Mengenal Sindrom Penipu dan Cara Mengatasinya

Sindrom penipu adalah istilah yang menggambarkan corak tingkah laku seseorang yang sering meragui atau bahkan merasa tidak layak dengan pencapaian dan kejayaannya sendiri. Sindrom penipu adalah keadaan psikologi, tetapi bukan gangguan mental.

Orang yang mengalami sindrom penipu Mereka biasanya merasakan bahawa mereka tidak cerdas, kreatif, atau berbakat seperti yang kelihatan dan diketahui oleh orang lain. Sebaliknya, dia merasakan bahawa setiap pencapaian yang dia capai adalah kerana kebetulan atau keberuntungan semata-mata.

Perasaan ini biasanya disertai dengan ketakutan bahawa suatu hari identiti sebenarnya akan terungkap dan dia akan dianggap sebagai penipuan oleh orang-orang di sekelilingnya. Oleh itu, sindrom penipu Juga dikenali sebagai "cheat syndrome".

Tanda-tanda Sindrom Penipu

Berikut adalah beberapa tanda yang mungkin anda rasakan jika anda mengalami: sindrom penipu:

  • Selalunya meragui kemampuan anda sendiri
  • Selalunya mengaitkan kejayaan dan pencapaian dengan faktor luaran
  • Tidak dapat menilai kecekapan diri dan kemahiran secara objektif
  • Rasa takut gagal pada suatu hari
  • Rasa kecewa hingga kecewa apabila tidak dapat memenuhi standard yang telah ditetapkan oleh diri sendiri

Orang yang mengalami sindrom penipu cenderung untuk terus memotivasi diri untuk terus bekerja keras, kadang-kadang lebih daripada yang diperlukan. Namun, ini dilakukan semata-mata untuk membuatnya merasa aman dan tidak ada yang akan mengetahui bahawa dia adalah penipuan.

Sebab Sindrom Penipu

Terdapat faktor-faktor tertentu yang boleh menyebabkan seseorang mengalami sindrom penipu, dalam kalangan yang lain:

  • Gaya keibubapaan ibu bapa yang benar-benar mengutamakan prestasi dan prestasi
  • Persekitaran yang kompetitif
  • Kesempurnaan
  • Peranan baru, misalnya sebagai pelajar atau pekerja

Cara Berurusan Sindrom Penipu

Walaupun bukan jenis gangguan mental, sindrom penipu Jika tidak diperiksa boleh menyebabkan anda mengalami gangguan kecemasan hingga kemurungan.

Untuk mengelakkan ini, ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menangani sindrom penipu, termasuk:

1. Kenali perasaan anda

Langkah pertama untuk menghadapi sindrom penipu adalah menyedari dan menyedari bagaimana perasaan anda.

Anda boleh mulakan dengan menuliskan perasaan anda di buku nota. Cuba tuliskan keraguan dan perasaan ketidakcukupan yang anda rasakan, bersama dengan alasan di sebalik itu.

Ini dapat membantu anda menyedari bahawa mungkin keraguan anda tidak berasas dan anda tidak perlu terlalu risau.

2. Lawan pemikiran negatif

Setiap kali pemikiran negatif anda timbul, cubalah melawannya perbincangan diri yang positif, misalnya dengan mengatakan usaha apa yang telah anda lakukan untuk mencapai kejayaan anda sekarang. Ini berguna untuk meneutralkan pemikiran negatif yang mengganggu anda selama ini.

3. Bercakap tentang perasaan anda

Selain menuliskannya, anda juga boleh meringankan perasaan anda dengan bercakap dengan orang yang anda percayai, seperti rakan, keluarga, atau rakan sekerja. Mereka mungkin dapat berkongsi pengalaman yang serupa atau memberi anda perspektif yang lebih positif mengenai diri anda.

4. Kenali kekuatan dan kelemahan anda sendiri

Mengetahui kekuatan dan kelemahan anda sendiri juga dapat membantu anda menghadapinya sindrom penipu. Setelah anda memahami kekuatan dan kelemahan anda dengan lebih mendalam, cuba cari cara untuk mengembangkan kekuatan dan mengatasi kelemahan anda.

Dengan begitu, anda tidak perlu menghabiskan banyak waktu dengan bimbang bahawa anda tidak memenuhi syarat untuk tugas atau peranan tertentu.

5. Akui dan nikmati kejayaan anda

Sindrom penipu juga boleh diatasi dengan ini. Jadi, setiap kali anda berjaya mencapai kejayaan, biasakanlah untuk mengakui bahawa kejayaan adalah hasil usaha, kepandaian, dan kemahiran anda.

Anda juga dapat meraikan kejayaan itu, misalnya dengan keluar makan bersama rakan atau membeli barang yang anda mahukan. Juga, berlatihlah menerima pujian dari orang lain, agar anda dapat lebih menghargai setiap usaha dan kejayaan anda.

Pada hakikatnya, ingat bahawa setiap kejayaan yang anda capai sememangnya bernilai. Ingat juga bahawa anda berada di mana anda berada kerana usaha dan keputusan yang anda buat, bukan hanya secara kebetulan atau kebetulan.

Cuba menerapkan pelbagai cara menangani sindrom penipu di atas, tetapi jika keraguan dan kebimbangan anda semakin menjengkelkan, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found