5 Faedah Pilates untuk Postur

Manfaat Pilates bukan hanya untuk mencapai berat badan yang ideal, tetapi juga untuk melatih kekuatan dan kelenturan otot inti badan. Otot badan yang kuat dapat menyokong postur badan yang baik. Di samping itu, terdapat pelbagai faedah Pilates lain yang juga memberi kesan pada postur badan.

Pilates terdiri daripada pelbagai pergerakan yang menumpukan pada perut, pinggang, pelvis, dan paha. Sukan yang dimiliki impak yang rendah ia dapat melatih daya tahan, kekuatan, dan kelenturan otot.

Bagi sesetengah orang, Pilates dianggap sama dengan yoga. Sebenarnya, mereka adalah dua jenis sukan yang berbeza.

Asas Pilates

Terdapat beberapa prinsip asas Pilates yang perlu anda ketahui sebelum melakukannya. Prinsip asas ini merangkumi:

Penumpuan

Semasa melakukan gerakan Pilates, anda mesti fokus dan fokus pada setiap pergerakan untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Pernafasan

Nafas adalah bahagian penting Pilates. Semasa melakukan setiap gerakan Pilates, disarankan untuk memaksimumkan kekuatan paru-paru untuk mengepam udara ke dalam dan keluar dari badan.

Latihan berpusat pada kumpulan otot teras badan

Fokus utama pergerakan Pilates adalah pada otot inti badan, yang merupakan kawasan antara tulang rusuk bawah dan tulang kemaluan.

Tidak kaku

Pergerakan di Pilates tidak kaku, anggun, dan mudah diterapkan. Namun, setiap pergerakan ini mesti dilakukan dengan betul agar faedahnya dapat dirasakan semaksimum mungkin.

Pelbagai Khasiat Pilates untuk Postur

Terdapat pelbagai faedah Pilates untuk postur jika dilakukan secara teratur, termasuk:

1. Memperbaiki bentuk dan postur badan

Melakukan Pilates secara berkala dapat meningkatkan bentuk dan postur badan. Ini kerana Pilates melatih otot inti badan, seperti otot punggung bawah, otot pinggul, dan otot perut untuk bekerja secara harmoni.

Pilates juga dapat menyeimbangkan koordinasi badan sehingga dapat mengekalkan postur badan yang baik ketika duduk atau berdiri.

2. Menjadikan badan lebih kuat

Sekiranya anda meluangkan masa untuk duduk sambil bekerja, Pilates sangat digalakkan.

Kadang kala, badan cenderung membongkok ketika duduk. Dengan Pilates, otot inti badan menjadi lebih santai dan kuat, sehingga membantu badan menjadi lebih tegak.

3. Menjadikan otot badan anda lebih ketat

Otot belakang, otot perut, dan otot lantai panggul berperanan dalam hampir setiap pergerakan badan. Pilates dapat mengetatkan dan meningkatkan kekuatan otot-otot ini, sehingga badan anda akan lebih stabil dan tegas.

4. Mengekalkan berat badan yang ideal

Sebarang senaman, termasuk Pilates, dapat membakar kalori. Ini bermanfaat untuk menurunkan berat badan atau mengekalkan berat badan yang ideal.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, ia harus disertai dengan makan makanan berkhasiat seimbang dan melakukan senaman aerobik, seperti berenang atau berjalan kaki.

5. Melegakan sakit belakang atau otot

Pilates juga boleh menjadi terapi bagi orang-orang dengan sakit belakang yang kronik. Latihan ini dapat menguatkan dan meningkatkan keanjalan otot, sehingga mempercepat pemulihan dan melegakan sakit belakang.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, terapi Pilates harus dijalankan di bawah pengawasan doktor.

Pilates mungkin merupakan latihan ringan dan tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai penyakit jantung, tekanan darah tinggi, dan kolesterol tinggi tidak digalakkan untuk melakukan sukan ini.

Sekiranya anda mempunyai sejarah penyakit dan ingin melakukan latihan Pilates atau mengalami kecederaan semasa melakukan Pilates, anda harus berjumpa doktor agar penyakit itu dapat dirawat dengan cepat dan tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found