Ketahui Pelbagai Cara Menurunkan Gula Darah Di Sini

Ada banyak cara untuk menurunkan kadar gula darah, dari menjalani diet yang sihat hingga melakukan senaman secara teratur. Langkah ini juga baik dilakukan untuk menyokong rawatan diabetes sehingga gula darah dapat dikawal dengan lebih baik.

Peningkatan kadar gula darah dapat disebabkan oleh penurunan keberkesanan atau pengurangan pengeluaran insulin, sehingga tubuh tidak dapat mengatur jumlah gula darah dengan efektif.

Sekiranya dibiarkan, kadar gula darah yang tinggi dan tidak terkawal dapat merosakkan saluran darah, saraf, dan organ tertentu, seperti mata, ginjal, otak, dan jantung. Ini boleh menyebabkan pelbagai komplikasi diabetes yang berbahaya.

Simptom Tahap Gula Darah Tinggi dalam Badan

Tahap gula darah yang tinggi di dalam badan mungkin tidak menyebabkan gejala, jadi sebilangan orang mungkin tidak menyedari bahawa tahap glukosa mereka tinggi.

Walau bagaimanapun, gula darah tinggi kadang-kadang juga boleh menyebabkan beberapa gejala, seperti:

  • Keletihan
  • Selalunya dahaga dan lapar
  • Penglihatan kabur
  • Sakit kepala
  • Kerap membuang air kecil
  • Selera makan meningkat tetapi berat badan terus turun
  • Luka sukar sembuh
  • Kesemutan, biasanya di tangan dan kaki

Seperti disebutkan di atas, kadar gula darah tinggi dapat menyebabkan berbagai komplikasi atau penyakit. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, penting untuk mengetahui cara menurunkan gula dalam darah agar tahap glukosa badan dapat dikawal.

Cara Menurunkan Gula Darah

Gula darah memang dapat diturunkan dengan penggunaan ubat-ubatan. Dalam kes diabetes yang teruk atau jika gula darah tidak dikendalikan dengan ubat, penggunaan suntikan insulin juga dapat menjadi cara menurunkan gula darah.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, ada beberapa langkah yang boleh anda lakukan sebagai cara menurunkan gula darah, termasuk:

1. Menurunkan berat badan

Berat badan berlebihan atau gemuk boleh menjadikan gula darah lebih sukar dikawal. Satu kajian mengatakan bahawa mengekalkan berat badan yang ideal dapat mengurangkan risiko seseorang menghidap diabetes hingga 58%.

Oleh itu, anda perlu menurunkan berat badan dan memastikannya tetap ideal agar kadar gula dalam darah dapat lebih terkawal.

2. Bersenam secara berkala

Bersenam secara teratur dapat menurunkan berat badan dan meningkatkan kepekaan insulin, sehingga sel-sel tubuh dapat menggunakan gula darah sebagai sumber tenaga dengan lebih efisien.

Latihan yang baik untuk dilakukan sebagai cara menurunkan kadar gula dalam darah adalah berjalan kaki santai, berjoging, berbasikal, menari, berenang, dan latihan berat badan.

3. Cukup tidur

Tidur yang cukup selama 7-9 jam setiap hari dapat menekan kadar gula darah di dalam badan. Kualiti tidur yang buruk atau kurang tidur dapat meningkatkan selera makan, menjadikannya mudah untuk menambah berat badan.

Di samping itu, penyelidikan juga menunjukkan bahawa gangguan tidur dapat meningkatkan risiko ketahanan insulin, sehingga gula darah mudah naik.

4. Pantau gula darah

Sekiranya anda berisiko menghidap diabetes atau didiagnosis menghidap diabetes, ukur dan catat kadar gula darah anda setiap hari. Ini penting untuk dilakukan untuk memastikan sama ada tahap gula dalam darah tetap terkawal atau tidak.

Selain itu, bagi penderita diabetes yang sudah menjalani perawatan, pemantauan kadar gula darah juga penting untuk memastikan ubat diabetes yang digunakan sesuai dan dapat mengawal gula darah dengan baik, dan untuk mengesan kemungkinan kesan sampingan, seperti hipoglikemia.

