ENFP Personaliti, Keperibadian Extrovert dengan Kepimpinan Tinggi

Keperibadian ENFP adalah 1 daripada 16 jenis keperibadian yang dikelaskan oleh Petunjuk Jenis Myers-Briggs (MBTI). Orang yang mempunyai keperibadian ENFP digambarkan sebagai kreatif, bersemangat, berkarisma, bertenaga, dan berdikari. Dianggarkan bahawa 5-7% populasi dunia tergolong dalam keperibadian ENFP.

ENFP adalah akronim untuk ekstrovert, intuitif, perasaan, dan memahami. Individu dengan keperibadian ENFP sangat suka mengumpulkan idea positif yang dapat mencerminkan harapan dan niat baik mereka terhadap orang lain.

Dia juga dapat menyalurkan tenaga positifnya kepada orang di sekelilingnya. Oleh itu, individu ENFP sering disebut sebagai motivator.

Ciri Keperibadian ENFP Utama

Berikut adalah beberapa ciri utama orang yang mempunyai keperibadian ENFP:

1. Semangat pemimpin

Individu ENFP biasanya mempunyai kemahiran komunikasi yang baik, lisan dan tulisan. Dia juga pada umumnya mempunyai kekuatan untuk mendorong dan menolong orang lain dalam merealisasikan idea positif. Inilah yang menjadikannya ideal untuk menjadi pemimpin.

2. Mempunyai perhatian yang tinggi

Orang yang mempunyai keperibadian ENFP mempunyai keupayaan untuk cepat memahami apa yang dirasakan orang lain. Bukan hanya memahami, orang yang mempunyai keperibadian ini juga mempunyai perhatian yang tinggi terhadap orang lain. Inilah yang membuatnya begitu bersemangat untuk menolong orang lain.

3. Mengutamakan perasaan

Apabila ENFP menghadapi pilihan, mereka cenderung mengikuti perasaan mereka dalam membuat keputusan, daripada logik atau perkara yang objektif.

4. Suka bersosial

ENFP adalah ekstrovert, yang bermaksud mereka suka menghabiskan masa dengan orang lain. Bagi orang yang mempunyai keperibadian ENFP, bersosial adalah sumber tenaga yang hebat dan cara yang baik untuk meningkatkan semangat.

Walaupun ENFP suka berada dalam situasi sosial, mereka masih memerlukan masa untuk diri mereka sendiri, yang biasanya digunakan untuk berfikir dan merenung.

5. Fleksibel

Fleksibiliti juga merupakan salah satu ciri jenis keperibadian ENFP. Individu ENFP cenderung lebih suka mempunyai banyak pilihan untuk sesuatu. Selain itu, orang yang mempunyai keperibadian ENFP umumnya spontan dan mudah menyesuaikan diri dengan perubahan dalam kehidupan mereka.

Kekuatan dan Kelemahan Personaliti ENFP

Setiap jenis keperibadian mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Berikut adalah contoh kelebihan dan kekurangan keperibadian ENFP:

Berlebihan:

 • Hangat
 • Bersemangat
 • Fleksibel
 • Spontan
 • Kreatif
 • Menyenangkan
 • Mempunyai empati yang tinggi
 • Mempunyai kemahiran komunikasi yang baik

Kekurangan:

 • Emosi
 • Tidak tersusun
 • Cenderung mudah tertekan
 • Sukar untuk mengikuti peraturan
 • Selalunya terlalu banyak berfikir
 • Memerlukan pengakuan dari orang lain

Kerjaya Sesuai untuk Personaliti ENFP

Untuk kerjaya, orang dengan jenis keperibadian ENFP akan sesuai dengan pekerjaan yang tidak dibatasi oleh jadual yang ketat dan tugas rutin yang terperinci. Individu ENFP suka mencabar pekerjaan dengan persekitaran kerja yang fleksibel. Dengan begitu, dia dapat melihat peluang baru untuk digunakan sebagai inovasi pada masa akan datang.

Beberapa contoh pekerjaan yang sesuai untuk keperibadian ENFP termasuk psikologi, wartawan, pelakon, penyampai TV, jururawat, pekerja sosial, ahli politik, dan kaunselor.

Setiap jenis keperibadian, sama ada keperibadian ENFP atau keperibadian lain, mempunyai potensi dan keunikan tersendiri. Sekiranya anda belum dapat melihat dan menyedari potensi yang ada pada diri anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar psikologi mengenai perkara ini.