Tanda-tanda ejakulasi wanita, ini adalah fakta

Dari sudut psikologi ketika melakukan hubungan seks, pencapaian ejakulasi wanita ternyata menjadi kepuasan istimewa bagi lelaki kerana ia seolah-olah menjadi tanda kehebatan seksual lelaki di tempat tidur. Ejakulasi pada wanita boleh menjadi perkara yang jarang berlaku kerana tidak semua wanita mengeluarkan cecair semasa orgasme. Walau bagaimanapun, lelaki masih dapat mengenali tanda-tanda ejakulasi wanita.

Ejakulasi sebenarnya lebih kerap dibincangkan ketika berbicara mengenai seksualiti lelaki. Dalam kes ini, ejakulasi didefinisikan sebagai pembuangan cairan mani yang mengandungi sperma dari saluran pembiakan lelaki. Momen ini secara amnya menandakan pencapaian orgasme pada lelaki.

Tidak seperti ejakulasi pada lelaki yang jelas terlihat, tanda ejakulasi pada wanita atau apa yang sering disebut sebagai 'terpancut'atau'mencangkung'Ini masih menimbulkan banyak persoalan mengenai keberadaannya. Ejakulasi wanita didefinisikan sebagai keadaan ketika vagina mengeluarkan sejumlah cecair yang jelas semasa hubungan seksual. Keadaan ini sebenarnya agak jarang berlaku. Ejakulasi wanita ini biasanya berlaku ketika merasa terangsang atau semasa orgasme.

Penyelidik mengesyaki bahawa hanya sebilangan kecil wanita yang mengalami ejakulasi seperti ini. Wanita-wanita ini juga tidak selalu mengalami ejakulasi setiap kali melakukan hubungan seks. Ada yang biasa, tetapi ada yang hanya sekali seumur hidup. Fenomena ini juga biasanya tidak berlaku jika wanita palsu orgasme.

Tanda-menandatanganiEjakulasi Wanita

Kedua-dua lelaki dan wanita, secara amnya mengalami beberapa tahap sebelum mencapai klimaks. Tahap ini bermula dengan keinginan seksual, peningkatan libido, orgasme, dan pemulihan. Pada tahap peningkatan libido, vagina mula mengembang. Kelentit, bibir dalam dan luar, dan kadang-kadang payudara akan terasa bengkak dan sensitif.

Semasa orgasme, dinding faraj berkontraksi secara berkala dan berirama. Otot rahim juga menguncup. Perubahan fizikal ini sukar diperhatikan sehingga tanda-tanda yang menuju ke klimaks, terutama tanda-tanda ejakulasi wanita, sukar dikenali.

Lelaki pada umumnya boleh mengalami ejakulasi semasa penembusan, tetapi tanda-tanda ejakulasi pada wanita tidak selalu berlaku. Merangsang G-spot (kawasan yang membuat wanita terangsang) dipercayai dapat membuat wanita syahwat. Menekan pada kawasan G-spot memang akan mempengaruhi kelenjar Skene, yang dianggap sebagai sumber ejakulasi wanita. Tetapi belum ada penyelidikan yang pasti ini membuat wanita mengalami ejakulasi.

Cecair Ejakulasi Wanita

Berdasarkan penyelidikan, cairan yang keluar semasa ejakulasi dicurigai sebagai air kencing, terutama pada wanita yang telah melahirkan anak. Ini menjadikan wanita yang mengalaminya dianggap perlu untuk melatih otot pelvis supaya air kencing tidak lagi bocor. Sebenarnya, banyak wanita membuang air kecil semasa melakukan hubungan seksual, tetapi cairan ini biasanya keluar bukan semasa orgasme, tetapi semasa melakukan hubungan seksforeplay dan masa penembusan.

Kajian lebih lanjut kemudian menyatakan bahawa cecair ini timbul dari kelenjar Skene yang terletak berhampiran saluran kencing. Ini disahkan oleh kajian lain yang menyatakan bahawa cecair ini tidak mengandungi urea atau kreatinin seperti air kencing. Untuk mengenali cairan ejakulasi, ia dapat dilihat dari warnanya yang jernih dan tidak menyebabkan noda kekuningan pada sprei atau kain sebagai kesan yang disebabkan oleh air kencing. Hasil kajian lain mendapati bahawa cecair ejakulasi pada wanita mengandung bahan kimia yang serupa dengan cecair yang dihasilkan oleh prostat pada lelaki, termasuk fruktosa dan glukosa.

Berbanding dengan jumlah cairan mani yang dikeluarkan dalam ejakulasi lelaki, cecair yang keluar dalam ejakulasi wanita agak kecil. Proses biologi yang menyebabkan ejakulasi wanita juga setakat ini belum terbukti dengan jelas. Ada yang mengatakan bahawa pelepasan ini hanyalah sebahagian dari proses pelinciran vagina sebagai persediaan untuk penembusan zakar.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan tanda-tanda ejakulasi wanita. Kajian yang telah dilakukan belum dapat memberikan kesimpulan yang jelas, kerana melibatkan sebilangan kecil peserta dan secara amnya selektif. Di samping itu, kebanyakan kajian hanya berdasarkan pada soal selidik dan persepsi wanita terhadap pengalaman mereka, bukan berdasarkan pemeriksaan fizikal yang objektif.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found