Ketahui 5 Kelebihan Cendawan Ganoderma untuk Kesihatan

Bukan hanya sebagai bahan masakan, cendawan ganoderma juga diketahui baik untuk kesihatan. Cendawan ini telah lama digunakan di Asia sebagai ubat herba untuk meningkatkan daya tahan untuk mencegah penyakit jantung.

Ganoderma umumnya tumbuh di atas kayu dan kebanyakannya terdapat di kawasan panas dan lembap. Cendawan ini mempunyai bentuk seperti kipas dan berwarna coklat keunguan.

Di Asia, cendawan ganoderma banyak digunakan sebagai ubat tradisional. Orang Cina tahu cendawan ini dengan nama lingzhi, sementara orang Jepun menyebutnya reishi.

Cendawan Ganoderma mengandung berbagai nutrien, seperti air, protein, lemak, karbohidrat, serat, serta beberapa jenis vitamin dan mineral, seperti kalsium, kalium, fosforus, magnesium, dan tembaga.

Beberapa jenis cendawan ganoderma juga mengandungi pelbagai sebatian aktif, seperti triterpenoid, lektin, peptidoglikan, dan polisakarida.

Pelbagai Khasiat Cendawan Ganoderma

Walaupun masih memerlukan penyelidikan lebih lanjut, cendawan ganoderma dipercayai memberikan pelbagai manfaat kesihatan, seperti:

1. Meningkatkan daya tahan

Salah satu faedah utama cendawan ganoderma adalah meningkatkan daya tahan tubuh. Ujian makmal menunjukkan bahawa cendawan ganoderma dapat memberi kesan yang baik pada sel darah putih yang merupakan bahagian penting dari sistem imun untuk melawan jangkitan.

Kajian lain juga mengkaji penggunaan ganoderma pada pesakit yang mengalami sakit saraf setelah dijangkiti virus Varicella zoster. Hasil rawatan menunjukkan penurunan rasa sakit dan percepatan proses penyembuhan luka tanpa gejala keracunan.

Penggunaan ganoderma dengan ubat-ubatan herba lain juga diketahui dapat mempercepat proses pemulihan pada pesakit dengan herpes genital dan herpes labialis. Walau bagaimanapun, faedah ganoderma masih perlu dikaji dengan lebih mendalam.

2. Melegakan kegelisahan dan kemurungan

Selain memperkuat daya tahan tubuh untuk melawan jangkitan, cendawan ganoderma juga dipercayai dapat menghilangkan gangguan kecemasan dan juga kemurungan.

Walau bagaimanapun, kesan sampingan dan keselamatan penggunaan ganoderma sebagai rawatan untuk kedua-dua keadaan ini masih tidak disokong oleh bukti saintifik yang kuat sehingga diperlukan kajian lebih lanjut.

3. Mencegah penyakit jantung

Satu kajian juga menunjukkan bahawa cendawan ganoderma dapat meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) dan menurunkan trigliserida yang berkaitan dengan penyakit jantung.

4. Melindungi sel dari kerosakan

Beberapa sebatian kimia dalam cendawan ganoderma, termasuk polisakarida dan triterpenoid, juga bertindak sebagai antioksidan. Antioksidan dapat melindungi sel dari kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan kepada radikal bebas.

5. Menindas sel barah

Ganoderma adalah salah satu jenis tumbuhan yang diketahui mempunyai sifat antikanker. Ekstrak ganoderma yang kaya dengan antioksidan dianggap dapat mencegah perkembangan sel barah dalam tubuh dan menekan kesan pertumbuhan tumor.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan pada manusia untuk menentukan keberkesanan dan keselamatannya.

Berhati-hatilah dengan Risiko Memakan Herba Ganoderma

Walaupun mempunyai banyak manfaat, ubat herba ganoderma tidak boleh dimakan secara sembarangan. Apabila dikonsumsi secara berlebihan, cendawan ini dapat meningkatkan risiko pendarahan. Oleh itu, cendawan ganoderma tidak boleh dimakan oleh orang dengan keadaan berikut:

  • Pesakit dengan gangguan pembekuan darah, termasuk trombositopenia
  • Orang yang mengambil pengencer darah
  • Pesakit dengan tekanan darah rendah
  • Pesakit yang akan menjalani pembedahan

Wanita hamil dan menyusui juga disarankan berhati-hati. Untuk lebih selamat, anda harus mengelakkan memakan cendawan ganoderma, kerana kesannya pada janin dan bayi belum diketahui.

Penggunaan cendawan ganoderma selama lebih dari 3 bulan boleh menyebabkan reaksi seperti mulut kering, tekak, dan hidung. Kesan sampingan lain yang juga boleh timbul akibat pengambilan ganoderma dalam jangka masa panjang adalah pening, sakit kepala, ruam gatal, sakit perut, dan mimisan.

Sehingga kini, penyelidikan mengenai manfaat ganoderma kepada manusia masih sangat terhad, jadi sukar untuk menentukan berapa banyak penggunaan ganoderma yang tepat untuk proses rawatan.

Walaupun cendawan ganoderma dipercayai mempunyai pelbagai manfaat, lebih baik anda berjumpa doktor sebelum meminumnya. Ini bertujuan untuk mengelakkan kesan sampingan yang boleh berlaku.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found