Mata Merah pada Bayi, Sebab Ini dan Cara Mengubatinya

Mata merah pada bayi boleh menjadi tanda bahawa dia mengantuk. Walaupun Saya melihat, keadaan ini tidak boleh dipandang rendah, kerana tekadangkala mata bayi berwarna merah juga boleh menandakan kewujudankeadaan atau penyakit tertentu.

Mata merah jambu adalah salah satu masalah mata yang paling biasa berlaku pada bayi. Beberapa penyebab mata merah jambu pada bayi tidak berbahaya, tetapi yang lain boleh berjangkit dan perlu segera diperiksa oleh doktor. Rawatan atau pengendalian mata merah pada bayi juga tidak boleh sewenang-wenangnya, tetapi harus disesuaikan dengan penyebabnya.

Punca dan Rawatan Mata Merah pada Bayi

Berikut adalah beberapa penyebab mata merah jambu pada bayi dan cara merawatnya:

1. Konjungtivitis

Keadaan ini disebabkan oleh keradangan konjungtiva, yang merupakan bahagian berwarna merah jambu pada bahagian dalam kelopak mata. Pada mulanya, konjungtivitis boleh berlaku pada satu mata, kemudian merebak ke mata yang lain. Rawatan mata merah jambu pada bayi akibat konjungtivitis perlu disesuaikan mengikut penyebab utamanya.

Berdasarkan penyebabnya, konjungtivitis pada bayi dapat dikategorikan kepada 3 jenis, iaitu:

  • Konjungtivitis virus

Ia adalah penyebab konjungtivitis yang paling biasa dan berjangkit. Secara amnya, konjungtivitis virus mereda dalam masa 1 minggu.

Untuk membantu meredakan keluhan pada mata bayi, rawatan boleh dilakukan dengan mencuci mata bayi dengan menggunakan air suam atau memberi kompres hangat pada mata bayi dengan menggunakan kain lembut. Jangan lupa mencuci tangan sebelum dan selepas melakukan rawatan ini.

  • Konjungtivitis bakteria

Sekiranya disebabkan oleh bakteria, mata bayi biasanya mengeluarkan cecair kuning tebal, sehingga kelopak mata tidak dapat dibuka (belekan). Bayi juga boleh menjadi rewel dan kelihatan tidak selesa.

Mata merah pada bayi kerana jangkitan bakteria ini perlu dirawat menggunakan titisan mata antibiotik atau salap antibiotik seperti yang diresepkan oleh doktor. Elakkan berkongsi ubat dengan orang lain, dan basuh tangan anda sebelum dan sesudah memberi ubat itu ke mata bayi.

Dalam kes tertentu, konjungtivitis pada bayi akibat jangkitan bakteria boleh disebabkan oleh jangkitan serius, seperti klamidia atau gonorea.

  • Konjungtivitis alahan

Berbeza dengan konjungtivitis kerana jangkitan virus atau bakteria, konjungtivitis alergi tidak menular. Walau bagaimanapun, bayi dengan mata merah kerana alahan mungkin menyebabkan mata mereka sangat gatal, sehingga mereka menjadi lebih rewel dan suka menggosok mata.

Konjungtivitis alergi boleh disebabkan oleh bahan yang mencetuskan alergi atau alergen, seperti debu, bulu binatang, kutu, kepada bahan kimia dalam produk tertentu, seperti sabun atau syampu bayi. Mata merah bayi yang disebabkan oleh alahan perlu dirawat dengan ubat anti-alergi dan mengelakkan faktor pencetus.

2. Kerengsaan mata

Mata merah pada bayi boleh disebabkan oleh kerengsaan. Pencetus kerengsaan mata boleh berbeza-beza, termasuk debu, minyak wangi, dan pencemaran, seperti asap atau asap rokok.

Tidak hanya menjadi merah, kerengsaan mata juga dapat membuat mata bayi gatal dan berair (banyak air mata). Sekiranya anda mengalami mata merah kerana kerengsaan, si kecil anda perlu mendapatkan rawatan dalam bentuk titisan mata.

3. Batuk dan selsema

Batuk dan selsema juga boleh menyebabkan mata merah pada bayi. Keluhan mata merah kerana batuk dan selsema, misalnya pada ARI atau selesema, dapat hilang setelah keadaannya sembuh.

Walau bagaimanapun, bawa anak kecil anda ke doktor jika dia mempunyai mata merah yang disertai dengan gejala lain, seperti demam, kencing atau tidak kerap, sesak nafas, tidak berhenti batuk, lemah badan, atau menjadi sangat rewel atau menangis banyak.

4. Saluran darah pecah

Mata merah jambu pada bayi juga boleh disebabkan oleh pecahnya saluran darah tepat di bawah konjunktiva (selaput lendir yang menutupi mata). Darah yang keluar tidak dapat diserap dengan segera oleh konjungtiva, sehingga mata merah.

Sekiranya ia berlaku pada bayi baru lahir, keadaan ini boleh disebabkan oleh tekanan pada mata semasa melahirkan. Mata merah kerana saluran darah pecah sebenarnya tidak berbahaya dan akan hilang sendiri dalam 1-2 minggu. Sekiranya mata si kecil masih merah setelah 2 minggu, berjumpa doktor dengan segera.

Mata merah jambu yang disebabkan oleh konjungtivitis virus biasanya hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari, tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, jika aduan mata merah disertai dengan gejala lain, anda harus berjumpa dengan doktor mata anda untuk mendapatkan rawatan yang betul.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found