Organ Reproduktif Lelaki dan Hormon yang Mempengaruhinya

Organ pembiakan lelaki adalah sekumpulan organ yang terlibat dalam sistem pembiakandan terbahagi kepada dua bahagian, iaitu organ dalaman dan organ luaran. Dalam proses pembiakan, perlu juga hormon tertentu untuk membantu fungsi organ pembiakan lelaki. Lihat penjelasan berikut.

Organ pembiakan lelaki dimiliki sejak lahir, tetapi kemampuan pembiakan baru akan bermula setelah baligh. Akil baligh bermula pada usia 9-15 tahun.

Secara umum, organ pembiakan lelaki berfungsi menghasilkan air mani dan sperma di dalamnya, kemudian memasukkan sperma ke dalam organ pembiakan wanita untuk proses persenyawaan. Air mani yang mengandungi sperma biasanya tebal, tetapi kadang-kadang sperma juga berair.

Organ Reproduktif Lelaki

Berdasarkan lokasinya, organ pembiakan lelaki terbahagi kepada dua bahagian, iaitu:

 • Organ luaran

Organ pembiakan lelaki luaran terdiri daripada tiga organ iaitu zakar, skrotum (testis), dan testis. Selain sebagai organ seksual pada lelaki, zakar juga berfungsi sebagai jalan keluar air kencing dari badan melalui saluran yang disebut uretra.

Sementara skrotum, berfungsi sebagai sistem kawalan suhu pada testis. Suhu testis berkait rapat dengan pengeluaran sperma yang sihat. Selain menghasilkan sperma, testis juga berfungsi menghasilkan hormon testosteron, yang merupakan hormon utama pada lelaki.

 • Organ dalaman

Organ pembiakan lelaki dalaman terdiri daripada beberapa organ termasuk epididimis, kelenjar prostat, kelenjar bulbourethral, ​​vesikel mani, uretra, dan vas deferens.

Epididimis berfungsi untuk menyimpan sel sperma yang dihasilkan di testis dan mengangkut sperma yang belum matang ke tiub vas deferens untuk menjadi sperma yang matang.

Vas deferens Tiub itu sendiri adalah tiub yang berfungsi mengangkut sperma matang ke uretra, tiub yang membawa air kencing atau sperma keluar dari badan, sebagai persediaan untuk ejakulasi. Manakala vesikel mani berfungsi sebagai penghasil cecair fruktosa yang digunakan oleh sperma sebagai sumber tenaga semasa melakukan aktiviti.

Kelenjar prostat menyumbang dalam penyediaan cecair tambahan untuk proses ejakulasi. Cecair prostat juga membantu sperma kekal sihat. Sementara itu, kelenjar bulbourethral berperanan dalam menghasilkan cecair yang berfungsi untuk melumasi uretra dan meneutralkan keasidan yang mungkin ada akibat titisan sisa air kencing.

Semua organ pembiakan lelaki ini memainkan peranan penting dalam setiap peringkat proses pembiakan, dari pembuahan hingga kehamilan. Apabila seorang lelaki atau lelaki yang telah melalui akil baligh terangsang secara seksual, tubuhnya akan bertindak balas. Pada mulanya, ada perubahan pada ukuran zakar kerana saluran darah menjadi lebih besar sehingga lebih banyak darah masuk. Pembesaran zakar disertai dengan perubahan tekstur menjadi lebih kaku, inilah yang disebut keadaan ereksi.

Setelah seorang lelaki mengalami ereksi, yang kemudian diikuti oleh ejakulasi, zakar akan mengeluarkan air mani bersama dengan sperma di dalamnya. Dalam setiap ejakulasi, jumlah air mani yang dikeluarkan adalah 2.5 hingga 5 mililiter. Setiap mililiter mengandungi lebih daripada 20 juta sperma. Setelah sperma memasuki faraj, sperma akan terus bergerak menuju serviks sehingga sel telur mencapai proses persenyawaan dan akhirnya kehamilan berlaku.

Hormon Reproduksi Lelaki

Keseluruhan sistem pembiakan lelaki bergantung pada hormon, iaitu bahan kimia yang mengatur aktiviti sel dan organ dalam badan.

Apabila kanak-kanak lelaki memasuki usia baligh, badan mereka akan menghasilkan lebih banyak hormon gonadotropin. Hormon ini dihasilkan oleh kelenjar hipotalamus di otak.

Di bahagian otak yang lain, iaitu kelenjar pituitari, hormon yang dipanggil dihasilkan hormon luteinizing dan hormon perangsang folikel (hormon perangsang folikel).

Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai hormon pada organ pembiakan lelaki:

 • Hormon perangsang folikel (hormon perangsang folikel)

  Hormon ini sangat penting agar organ pembiakan lelaki dapat menghasilkan sperma. Setiap hari pengeluaran sperma yang dihasilkan dapat mencapai 300 juta, dengan tempoh pembentukan setiap sperma sekitar 65-75 hari.

 • Lhormon rahim

  Apabila hormon ini dilepaskan ke dalam darah, akan ada pengeluaran dan pembebasan hormon testosteron sebagai hormon utama pada lelaki.

 • Testosteron

  Pengeluaran testosteron pada masa pubertas mencetuskan pelbagai perubahan fizikal. Seperti pembesaran testis dan skrotum, zakar yang semakin memanjang, suara yang lebih kuat, dan pertumbuhan rambut di sekitar alat kelamin, muka dan ketiak. Sebilangan remaja lelaki juga mengalami kenaikan berat badan dan ketinggian yang tinggi setelah memasuki usia baligh. Testosteron juga akan mempengaruhi jisim tulang dan gairah seksual.

Memberi pemahaman yang mencukupi kepada anak lelaki mengenai organ pembiakan lelaki, lebih baik bermula dari kanak-kanak hingga remaja. Ini bertujuan untuk mencegah tingkah laku seksual yang berbahaya dan kehamilan yang tidak dirancang, sejak awal.