Kenali 2 jenis buasir dari ciri-cirinya

Secara amnya, buasir terbahagi kepada 2 jenis, iaitu buasir dalaman dan buasir luar. Perbezaan utama antara dua jenis buasir adalah lokasi pembentukan buasir. Apakah ciri-cirinya? Mari lihat ulasan berikut.

Buasir atau buasir adalah keluhan yang biasa. Penyakit dengan nama lain buasir Ini dicirikan oleh munculnya benjolan di dubur yang dapat disertai dengan rasa sakit atau gatal di dubur, serta pendarahan semasa buang air besar. Gejala dan tanda yang muncul boleh sedikit berbeza, bergantung pada jenis buasir yang dialami.

Jenis buasir dan ciri-cirinya

Buasir berlaku apabila saluran darah di hujung usus besar (rektum) dan rektum atau dubur membengkak. Berdasarkan lokasi dan gejala yang disebabkan, buasir terbahagi kepada 2 jenis, iaitu:

Buasir dalaman (buasir dalaman)

Disebut kerana pembengkakan yang berlaku berada di dalam dubur, tepatnya di rektum. Secara amnya, buasir dalaman tidak menyebabkan kesakitan kerana tidak banyak saraf di rektum.

Pada buasir ini, benjolan mungkin tidak terasa dan tidak kelihatan dari luar dubur, jadi jarang menimbulkan keluhan. Buasir dalaman juga boleh sembuh dengan sendirinya.

Ini adalah jenis buasir ringan dan biasanya hanya dapat dikesan apabila terdapat darah yang keluar dari dubur semasa buang air besar. Simptom lain dari buasir dalaman adalah gatal dan sakit di dubur. Gejala ini biasanya hanya muncul ketika buasir dalaman menjadi lebih besar.

Buasir luar (buasir luar)

Dalam buasir jenis ini, lokasi pembengkakan berada di luar rektum atau lebih tepat di sekitar saluran dubur. Orang yang mengalami buasir luar mungkin mengadu beberapa gejala, seperti:

  • Sensasi terbakar dan terbakar di sekitar dubur
  • Gatal-gatal dubur
  • Benjolan atau bengkak di sekitar dubur
  • BAB berdarah

Dari simptomnya, buasir luar lebih menyakitkan dan sering membuat penghidap merasa tidak selesa. Ini kerana saluran darah yang bengkak berada di bawah kulit di sekitar dubur, di mana terdapat lebih banyak saraf di kawasan itu.

Inilah akibatnya jika buasir tidak ditangani dengan betul

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, kedua-dua jenis buasir di atas boleh menjadi lebih teruk dan berkembang menjadi buasir yang berlarutan atau trombotik. Inilah penjelasannya:

Buasir yang berlarutan

Dipanggil buasir yang berlarutan jika benjolan telah melewati saluran dubur. Dalam beberapa kes, benjolan yang disebabkan oleh buasir yang berlarutan dapat memasuki dubur dengan sendirinya.

Namun, yang lain perlu didorong dengan tangan untuk masuk semula. Pada buasir yang berlarutan, sakit di dubur akan lebih menyakitkan ketika duduk dan ketika membuang air besar.

Buasir berdarah

Buasir berdenyut berlaku apabila gumpalan darah terbentuk di benjolan hemoroid. Akibatnya, aliran darah di sekitar dubur menjadi tersekat kerana pembekuan darah ini, sehingga bekalan darah ke tisu dubur berkurang. Keadaan ini akan memburukkan lagi gejala buasir.

Pada buasir trombotik, benjolan hemoroid dapat muncul berwarna ungu kebiruan, dan menyebabkan gatal-gatal yang teruk dan rasa sakit yang kuat ketika berdiri, berjalan atau membuang air besar.

Jenis buasir dalaman dan luaran atau buasir prolaps yang tidak terlalu parah biasanya masih boleh dirawat dengan rawatan di rumah, seperti:

  • Mengamalkan diet yang sihat.
  • Makan lebih banyak makanan berserat.
  • Minum banyak air.
  • Jangan duduk terlalu lama.
  • Bersenam secara berkala.
  • Jangan berlengah-lengah untuk membuang air besar dan seboleh-bolehnya jangan terlalu kuat semasa buang air besar.

Selain kaedah di atas, buasir juga dapat diatasi dengan mengambil ubat buasir atau menggunakan salep buasir yang disapu pada dubur.

Sementara buasir trombotik memerlukan tindakan perubatan dalam bentuk pembedahan trombektomi luaran, yang merupakan prosedur untuk menghilangkan gumpalan darah pada benjolan buasir.

Selain itu, pembedahan membuang buasir juga biasanya diperlukan jika benjolan buasir besar atau ketika kedua-dua jenis buasir dalaman dan luaran terjadi bersamaan.

Untuk menentukan jenis ubat yang sesuai digunakan dan menentukan sama ada buasir perlu dirawat secara pembedahan, anda boleh berjumpa dengan doktor anda lebih lanjut.