Vaksin Polio - Faedah, dos dan kesan sampingan

Vaksin polio adalah vaksin yang diberikan untuk mencegah terjadinya poliomielitis atau polio. Pemerintah Republik Indonesia menetapkan vaksin polio sebagai salah satu jenis vaksin yang harus diberikan kepada anak-anak.

Terdapat dua jenis vaksin polio: vaksin polio oral (OPV) dan vaksin polio yang tidak aktif (IPV). OPV mengandungi virus polio yang dilemahkan secara langsung, sedangkan IPV menggunakan virus yang tidak aktif. Di Indonesia, jenis OPV yang digunakan adalah bOPV, yang merupakan vaksin polio oral bivalen.

Vaksin ini berfungsi dengan memicu tubuh untuk membentuk antibodi yang dapat melawan jangkitan dengan virus polio.

Tanda dagangan vaksin polio: Imovax Polio, Vaksin Poliomyelitis Tidak Aktif (IPV), Vaksin Polio Oral Bivalen Jenis 1 & 3, Vaksin Polio Mulut Trivalen (Sabin)

Apa itu Vaksin Polio

kumpulanUbat preskripsi
KategoriVaksin
ManfaatMencegah polio
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Vaksin polio untuk wanita hamil dan menyusui Kategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Tidak diketahui sama ada vaksin polio diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatSuntikan dan titisan mulut

Amaran Sebelum Menerima Vaksin Polio

Vaksin polio akan diberikan oleh doktor atau pegawai perubatan di kemudahan kesihatan. Perhatikan perkara berikut sebelum menjalani vaksinasi dengan vaksin polio:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda atau anak anda, termasuk jika anda alah kepada formalin, neomisin, streptomisin, atau polimixin B. Vaksin polio tidak boleh diberikan kepada orang yang alah kepada salah satu bahan dalam vaksin ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda demam atau mempunyai penyakit berjangkit. Vaksin polio akan ditangguhkan sehingga anda pulih.
 • Beritahu doktor anda jika anda atau anak anda menghidap atau sedang menderita sindrom Guillain-Barre.
 • Beritahu doktor anda jika anda atau anak anda mempunyai sistem imun yang lemah kerana HIV / AIDS atau penggunaan ubat imunosupresan jangka panjang.
 • Beritahu doktor anda jika anda atau anak anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau kesan sampingan yang serius setelah mendapat suntikan vaksin polio.

Dos dan Jadual Vaksin Polio

Sesuai dengan jadwal imunisasi yang dikeluarkan oleh Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), vaksin polio adalah salah satu vaksin yang mesti diberikan kepada anak-anak. Vaksin polio pada kanak-kanak akan diberikan 4 kali dan vaksin penggalak 1 kali.

Berikut adalah dos vaksin polio berdasarkan usia pesakit:

Anak-anak

Untuk imunisasi primer, dosnya ialah 0.5 ml. Dos pertama diberikan kepada bayi sejurus selepas kelahiran dalam bentuk titisan oral (OPV). Vaksin seterusnya diberikan pada usia 2 bulan, 3 bulan, dan 4 bulan. Vaksin penggalak diberikan semasa anak berusia 18 bulan.

Matang

Sebilangan besar vaksin polio telah diberikan kepada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, pada orang dewasa yang belum pernah menerima vaksin, 3 dos dapat diberikan, 0,5 ml disuntik melalui otot (intramuskular / IM) atau di bawah kulit (subkutan / SC).

Dua dos pertama diberi jarak 1-2 bulan, dan dos ketiga 6-12 bulan selepas dos kedua.

Cara Memberi Vaksin Polio

Sentiasa ikuti arahan dan cadangan doktor anda sebelum menerima vaksin polio. Vaksin polio adalah salah satu vaksin yang mesti diberikan kepada anak-anak.

Vaksin polio akan diberikan secara langsung oleh doktor atau pekerja kesihatan di bawah pengawasan doktor di kemudahan kesihatan (faskes). Ikuti jadual suntikan yang diberikan oleh doktor.

Polio dalam bentuk titisan oral (OPV) diberikan kepada bayi sejurus selepas kelahiran. Selanjutnya, OPV atau IPV yang berterusan dapat diberikan melalui suntikan ke otot (intramuskular / IM) atau di bawah kulit (subkutan / SC).

IPV disyorkan diberikan 2 kali sebelum usia 1 tahun. Di Indonesia, jadwal pemberian vaksin polio dapat dilakukan bersama dengan vaksin lain, seperti DPT.

Vaksin polio mesti diberikan mengikut jadual yang telah ditentukan supaya vaksin dapat berfungsi dengan lebih berkesan. Anak mesti mengambil keseluruhan dos yang ditetapkan. Sekiranya anak anda kehilangan dos, berjumpa doktor dengan segera untuk mengetahui dos yang tidak dijawab.

Interaksi Vaksin Polio dengan Dadah Lain

Sekiranya digunakan dengan imunoglobulin atau ubat yang mempunyai kesan imunosupresif (imunosupresan), termasuk ubat kortikosteroid, keberkesanan vaksin polio akan menurun. Untuk selamat, beritahu doktor anda tentang sebarang ubat, makanan tambahan, atau produk herba yang anda atau anak anda ambil sebelum mendapat vaksin.

Kesan Sampingan dan Bahaya Vaksin Polio

Beberapa kesan sampingan yang boleh muncul setelah mendapat suntikan vaksin polio adalah:

 • Pening
 • Sakit atau kemerahan di tempat suntikan
 • Telinga berdering
 • Demam
 • Kanak-kanak itu cerewet atau kelihatan letih
 • Gag

Laporkan kepada doktor anda jika anda atau anak anda mengalami reaksi alahan atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti demam tinggi, mengantuk teruk, pingsan, atau sawan, setelah mendapat vaksin polio.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found