleh dipengaruhi oleh proses kehamilan, kelahiran anak, dan menopaus.

 • Kketurunan

  Risiko seseorang mengalami inkontinensia kencing akan lebih besar, jika salah seorang ahli keluarganya menderita keadaan yang sama.

 • Asap

  Tembakau boleh meningkatkan risiko peningkatan kencing. Oleh itu, perokok lebih berisiko menghidap keadaan ini.

 • Opembedahan pembuangan rahim

  Pada wanita, pundi kencing dan rahim disokong oleh beberapa otot yang sama. Apabila rahim dikeluarkan, otot-otot dasar pelvis dapat rosak, menyebabkan inkontinensia.

 • Rawatan K.kanser prostat

  Kesan sampingan ubat-ubatan yang digunakan dalam rawatan barah prostat boleh menyebabkan ketidaksinambungan kencing.

 • Oubat

  Beberapa jenis ubat, seperti ubat antihipertensi, ubat penenang, dan ubat penyakit jantung, boleh mencetuskan inkontinensia kencing.

Diagnosis Inkontinensia Kencing

Doktor akan mengesan gejala yang dialami oleh pesakit dan penyakit yang dideritanya, serta bertanya mengenai keadaan kesihatan anggota keluarga pesakit. Seterusnya, doktor akan melakukan pemeriksaan pelvis untuk memeriksa keadaan atau kelainan pada pundi kencing.

Sekiranya disyaki ada faktor lain yang menyebabkan ketidaksinambungan kencing, doktor akan melakukan pemeriksaan lebih lanjut, seperti:

 • ujian air kencing

  Ujian ini dilakukan untuk mengesan gangguan saluran kencing, seperti jangkitan atau pendarahan.

 • Pengukuran jumlah air kencing

  Pengukuran jumlah air kencing dilakukan untuk mengetahui sama ada terdapat air kencing yang tersisa setelah pundi kencing dikosongkan sepenuhnya.

 • ultrasound saluran kencing

  Pemeriksaan ini dilakukan untuk melihat sebarang kelainan pada struktur saluran kencing.

 • Cystoscopy

  Cystoscopy adalah pemeriksaan dengan kamera dalam bentuk tiub, untuk melihat keadaan pundi kencing dengan lebih jelas.

 • Pemeriksaan urodinamik

  Pemeriksaan ini dilakukan dengan memasukkan tiub kateter ke dalam pundi kencing, untuk mengetahui kekuatan otot pundi kencing untuk menampung cecair.

Rawatan Inkontinensia Kencing

Rawatan untuk inkontinensia kencing adalah berdasarkan penyebabnya, gejala yang muncul, dan keparahan gejala yang dialami. Beberapa jenis rawatan inkontinensia kencing yang boleh dilakukan adalah:

Terapi menguatkan otot-otot dasar pelvis

Tujuannya adalah untuk meningkatkan kawalan aliran air kencing. Terapi ini dapat dilakukan dengan mengadakan latihan buang air kecil, latihan Kegel, atau menjadualkan waktu untuk membuang air kecil.

Ubat penghalang alfa

Ubat penghalang alfa diberikan untuk mengurangkan pengecutan otot pelvis dan kelenjar prostat.

Suntikan Botox

Suntikan Botox diberikan terus ke otot pundi kencing untuk merehatkan otot pundi kencing yang terlalu aktif.

Pemasangan cincin pessary

Cincin pessary digunakan untuk mencegah rahim turun, yang boleh menyebabkan ketidaksinambungan kencing.

Operasi

Pembedahan dilakukan sekiranya kaedah rawatan bukan pembedahan tidak berkesan dalam merawat inkontinensia kencing. Beberapa kaedah operasi yang dapat dilakukan adalah:

 • Memasang pendirian (sling) di leher pundi kencing, untuk membendung dan mencegah kebocoran air kencing.
 • Angkat leher pundi kencing, kemudian jahitkannya, untuk mengelakkan kebocoran air kencing ketika pundi kencing berada di bawah tekanan. Kaedah ini dipanggil colposuspension (kolposuspensi).
 • Letakkan otot tiruan di leher pundi kencing, agar air kencing tidak keluar sehingga anda benar-benar perlu membuang air kecil.
 • Memasang jaring nipis di belakang saluran kencing, untuk menyokong saluran kencing supaya sentiasa berada dalam kedudukan yang betul
 • Betulkan organ pelvis yang turun, untuk mengembalikan pelvis ke kedudukan normal dan mencegah kebocoran air kencing.

Pencegahan Inkontinensia Kencing

Langkah utama untuk mencegah inkontinensia kencing adalah dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Tindakan ini boleh dilakukan dengan:

 • Kurangkan berat badan, jika anda berlebihan berat badan.
 • Makan makanan yang tinggi serat, untuk mengelakkan sembelit.
 • Hadkan pengambilan minuman berkafein dan alkohol.
 • Berhenti merokok.
 • Bersenam secara berkala.