5. Mengawal tekanan

Ketika berada dalam keadaan tertekan, tubuh melepaskan hormon glukagon dan kortisol, yang dapat memicu peningkatan kadar gula dalam darah.

Oleh itu, mengawal tekanan juga penting sebagai cara menurunkan gula darah. Anda dapat mengurangkan tekanan dengan pelbagai cara, seperti bersenam, yoga, dan bersantai.

6. Kawal bahagian makanan

Ukuran bahagian terkawal dapat membantu anda mengurangkan pengambilan kalori dan mencegah lonjakan gula darah.

Anda dinasihatkan untuk makan pinggan kecil perlahan-lahan dan biasakan membaca jumlah kalori yang tertera pada label makanan sebelum memakannya.

7. Jangan melangkau makanan

Hanya makan 1 atau 2 makanan besar sehari boleh menyebabkan lonjakan gula darah tinggi. Anda dinasihatkan untuk makan 3 kali sehari dengan bahagian sederhana. Sekiranya anda ingin makan makanan ringan, pilih makanan ringan yang sihat seperti buah-buahan.

Mengambil nota Makanan dan Minuman Dik di Sumsi

Untuk mengelakkan kenaikan kadar gula dalam darah, anda juga harus lebih berhati-hati dalam memilih dan memakan makanan dan minuman. Berikut adalah perkara-perkara yang perlu anda perhatikan:

1. Minum lebih banyak air

Air dapat mengurangkan dahaga dan memenuhi keperluan cecair badan. Selain mencegah dehidrasi, minum air secara teratur juga dapat membantu buah pinggang membuang gula darah berlebihan melalui air kencing.

2. Tingkatkan pengambilan serat

Serat dapat melambatkan penyerapan gula di dalam badan, sehingga gula darah dapat meningkat secara bertahap. Wanita dewasa disyorkan untuk mengambil 32 gram serat setiap hari, sementara lelaki dewasa sebanyak 37 gram serat setiap hari.

3. Pilih makanan dengan indeks glisemik rendah

Indeks glisemik digunakan untuk mengukur tindak balas badan terhadap pembebasan gula darah dari makanan. Makanan yang mempunyai indeks glisemik rendah dapat mencegah kenaikan atau kenaikan kadar gula dalam darah.

Beberapa contoh makanan dengan indeks glisemik rendah adalah buah-buahan, sayur-sayuran hijau, biji-bijian, kacang, wortel, dan jagung.

4. Cubalah beberapa bahan semula jadi

Gula darah juga dapat diturunkan dengan beberapa bahan semula jadi, seperti cuka sari apel. Satu kajian mengatakan bahawa pengambilan 20 ml cuka sari apel setiap hari dapat menurunkan kadar gula dalam darah setelah makan. Bukan hanya itu, cuka sari apel juga dapat meningkatkan keberkesanan prestasi hormon insulin.

Selain cuka sari apel, kayu manis juga dapat dimakan sebagai pengambilan untuk menurunkan kadar gula. Terdapat penyelidikan yang mengatakan bahawa memakan 1-2 gram serbuk kayu manis dapat menurunkan kadar gula darah dalam tubuh hingga 29%.

Walau bagaimanapun, keberkesanan bahan semula jadi ini masih perlu dikaji lebih lanjut. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor sebelum menggunakan bahan semula jadi untuk menurunkan gula darah, terutamanya jika anda menjalani rawatan diabetes.

5. Jauhi makanan berlemak dan tinggi gula

Pantang larang bagi anda yang ingin menurunkan kadar gula dalam darah adalah makan makanan dengan kadar lemak dan gula yang tinggi, seperti makanan goreng, mentega, kek, coklat, dan ais krim.

Selain itu, anda juga disarankan untuk menjauhi minuman beralkohol dan berhenti merokok untuk menurunkan gula darah.

Pelbagai cara menurunkan gula darah yang telah disebutkan di atas boleh anda gunakan untuk mencegah ketahanan insulin dan mengurangkan risiko terkena diabetes.

Sekiranya anda telah didiagnosis menghidap diabetes, cara-cara di atas boleh dilakukan untuk memastikan tahap gula dalam darah tetap stabil. Sekiranya

gula darah masih tinggi walaupun anda telah mencuba pelbagai cara untuk menurunkan gula darah, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.