Jenis Cecair Infusi dan Kegunaannya

Infusi adalah kaedah pemberian cecair dan perubatan dilakukan secara langsung melalui saluran darah. Cair diberikan melaluiinfusiIa dapat digunakan sebagai cairan pemeliharaan atau cairan resusitasi. Cecair infus akan diberikan semasa pesakit menjalani rawatan di hospital.

Cecair infusi (cecair intravena) disimpan dalam beg atau botol steril yang akan dialirkan melalui tiub ke saluran darah. Jenis dan jumlah cecair yang digunakan akan bergantung pada keadaan pesakit, ketersediaan cecair, dan tujuan pemberian cairan intravena. Selain menyediakan cairan, infus juga dapat digunakan sebagai kaedah parenteral dalam pemberian ubat.

Jenis Cecair Infusi dan Kegunaannya

Terdapat pelbagai cairan intravena yang dapat digunakan semasa pesakit menerima rawatan. Cecair infus yang biasa digunakan dapat dibahagikan kepada dua jenis, yaitu:

Cecair kristaloid

Jenis cecair intravena pertama adalah kristaloid. Cecair kristaloid mengandungi natrium klorida, natrium glukonat, natrium asetat, kalium klorida, magnesium klorida, dan glukosa.

Cecair kristaloid biasanya digunakan untuk mengembalikan keseimbangan elektrolit, mengembalikan pH, menghidrat badan, dan sebagai cairan resusitasi.

Sebilangan cecair intravena yang memasuki jenis cecair kristaloid termasuk:

 • Cecair masin

  Saluran NaCl 0.9% adalah larutan kristaloid yang paling biasa. Cecair ini mengandungi natrium dan klorida. Cecair intravena ini digunakan untuk menggantikan cairan tubuh yang hilang, membetulkan ketidakseimbangan elektrolit, dan menjaga agar tubuh tetap terhidrasi dengan betul.

 • Ringers laktat

  Ringer laktat adalah sejenis cecair kristaloid yang mengandungi kalsium, kalium, laktat, natrium, klorida, dan air. Cecair laktat Ringer umumnya diberikan untuk menggantikan cairan tubuh yang hilang semasa kecederaan, kecederaan, atau pembedahan yang menyebabkan kehilangan darah yang cepat dalam jumlah besar. Selain itu, cecair ini juga sering digunakan sebagai cecair pemeliharaan ketika menjalani rawatan di hospital.

 • Dekstrosa

  Dextrose adalah cecair intravena yang mengandungi gula sederhana. Cecair ini sering digunakan untuk meningkatkan kadar gula darah, pada seseorang yang menderita hipoglikemia (gula darah rendah). Selain itu, cairan infus dekstrosa juga dapat digunakan untuk hiperkalemia (kadar kalium tinggi).

Cecair koloid

Jenis cecair kedua ialah cecair koloid. Cecair koloid mempunyai molekul yang lebih berat. Cecair ini dapat diberikan kepada pasien sakit kritis, pesakit bedah, dan juga sebagai cairan resusitasi.

Cecair infus yang termasuk dalam jenis cecair koloid adalah:

 • Gelatin

  Gelatin adalah cecair koloid yang mengandungi protein haiwan. Salah satu kegunaan cecair ini adalah mengatasi keadaan kekurangan jumlah darah yang disebabkan oleh kehilangan darah.

 • Albumin

  Infusi albumin biasanya dilakukan ketika pesakit memiliki kadar albumin yang rendah, seperti pesakit yang menjalani operasi pemindahan hati, menderita luka bakar akut, dan pasien dengan sepsis.

 • Dextran

  Dextran adalah sejenis cecair koloid yang mengandungi polimer glukosa. Dextran boleh digunakan untuk memulihkan keadaan kehilangan darah. Selain itu, dextran juga digunakan untuk mencegah tromboemboli selepas pembedahan.

 Cecair infus tidak boleh digunakan secara sembarangan dan penggunaannya harus berada di bawah pengawasan doktor. Ini kerana risiko komplikasi akibat infusi mungkin berlaku. Di samping itu, pemilihan jenis cecair infus juga mesti disesuaikan dengan keadaan pesakit dan pertimbangan doktor.