Bagaimana jika Bayi Mengalami Demam Selepas Imunisasi?

Demam bayi selepas imunisasi adalah perkara biasa dan tidak perlu dibimbangkan. Sebilangan besar demam selepas imunisasi boleh dirawat di rumah, tetapi ada beberapa keadaan yang memerlukan anak dibawa ke doktor.

Demam bayi selepas imunisasi memang boleh berlaku pada beberapa imunisasi. Ini biasanya terjadi setelah anak menerima vaksin tertentu, seperti vaksin campak, vaksin DPT dan vaksin meningitis B. Demam selepas imunisasi biasanya muncul 24 jam setelah vaksin diberikan dan berlangsung sekitar 1-2 hari.

Walaupun sebilangan ibu sangat bimbang anak mereka akan demam, perlu diketahui bahawa imunisasi masih harus dilakukan untuk melindungi anak-anak daripada penyakit berjangkit yang jauh lebih berbahaya.

Cara Mengatasi Demam Bayi Selepas Imunisasi

Sekiranya anak anda demam selepas imunisasi, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

Beri susu ibu dengan secukupnya

Apabila anak anda demam selepas imunisasi, berikan susu ibu atau formula lebih kerap. Ini dapat membantu si kecil anda pulih dengan cepat sambil mengelakkan dehidrasi.

Berpakaian si kecil dengan pakaian yang selesa

Pakai baju kecil anda yang selesa dan ringan. Sebaliknya, elakkan memakai pakaian secara berlapis atau menutupi anak kecil anda dengan selimut tebal kerana ia akan memerangkap haba di badan.

Beri ubat penurun demam

Bayi yang demam selepas imunisasi dapat dirawat dengan ibuprofen atau paracetamol. Dos kedua-dua ubat ini biasanya bergantung pada berat bayi. Oleh itu, periksa arahan dos pada bungkusan atau berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memberikannya kepada si kecil.

Sebilangan ibu yang bimbang bayi mereka demam selepas imunisasi mengambil inisiatif untuk memberikan parasetamol sebelum imunisasi dengan tujuan untuk mencegah terjadinya demam. Ini tidak benar, ya, Bun. Pemberian parasetamol sebelum memberi vaksin tidak digalakkan kerana dapat mengurangkan keberkesanan vaksin.

Keadaan Demam Selepas Imunisasi Yang Perlu Berhati-hati

Dalam beberapa keadaan, demam selepas imunisasi memerlukan rawatan yang tepat dari doktor. Berikut ini adalah tanda-tanda yang perlu diperhatikan pada bayi yang demam selepas imunisasi:

  • Demam berlaku pada bayi di bawah umur 3 bulan
  • Demam melebihi 40 ° C
  • Demam berlangsung lebih dari 3 hari
  • Bayi mempunyai sejarah kejang demam sebelumnya
  • Bayi mengalami perubahan tingkah laku, seperti sering mengantuk dan tidak mahu menyusu.

Sekiranya keadaan di atas berlaku pada anak kecil anda, anda perlu memeriksanya ke hospital. Pengendalian lebih lanjut perlu dilakukan agar demam tidak menyebabkan komplikasi yang membahayakan si kecil.

Jika si kecil tiba-tiba mengalami sawan, anda boleh mengambil langkah pertolongan pertama untuk kejang demam pada bayi. Selepas itu, segera bawa dia ke doktor atau hubungi ambulans ke hospital.

Demam bayi selepas imunisasi adalah perkara biasa dan umumnya tidak perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, Ibu masih harus memperhatikan keadaan Si Kecil setelah diberi imunisasi. Sekiranya dia demam, ambil suhu badannya secara berkala dan pantau kelakuannya.

Sekiranya perlu, berjumpa doktor sebelum melakukan imunisasi, terutamanya jika si kecil anda mempunyai keadaan kesihatan khas yang menyebabkan penurunan fungsi sistem imun badan.