Hamil 6 Bulan: Bayi Boleh Berinteraksi

Semasa mengandung selama 6 bulan, wanita hamil dapat berinteraksi dengan anak kecil mereka di dalam rahim melalui sentuhan dan suara. Anak kecil anda boleh bertindak balas terhadap wanita hamil dengan pergerakan dari perut. Bukan hanya membuat kehamilan terasa baik, itu juga merupakan tanda bahawa janin berada dalam keadaan sihat.

Semasa mengandung 5 bulan, ibu hamil mungkin tidak begitu yakin sama ada janin dapat mendengar atau merasakan sentuhan. Namun, ketika anda hamil 6 bulan, janin di rahim biasanya mula bergerak dengan sangat aktif dan dapat bertindak balas terhadap suara dan sentuhan.

Suara, seperti jeritan atau suara muzik, dapat membuatnya membuat gerakan kecil atau tendangan.

Pertumbuhan Janin Selama 6 Bulan Hamil

Ketika memasuki usia kehamilan 6 bulan, janin biasanya beratnya sekitar 660 gram dengan panjang sekitar 34 cm. Berat dan panjang ini akan meningkat setiap minggu, begitu juga pertumbuhan dan perkembangan organ-organnya.

Berikut adalah perkembangan janin dari minggu kehamilan ke-25 hingga ke-28:

Minggu ke-25 mengandung

Pada minggu ini, janin akan bergerak dengan kerap dan bahkan wanita hamil dapat merasakan pergerakannya ketika dia cegukan. Di samping itu, terdapat pelbagai perkembangan dan perubahan ketika janin memasuki usia kehamilan 25 minggu, termasuk:

 • Tubuh janin akan kelihatan lebih gemuk
 • Kulit yang dahulunya berkedut, akan mula kelihatan mulus
 • Kehadiran pertumbuhan rambut di kepala
 • Janin akan mengeluarkan air kencing ke dalam cecair amniotik secara berkala
 • Kelopak mata mula terpisah

Minggu ke-26 mengandung

Pada minggu ini, janin sekitar 35.6 cm dan beratnya sekitar 760 gram. Semasa otak berkembang, tindak balas janin juga menjadi lebih aktif. Pada usia kehamilan 26 minggu, janin akan mengalami perkembangan berikut:

 • Mata terbuka sepenuhnya dan mula berkelip
 • Paru-paru terus mengembang, tetapi tidak bersedia untuk menghirup udara
 • Pendengaran aktif dan dapat mendengar bunyi dengan lebih jelas
 • Keturunan testis ke dalam skrotum pada janin lelaki

Minggu ke-27 mengandung

Berat janin pada minggu ini akan meningkat lebih dari 100 gram hingga sekitar 880 gram dengan panjang sekitar 36.6 cm. Perubahan pada organ dan pergerakan janin yang dapat dirasakan oleh wanita hamil minggu ini termasuk:

 • Denyutan jantung janin menjadi 140 degupan per minit, tetapi frekuensi ini masih lebih tinggi daripada pada wanita hamil
 • Janin boleh membuka dan menutup matanya
 • Saraf visualnya mula berfungsi dan bertindak balas terhadap cahaya
 • Otak, sistem pencernaan, dan paru-paru janin telah terbentuk, tetapi belum matang dan berfungsi sepenuhnya
 • Janin mempunyai fasa tidur dan bangun biasa
 • Janin juga bernafas secara aktif semasa tidur sehingga paru-parunya dapat mengembang ketika lahir

Minggu ke-28 mengandung

Pada minggu ini, berat janin telah mencapai berat sekitar 1 kg dengan panjang sekitar 37.5 cm. Berat janin akan terus meningkat, kerana semakin banyak lemak terkumpul di bawah kulit. Selain itu, pengembangan bahagian badan yang lain juga berlaku dengan pantas. Perkembangan ini merangkumi:

 • Bulu mata telah tumbuh
 • Denyutan jantung janin dapat didengar melalui stetoskop
 • Perkembangan warna mata janin berlaku
 • Lapisan lemak dan tulang tumbuh, walaupun tulang hanya akan mengeras setelah dia dilahirkan

Pelbagai Perubahan Yang Boleh Berlaku Pada Wanita Hamil 6 Bulan

Ketika usia kehamilan memasuki trimester ketiga, banyak wanita hamil mengalami pembengkakan muka, tangan, atau kaki. Selain itu, wanita hamil juga akan sering merasa sakit belakang kerana badan mula menyesuaikan diri untuk menghadapi proses kelahiran apabila tiba waktunya.

Pada usia kehamilan ini, sebilangan wanita hamil akan mengalami mimisan. Keadaan ini normal kerana perubahan hormon semasa kehamilan dan boleh hilang dengan rawatan yang betul.

Perubahan hormon semasa kehamilan dan peningkatan aliran darah ke kulit boleh menjadikan badan berpeluh lebih kerap. Selain itu, kulit juga akan merah dengan jerawat di sekitar wajah, leher, dan dada. Oleh itu, wanita hamil harus memakai pakaian yang menyerap peluh, seperti kapas atau linen.

Kepentingan Memeriksa Kandungan pada 6 Bulan Kehamilan

Dalam pemeriksaan kehamilan rutin setiap bulan, pakar perbidanan atau bidan akan memeriksa tekanan darah. Kadang kala, sampel air kencing juga diperlukan untuk mengesan keadaan tertentu, seperti preeklampsia dan diabetes.

Di samping itu, ujian darah juga penting untuk mengelakkan ketidaksesuaian reumatik antara ibu dan janin.

Apabila darah ibu dan janin yang rhesusnya tidak sesuai untuk dicampurkan, tubuh wanita hamil akan membentuk antibodi yang boleh menyebabkan kerosakan pada sel darah merah janin. Ini boleh menyebabkan janin mengalami anemia atau masalah kesihatan yang lain.

Pada usia 6 bulan hamil, wanita hamil juga akan sering mengalami kesakitan dan sakit. Sekiranya rasa sakit dan sakit sangat mengganggu aktiviti, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Selama 6 Bulan Hamil

Seiring dengan pertumbuhan pesat pada usia 6 bulan kehamilan, janin akan memerlukan nutrisi yang mencukupi dari makanan yang dimakan. Oleh itu, setiap wanita hamil disarankan untuk menjalani diet yang sihat dan melakukan senaman secara teratur sesuai dengan kemampuan tubuhnya.

Terdapat beberapa makanan yang harus dihindari oleh wanita hamil dan salah satunya memakan terlalu banyak ikan. Ini kerana beberapa jenis ikan mungkin mengandungi merkuri dan boleh membahayakan janin. Jumlah pengambilan makanan laut yang disyorkan untuk wanita hamil adalah 12 ons sehari.

Semasa mengandung, kualiti hidup akan bertambah baik sekiranya wanita hamil merasa bahagia. Luangkan masa untuk memanjakan diri atau melakukan perkara yang boleh membuat wanita hamil berasa santai dan bahagia. Minta sokongan daripada pasangan anda dan orang-orang di sekitar anda, agar wanita hamil tidak merasa sendirian.

Sekiranya wanita hamil mengalami masalah kesihatan, seperti sakit, sakit, atau bengkak yang tidak tertahankan, segera hubungi doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Di samping itu, periksa kehamilan anda secara berkala untuk kesihatan wanita hamil dan anak kecil mereka di dalam kandungan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found