Hati-hati ketulan pada payudara

Ketulan di payudara tidak selalu membawa kepada keadaan berbahaya, seperti barah payudara. Walau bagaimanapun, lebam ini masih perlu diperhatikan. Sebabnya, benjolan di payudara yang berbahaya dan tidak berbahaya dapat menunjukkan ciri-ciri yang serupa antara satu sama lain.

Sebilangan besar benjolan di payudara muncul akibat perkara yang tidak berbahaya, seperti kitaran haid dan perubahan hormon. Selain itu, benjolan itu juga dapat dikaitkan dengan saluran susu yang tersumbat, jangkitan, atau kecederaan pada payudara.

Biasanya, benjolan payudara yang tidak berbahaya akan mengecut atau hilang dengan sendirinya. Namun, dalam kes tertentu, benjolan di payudara boleh disebabkan oleh keadaan yang lebih serius, seperti barah payudara.

Keadaan ini lebih berisiko bagi wanita yang mempunyai sejarah kitaran haid yang tidak teratur atau riwayat keluarga barah payudara.

Oleh itu, penting bagi anda untuk mengenali jenis benjolan di payudara yang perlu anda perhatikan agar ia dapat dirawat dengan cepat dan tepat.

Berhati-hati dengan Ketumbuhan Payudara Bukan Barah

Terdapat beberapa penyebab benjolan payudara yang tidak barah atau jinak, termasuk:

1. Kista payudara

Kista payudara adalah kantung berisi cecair pada tisu payudara yang jinak. Keadaan ini paling kerap berlaku pada wanita berusia lebih dari 35 tahun. Biasanya benjolan sista terasa halus dan tegas.

Sebelum haid, ukuran sista payudara dapat meningkat dengan cepat kerana perubahan hormon. Ketulan payudara ini biasanya akan mengecut atau hilang setelah haid berakhir.

2. Payudara Fibrocystic

Perubahan payudara fibrocystic juga boleh berlaku kerana perubahan hormon semasa kitaran haid. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita berusia 30-50 tahun.

Dengan perubahan ini, payudara terasa kenyal, kenyang, membesar, dan sakit sebelum haid dan cenderung bertambah baik selepas kitaran haid.

3. Fibroadenoma

Fibroadenoma adalah benjolan payudara jinak yang sering dialami oleh gadis remaja hingga wanita dewasa berusia sekitar 30-35 tahun. Benjolan di payudara yang disebabkan oleh fibroadenoma biasanya tegang, halus, tidak menyakitkan atau hanya sedikit lembut, dan mudah bergerak ke sentuhan. Ukurannya juga bervariasi, bisa kecil, tetapi juga besar.

Punca kemunculan ketulan fibroadenoma masih belum diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang boleh membuat wanita berisiko lebih tinggi untuk keadaan ini, termasuk kehamilan, haid, atau kesan sampingan terapi hormon dan pil kawalan kelahiran.

4. Jangkitan payudara

Jangkitan payudara atau mastitis paling sering dialami oleh ibu yang menyusui. Jangkitan atau keradangan pada payudara boleh berlaku ketika kulit puting cedera atau retak, sehingga bakteria dapat masuk ke dalam tisu payudara dengan mudah.

Jangkitan payudara biasanya adalah benjolan yang penuh dengan nanah atau pembengkakan merah di kawasan payudara. Benjolan payudara akibat jangkitan mungkin menyakitkan, panas, dan disertai demam.

Benjolan di Payudara untuk Diperhatikan

Sebagai tambahan kepada pelbagai penyebab di atas, benjolan di payudara juga kadang-kadang disebabkan oleh keadaan berbahaya, iaitu barah payudara. Berikut adalah beberapa ciri ketulan pada payudara yang seharusnya disyaki sebagai barah payudara:

  • Benjolan payudara yang pekat atau penebalan payudara baru yang terasa berbeza dari tisu sekitarnya
  • Benjolan merebak ke lokasi lain, seperti ketiak, dada, atau leher
  • Benjolan tidak hilang selepas haid
  • Benjolan berubah bentuk atau bertambah besar
  • Payudara lebam tanpa sebab yang jelas
  • Perubahan pada kulit payudara, seperti gatal, kemerahan, kerak, atau kerutan seperti kulit jeruk
  • Puting yang berminat
  • Pembuangan puting, seperti darah, nanah, atau cecair seperti susu

Di samping itu, anda juga harus waspada jika anda mengalami gejala barah payudara yang lain, seperti penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas. Begitu juga, jika anda mempunyai faktor risiko barah payudara, misalnya, mempunyai sejarah keluarga biologis kerana didiagnosis menghidap barah payudara.

Sekiranya anda mengalami gejala benjolan di payudara, baik jinak dan berbahaya, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya.

Pengesanan Awal untuk Waspada Benjolan di Payudara

Benjolan di payudara perlu dikesan dan dirawat seawal mungkin. Sebabnya, jika barah, benjolan akan terus tumbuh dan menyerang tisu normal di sekitarnya, atau menyebar ke organ tubuh lain, seperti paru-paru dan otak.

Untuk mengesan benjolan payudara di rumah, anda boleh melakukannya secara bebas dengan Pemeriksaan Sendiri Payudara (BSE). Ini penting dilakukan sebagai usaha pengesanan awal untuk mengetahui ketulan pada payudara.

Di samping itu, anda juga boleh berjumpa doktor untuk mengetahui sama ada benjolan di payudara jinak atau berbahaya.

Yang pasti, doktor mungkin mencadangkan pemeriksaan payudara, seperti pemeriksaan fizikal, biopsi, mamografi, dan pemeriksaan radiologi, seperti CT-scan dan MRI. Sekiranya diperlukan, doktor juga boleh melakukan ujian tambahan, seperti penanda tumor.

Apa pun penyebabnya, benjolan di payudara penting untuk dikesan dan dirawat lebih awal. Untuk merawat benjolan pada payudara yang jinak, doktor boleh memberikan rawatan, pembedahan, atau mungkin hanya memantau sehingga benjolan itu hilang sendiri.

Namun, jika benjolan itu ganas, doktor mungkin mencadangkan pembedahan dan rawatan barah payudara, seperti kemoterapi dan terapi radiasi.

Oleh itu, jika anda mengalami benjolan di payudara, anda harus segera berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya dan menjalani rawatan yang sesuai.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found