Kalus di Kaki, Mencegah dan Mengatasi Dengan Cara Ini

Mereka yang aktif dalam kehidupan seharian mungkin merasa lebih senang mengalami masalah di telapak kaki, salah satunya adalah kapalan. Agar kalus di kaki anda tidak mengganggu aktiviti anda, ketahui cara mencegah dan mengatasinya di bawah.

Kalus (kalus) adalah bahagian kulit yang menebal atau mengeras sebagai bentuk perlindungan kulit terhadap tekanan dan geseran yang berlebihan. Bahagian kulit yang mempunyai kapalan biasanya akan kekuningan dan menjadi kurang sensitif. Kalus biasanya muncul di kaki, tetapi juga boleh muncul di buku jari dan tangan.

Kalus tidak sama dengan mata ikan. Mata ikan mempunyai ukuran kecil, bulat, dan keras. Sementara kalus lebih besar dengan tepi yang kurang jelas.

Cara mencegah kapalan di telapak kaki

Berikut adalah beberapa cara untuk mengelakkan kapalan di kaki yang perlu anda ketahui:

1. Pilih kasut yang sesuai

Selalunya memakai kasut yang terlalu kecil atau terlalu sempit boleh menyebabkan kapalan muncul di kaki. Jadi, pastikan saiz kasut yang anda pakai betul dan selesa di kaki.

2. Ganti kasut yang usang

Bahagian kasut yang rosak atau usang, seperti lapisan dalam kasut dan sol, bukan sahaja tidak selesa dipakai, tetapi juga boleh menyebabkan kapalan. Ini kerana tapak kaki yang usang kurang dapat melindungi kaki ketika berjalan di permukaan yang kasar.

3. Elakkan menggunakan kasut tumit terlalu kerap

Sekiranya anda suka memakai kasut tumit tinggi, lebih baik membataskannya mulai sekarang, sebelum kalus bertambah teruk. Selain kasut tumit tinggi, kasut dengan hujung runcing juga berisiko menyebabkan kapalan di kaki.

4. Elakkan menggunakan kasut dengan tumit yang berbeza

Kasut usang boleh mempunyai ketinggian tumit yang berbeza. Ini juga boleh menjadi pencetus penampilan kapalan di kaki. Sebabnya, keadaan kasut seperti ini boleh menyebabkan tekanan lebih kuat pada salah satu tumit anda. Tekanan ini kemudian boleh menyebabkan kapalan.

Sekiranya Kalus di Kaki Sudah Muncul, Atasi Dengan Cara Ini

Sekiranya kapalan sudah muncul, jangan risau. Berikut adalah beberapa cara untuk merawat kapalan:

1. Rendam kaki di dalam air suam

Sekiranya kapalan di kaki anda mengganggu anda, cubalah rendam kaki anda di dalam air suam selama kira-kira 10 minit. Kaedah ini dapat melembutkan kulit kapalan. Selepas itu, lebih mudah bagi anda untuk menggosok atau mengikis kulit yang keras.

2. Sapukan pelembap pada kulit yang kalus

Selain merendam kaki anda dengan air suam, menggunakan pelembap juga dapat melembutkan kapalan pada kaki anda. Pilih pelembap yang mengandungi asid salisilik dan urea, kerana bahan-bahan ini dapat melembutkan dan mengelupas kulit berpeluh.

3. Gunakan alas kasut

Agar kalus di kaki anda tidak menimbulkan rasa sakit ketika anda berjalan, cuba gunakan alas kasut yang boleh anda beli di farmasi. Bantal kasut akan melindungi kulit kalus dari tekanan. Selain itu, bantalan ini juga dapat mencegah kapalan muncul kembali.

4. Keluarkan lapisan kulit keras dengan perlahan

Anda boleh menggunakan kain kasar, batu apung, papan emery, atau paku kuku untuk mengikis dan menghilangkan lapisan kulit kapalan yang mengeras.

Tetapi ingat, pesakit diabetes tidak disarankan untuk melakukan rawatan diri yang boleh mencederakan kulit.

Sekiranya anda telah melakukan beberapa langkah di atas tetapi kapalan masih ada atau semakin teruk dan menyakitkan, anda harus berjumpa doktor kulit atau pakar bedah.

Doktor boleh memberi ubat untuk menghilangkan kapalan dan antibiotik untuk merawat kapalan yang dijangkiti, memotong kulit yang menebal, atau melakukan pembedahan untuk menghilangkan kulit tebal pada kapalan yang sudah parah.