Jangan biarkan ia berlarutan, berikut adalah 6 cara mudah untuk mengatasi tekanan

Hampir semua orang mengalami tekanan. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak boleh dibiarkan berlarutan. Agar tekanan tidak terus menyebabkan masalah kesihatan, terdapat pelbagai cara mudah untuk mengatasi tekanan yang boleh anda lakukan.

Tekanan adalah keadaan yang sangat biasa. Dalam keadaan biasa, tekanan boleh memberi kesan positif, misalnya, menolong anda bekerja lebih cepat apabila anda harus menyelesaikan tugas sebelum tarikh akhir.

Walau bagaimanapun, tekanan juga boleh memberi kesan negatif jika sering terjadi, berpanjangan, atau tidak dirawat.

Kesan Tekanan Terhadap Kesihatan

Tekanan yang berpanjangan boleh mencetuskan pelbagai penyakit. Ketika tertekan, tubuh melepaskan hormon kortisol dan adrenalin, yang menjadikan jantung bekerja lebih cepat. Hormon ini juga dapat membuat anda merasa letih dengan mudah.

Selain itu, sistem imun seseorang yang mengalami tekanan juga akan berkurang. Tubuh menjadi sukar untuk melawan virus atau bakteria dan anda lebih mudah diserang penyakit. Terdapat beberapa penyakit yang boleh anda alami ketika tertekan, termasuk:

  • Gangguan pencernaan, seperti iritasi usus, kolitis ulseratif, gastritis, dan GERD
  • Masalah kulit dan rambut, seperti keguguran rambut kekal, eksim, psoriasis, dan jerawat
  • Disfungsi seksual, seperti ejakulasi dini, mati pucuk, dan kehilangan keinginan seksual
  • Gangguan haid, juga memburukkan lagi gejala PMS
  • Obesiti dan gangguan makan yang lain
  • Penyakit kardiovaskular, seperti strok, serangan jantung, tekanan darah tinggi, dan penyakit jantung
  • Gangguan mental, seperti kegelisahan, kemurungan, dan gangguan keperibadian
  • Sakit kepala
  • Gangguan tidur

Agar tekanan tidak bertambah buruk atau menyebabkan masalah kesihatan, penting bagi setiap orang untuk dapat mengurangkan dan mengawal tekanan dengan betul.

Pelbagai Cara Mudah Mengatasi Tekanan

Langkah utama menangani tekanan adalah untuk mengetahui punca tekanan yang timbul. Dengan cara itu, anda boleh memikirkan jalan keluar. Sekiranya masalah yang menyebabkannya dapat diselesaikan, tekanan juga dapat diselesaikan dengan sendirinya.

Walaupun penyebab stres belum dapat diselesaikan, lakukan perkara berikut untuk mengatasi tekanan dan membuat minda lebih santai:

1. Menyatakan aduan

Memegang perasaan boleh menjadi tekanan. Lebih baik melepaskan beban dengan mendedahkan semua perkara yang ada di fikiran anda kepada orang terdekat atau ahli psikologi. Percayalah, setelah semua aduan dikeluarkan, anda akan berasa lebih baik.

2. Bersenam secara berkala

Selain menjadikan tubuh lebih sihat, senaman juga dapat menghilangkan tekanan. Dengan bersenam, otot-otot badan akan lebih santai dan fikiran anda akan terganggu sehingga dapat meningkatkan mood anda.

Anda tidak perlu melakukan senaman berat untuk menghilangkan tekanan. Lakukan senaman sederhana, seperti berjalan santai atau berbasikal.

3. Lakukan meditasi

Meditasi atau yoga selama 10-15 minit dan dilakukan 4-5 kali seminggu dapat menenangkan fikiran anda. Meditasi dapat menurunkan tahap hormon stres, kortisol, sehingga anda dapat merasa lebih tenang.

4. Lakukan aktiviti yang menyeronokkan

Melakukan aktiviti yang menyeronokkan, seperti memasak, berkebun, menjaga tanaman di rumah, melukis, atau hanya menyanyi, dapat membuat tubuh menghasilkan hormon gembira, iaitu dopamin. Dengan cara itu, badan dan minda anda dapat lebih santai.

Namun, pastikan aktiviti yang anda lakukan adalah positif agar tidak menimbulkan masalah baru.

5. Fokus pada masa sekarang

Jangan terperangkap dalam peristiwa yang telah berlaku terlalu lama, terutamanya jika ia membuat anda sedih. Hiduplah pada masa ini dan jangan risau tentang apa yang akan berlaku pada masa akan datang.

Hidup dengan perasaan gembira dan fikiran positif dapat mempengaruhi kehidupan anda di masa hadapan.

6. Mengamalkan gaya hidup sihat

Selalu amalkan gaya hidup sihat dengan makan makanan berkhasiat, cukup tidur, tidak merokok, tidak minum minuman beralkohol seperti rum, dan tidak menggunakan ubat haram.

Jangan biarkan tekanan berterusan dan bertambah buruk sehingga menyebabkan masalah kesihatan. Sekiranya pelbagai cara untuk mengatasi tekanan di atas tidak berjaya membawa anda keluar dari tekanan, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar psikologi atau psikiatri.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found