Squalene - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Squalene adalah sebatian semula jadi yang sering digunakan sebagai bahan dalam pelembap atau makanan tambahan antioksidan. Makanan tambahan squalene dihasilkan melalui proses pengekstrakan minyak ikan, terutama minyak hati ikan yu.

Secara semula jadi, squalene dapat terbentuk melalui pemecahan kolesterol di hati dan beredar di dalam darah. Selain dapat menjaga kulit yang sehat, squalene juga diyakini dapat menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL), mencegah penyakit kardiovaskular, dan mempunyai kesan antitumor dan antikanker. Walau bagaimanapun, ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Tanda Dagangan sotong: Bioderma Sebium Global, Biomoist, Cebelia Intensive Anti-Aging, Fishqua, Nutraplus Hand Cream, Vitacare Natural Squalene, Wellness Squamega

Apa itu Squalene

kumpulanUbat percuma
KategoriTambahan
Manfaat Melembapkan kulit dan dipercayai dapat menurunkan kadar kolesterol
Digunakan olehMatang
Squalene untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N:Tidak dikategorikan.

Tidak diketahui sama ada squalene selamat digunakan oleh ibu menyusu. Ibu yang menyusu disarankan untuk bertanya kepada doktor sebelum menggunakannya.

Bentuk ubatKapsul dan salap

Amaran Sebelum Menggunakan Squalene

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menggunakan squalene, iaitu:

  • Jangan gunakan squalene jika anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
  • Berunding dengan doktor sebelum memberi squalene kepada anak-anak, wanita hamil, atau ibu yang menyusu.
  • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
  • Segera berjumpa doktor sekiranya reaksi alergi atau overdosis berlaku selepas menggunakan squalene

Dos dan Peraturan Penggunaan Squalene

Rujuk doktor anda mengenai dos dan tempoh penggunaan squalene. Dos yang diberikan biasanya bergantung pada usia, keadaan kesihatan, dan tindak balas terhadap ubat.

Untuk squalene yang terdapat dalam produk penjagaan kulit, gunakan ubat ini dalam kuantiti yang mencukupi dan ikuti arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan produk.

Bagaimana nak guna Squalene dengan betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada label pembungkusan sebelum menggunakan squalene. Jangan mengurangkan atau menambah dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Untuk menggunakan produk penjagaan kulit yang mengandungi squalene, anda harus menggunakannya setelah membersihkan kulit, misalnya setelah mandi. Jangan lupa mengelap kulit sehingga kering sebelum menggunakan squalene. Sekiranya kerengsaan kulit berlaku, hentikan penggunaannya dengan segera.

Gunakan produk penjagaan kulit yang mengandungi squalene hanya pada kawasan kulit yang memerlukan rawatan. Elakkan bersentuhan antara ubat topikal dengan mata, hidung, mulut, dan vagina.

Simpan squalene dalam bekas tertutup untuk mengelakkan cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Squalene dengan Dadah Lain

Penggunaan squalene dengan ubat-ubatan yang menghalang penyerapan lemak, seperti orlistat, akan menyebabkan interaksi ubat dalam bentuk gangguan penyerapan squalene.. Untuk selamat, selalu beritahu doktor anda jika anda ingin mengambil ubat lain bersamaan dengan squalene.

Kesan Sampingan dan Bahaya Squalene

Maklumat mengenai kesan sampingan squalene sangat terhad. Walau bagaimanapun, terdapat laporan bahawa suplemen squalene dari ekstrak minyak hati yu dapat memicu radang paru-paru. Makanan tambahan squalene yang mengandungi minyak hati hiu umumnya juga mempunyai bau dan rasa yang tidak menyenangkan.

Pastikan anda membaca ramuan dalam sebarang ubat atau produk penjagaan kulit, dan berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakannya. Sekiranya berlaku reaksi alahan yang boleh dicirikan oleh ruam pada kulit, bengkak kelopak mata dan bibir, atau sesak nafas, berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan.