Bilakah Anda Perlu Mengubati Menstruasi Lewat?

Masalah dengan sKitaran haid boleh berlaku pada setiap wanita. Salah satu cara untuk mengatasi ini adalah dengan mengambil ubat untuk haid. Walau bagaimanapun, mengambil ubat untuk haid masih perlu berhati-hati. Stidak menggunakannya, ada baiknya kita mengetahui apa puncanya masalah haid supaya anda dapat memilih ubat yang tepat.

Secara amnya, wanita mengalami kitaran haid sekitar 11-13 kali setahun. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami haid yang lewat, kekerapan kitaran haid anda pasti kurang.

Punca Menstruasi Lewat dan Cara Mengatasinya

Punca haid lewat yang dialami oleh setiap wanita adalah berbeza. Ada perkara yang berlaku kerana perkara biasa, tetapi ada juga yang mengalami kelewatan akibat kesan sampingan kontrasepsi atau ubat-ubatan, dan juga kerana keadaan kesihatan.

Tidak perlu ubat jangka masa lewat

Sekiranya kelewatan dalam tempoh anda disebabkan oleh perkara-perkara berikut, anda tidak perlu mengambil ubat terlambat untuk haid anda. Cukup ubah gaya hidup anda menjadi lebih baik seperti menjauhi perkara yang membuat anda tertekan dan makan makanan dengan tahap pemakanan yang seimbang. Sekiranya penyebabnya adalah kontraseptif, anda boleh menggantinya mengikut nasihat doktor anda.

 • Tekanan

  Tekanan boleh mempengaruhi hormon anda, mengubah rutin harian badan anda, dan mempengaruhi bahagian otak yang bertanggungjawab mengatur kitaran haid. Selain itu, tekanan juga boleh menyebabkan penurunan atau kenaikan berat badan secara tiba-tiba yang boleh memberi kesan pada kitaran haid anda.

 • Bketat turun secara drastik

  Tempoh lewat juga boleh disebabkan oleh penurunan berat badan secara drastik atau tiba-tiba. Mengurangkan jumlah kalori atau lemak dalam tubuh dapat menghalang pengeluaran hormon estrogen, yang diperlukan untuk ovulasi.

 • Kesan kontraseptif

  Sekiranya anda menggunakan kaedah kontraseptif hormon, misalnya dalam bentuk pil, kemungkinan anda akan mengalami tempoh yang tidak dijawab. Pil kawalan kelahiran mengandungi hormon estrogen dan progestin. Kedua-dua hormon ini dapat mengelakkan ovari melepaskan telur. Anda mungkin masih merasakan kesan ini setelah berhenti mengambil pil kawalan kelahiran. Sebagai tambahan kepada pil kawalan kelahiran, tempoh lewat juga boleh disebabkan jika anda menggunakan implan atau suntikan kontraseptif hormon.

Perlukan ubat untuk haid lewat

Sementara itu, untuk haid yang lewat disebabkan oleh perkara di bawah, anda mungkin perlu mengambil ubat yang sesuai dengan penyebabnya.

 • Penyakit tiroid

  Kelenjar ini yang terdapat di leher menghasilkan hormon tiroid yang mengawal pertumbuhan dan metabolisme badan. Hormon tiroid juga mempengaruhi kerja estrogen, salah satu hormon seks, sehingga kitaran haid juga terjejas. Terdapat beberapa wanita yang mempunyai kelenjar tiroid atau hipertiroidisme yang terlalu aktif, ada juga wanita yang mempunyai kelenjar tiroid atau hipotiroidisme yang tidak aktif. Keadaan hipertiroidisme dan hipotiroidisme ini boleh menyebabkan kelewatan haid pada wanita. Rawatan penyakit tiroid akan disesuaikan dengan penyebabnya. Sekiranya hormon tiroid terlalu aktif atau terlalu banyak, doktor akan menetapkan ubat atau pembedahan untuk menormalkan fungsi tiroid. Sebaliknya, jika pengeluaran tiroid terlalu sedikit, doktor boleh menetapkan ubat untuk meningkatkan jumlah hormon tiroid, misalnya levothyroxine.

 • Sindrom ovari polikistik

  Sindrom ovari polikistik boleh menyebabkan tahap androgen yang tinggi. Rawatan yang sering disyorkan untuk mengubati sindrom ovarium polikistik adalah terapi hormon, iaitu dengan mengambil pil kawalan kelahiran atau pil yang mengandung hormon progesteron.

 • Tumor hipofisis

  Tumor hipofisis adalah keadaan apabila tumor berkembang di kelenjar pituitari (pituitariy). Kehadiran tumor ini dapat mengganggu keseimbangan hormon yang berperanan dalam kitaran.Rawatan tumor hipofisis boleh dilakukan dengan ubat seperti: bromokriptin dan cabergoline, terapi radiasi, hingga pembedahan membuang tumor. Sekiranya tumor membuat pengeluaran hormon dalam badan menurun, maka ubat yang boleh anda ambil adalah ubat yang dapat meningkatkan kadar hormon, seperti pil kawalan kelahiran atau menjalani terapi penggantian hormon.

 • Menopaus awal

  Biasanya, menopaus berlaku selepas usia 45 tahun. Walau bagaimanapun, jika seorang wanita mengalami menopaus awal, maka pengeluaran telur oleh ovari dapat menurun sebelum usia 40. Ini menyebabkan haid berhenti. Menopaus awal boleh berlaku kerana keturunan, tabiat merokok, kekurangan zat makanan, dan penyakit tertentu seperti penyakit autoimun dan epilepsi. Secara umum, tidak ada rawatan khusus untuk menopaus pramatang. Namun, untuk melegakan simptom, menopaus awal dapat dirawat dengan terapi penggantian hormon.

Penting bagi anda untuk mengambil ubat jangka masa yang disyorkan oleh doktor berdasarkan penyebab berlakunya tempoh anda yang tidak dijawab. Sekiranya selepas rawatan, haid anda masih mengalami gangguan, berjumpa dengan pakar sakit puan. Jangan mengambil ubat secara sembarangan tanpa mengetahui dengan pasti apa penyebab utama keadaan anda.