Pelbagai Sebab Memakai Topeng Mulut untuk Kesihatan

Ramai orang suka memakai topeng mulut ketika dalam perjalanan. Sebabnya adalah kerana penggunaan penutup mulut dianggap mempunyai manfaat kesihatan, terutama dalam mencegah penularan penyakit. Mari lihat penjelasannya dalam tinjauan berikut.

Terdapat sekurang-kurangnya dua jenis topeng mulut yang banyak digunakan secara bebas oleh orang ramai, iaitu topeng pembedahan sekali pakai dan topeng N95 yang boleh digunakan berulang kali.

Sebab-sebab Penting untuk Memakai Topeng Mulut

Menurut penyelidikan, menggunakan topeng mulut dengan betul mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuk:

1. Elakkan terdedah kepada pencemaran udara

Asap dari kenderaan bermotor, kilang, rokok, dan habuk, adalah beberapa jenis pencemaran udara yang dapat dijumpai setiap hari. sekarang, pendedahan kepada pencemaran ini dapat mempengaruhi prestasi paru-paru dan meningkatkan risiko terkena penyakit pernafasan seperti asma dan COPD, penyakit jantung, dan kelahiran pramatang.

Bagi orang yang tinggal di kawasan yang sangat tercemar, ini adalah sebab utama memakai topeng mulut ketika keluar dari rumah. Topeng anti pencemaran, terutamanya topeng N95, dapat menyaring udara kotor sebelum disedut oleh hidung.

2. Mencegah penularan dan penyebaran penyakit

Menurut sejumlah kajian menggunakan topeng mulut dapat membantu mencegah anda menyebarkan atau dijangkiti pelbagai penyakit, seperti selesema, batuk, ARI, dan sindrom pernafasan akut yang teruk atau Sindrom Pernafasan Akut yang teruk.

Oleh itu, memakai topeng mulut boleh menjadi salah satu kaedah terbaik agar kita tidak mudah dijangkiti atau menyebarkan penyakit. Topeng yang digunakan dengan betul dapat membantu mencegah virus dan bakteria menyebar melalui lendir atau cairan yang keluar ketika anda bersin atau batuk.

3. Melindungi wajah dari kesan negatif cahaya matahari dan pencemaran

Sebab memakai topeng mulut yang tidak kurang pentingnya adalah melindungi kulit wajah dari kesan negatif pencemaran udara dan pendedahan cahaya matahari. Pendedahan yang berpanjangan dan berulang terhadap cahaya matahari dan pencemaran udara dianggap menyebabkan penuaan pramatang dan peningkatan risiko berulang eksim, jerawat, bintik-bintik gelap, dan barah kulit.

Selain topeng, pakai kacamata hitam, topi, dan gunakan pelindung matahari untuk melindungi tubuh dari paparan sinar matahari.

Memilih Topeng Mulut

Seperti disebutkan di atas, ada dua jenis topeng yang biasa digunakan secara umum, iaitu topeng bedah dan topeng N95. Kedua-dua jenis topeng mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Topeng pembedahan

Topeng mulut ini dapat melindungi saluran pernafasan dari percikan bersin dan batuk orang lain. Topeng jenis ini mencegah titisan cairan tubuh yang mengandungi virus dan kuman keluar melalui hidung atau mulut. Kelemahannya ialah zarah-zarah kecil seperti virus di udara masih dapat dihirup walaupun memakai topeng ini.

Topeng n95

Dinamakan N95 kerana dianggap mampu menyaring zarah di udara hingga 95%. Topeng mulut ini dibuat agar sesuai dengan wajah sehingga tidak ada celah yang memungkinkan masuknya virus melalui udara. Tetapi harganya lebih mahal daripada topeng pembedahan biasa.

Pada asasnya, alasan memakai topeng mulut adalah sebagai alat untuk melindungi, mencegah, dan mengurangkan kesan negatif pencemaran zarah atau kuman di udara yang boleh mengganggu kesihatan kita.

Tetapi perlu diingat, memakai topeng mulut tidak dapat menjadi pelindung yang sempurna dari pencemaran, virus, atau kuman. Mungkin masih ada jurang yang longgar antara topeng dan wajah yang memungkinkan kuman atau zarah kecil memasuki mulut atau disedut oleh hidung.

Selain memakai topeng, anda juga harus rajin mencuci tangan, membersihkan rumah dan menjaga kualiti udara di rumah, menjauhkan diri dari terdedah kepada pencemaran, dan menjauhkan diri dari orang yang sakit, untuk menjaga kesihatan dan mencegah dijangkiti penyakit.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found