Pelbagai Cara Mengatasi Ketiak Basah yang Mengganggu

Ketiak basah kerana berpeluh berlebihan pastinya sangat mengganggu aktiviti dan mengurangkan keyakinan diri. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, terdapat beberapa cara untuk mengatasi ketiak basah yang boleh anda lakukan.

Ketiak basah sebenarnya bukan keadaan yang dianggap berbahaya. Namun, ia mungkin menarik perhatian khusus kerana boleh mengganggu aktiviti harian, termasuk menyebabkan bau ketiak yang boleh membuat anda merasa kurang yakin untuk bersosial.

Faktor Umum Menyebabkan Ketiak Basah

Berpeluh adalah usaha badan untuk menurunkan suhu secara semula jadi. Contohnya, semasa anda bersenam atau gugup, suhu badan anda akan meningkat dan anda perlu menyejukkan badan.

Berpeluh berlebihan tanpa pencetus dipanggil hiperhidrosis. Secara amnya keadaan ini disebabkan oleh kelenjar peluh yang terlalu aktif. Ini tentu saja boleh mengganggu keselesaan, baik secara fizikal dan emosi.

Berpeluh berlebihan di ketiak disebut hiperhidrosis axillary. Keadaan ini sering membuat penderita merasa tidak aman untuk memakai pakaian berwarna terang, kerana noda peluh dapat dilihat dengan jelas dan dapat merosakkan pakaian dengan cepat, terutama yang terbuat dari sutera.

Pelbagai Cara Mengatasi Ketiak Basah

Untuk mengatasi dan mencegah ketiak basah kerana berpeluh berlebihan, berikut adalah pelbagai cara yang perlu anda lakukan:

1. Antiperspirant

Secara amnya produk antiperspirant dijual di kaunter dan boleh digunakan untuk merawat berpeluh berlebihan di tangan, kaki, dan ketiak. Selain pada waktu siang ketika dalam perjalanan, produk ini juga dapat digunakan pada waktu malam sebelum tidur.

Produk antiperspirant banyak mengandungi aluminium klorida heksahidrat yang dapat menyekat kelenjar peluh. Walau bagaimanapun, terdapat juga produk antiperspirant yang mesti dibeli dengan preskripsi doktor, dan umumnya produk ini mengandungi asas garam aluminium yang lebih kuat.

2. Dadah

Ubat yang disebut di sini adalah jenis ubat yang diresepkan oleh doktor untuk merawat keadaan tertentu, seperti mengatasi ketiak basah kerana berpeluh berlebihan.

Ubat dari preskripsi doktor biasanya boleh diambil untuk mencegah rangsangan kelenjar peluh. Tidak semua orang boleh mengambil ubat ini, jadi anda memerlukan perundingan lebih lanjut dengan doktor.

3. Terapi iontoforesis

Prosedur ini menggunakan mesin khas yang menggunakan elektrik untuk mengurangkan aktiviti kelenjar peluh. Terapi ini lebih kerap digunakan pada kaki atau tangan yang berpeluh, dan bukannya pada ketiak.

Pada terapi iontophoresis, bahagian badan yang berpeluh akan direndam dalam air dan arus elektrik rendah akan dialirkan sehingga anda merasakan sensasi kesemutan. Terapi dijalankan selama 10 hingga 20 minit. Terapi ini cukup berkesan untuk mengurangkan berpeluh berlebihan.

4. Botox

Botox yang biasa digunakan untuk mengatasi kerutan juga dianggap efektif untuk mengatasi masalah keringat berlebihan, bahkan lebih efektif daripada ubat-ubatan. Suntikan Botox biasanya digunakan dalam keadaan berpeluh berlebihan.

Botox yang disuntik di ketiak akan menyekat saraf yang merangsang pengeluaran peluh. Walau bagaimanapun, terdapat kesan sampingan dalam bentuk kesakitan sementara di tempat suntikan, dan risiko mencetuskan peningkatan suhu badan atau demam.

5. Pembedahan pada ketiak

Sekiranya kaedah di atas tidak berfungsi untuk mengatasi ketiak yang basah, pembedahan boleh menjadi jalan terakhir. Pembedahan dilakukan untuk membuang kelenjar peluh di ketiak. Prosedur ini boleh dilakukan di bawah anestesia tempatan.

Pembedahan ini hanya dilakukan jika tidak ada cara lain untuk merawat ketiak basah, atau jika keadaan ketiak basah dianggap masalah kesihatan yang sangat mengganggu.

Secara amnya, ketiak basah kerana berpeluh berlebihan tidak disebabkan oleh masalah kesihatan yang serius. Namun, anda masih harus mengetahui kemungkinan berpeluh berlebihan yang disebabkan oleh penyakit, seperti diabetes, serangan jantung, hipoglikemia, gangguan sistem saraf, dan jenis barah tertentu.

Oleh itu, jika ketiak basah sangat menjengkelkan, anda harus berjumpa doktor supaya mereka dapat diberi rawatan yang betul, sehingga keluhan ini tidak lagi mengganggu aktiviti dan keyakinan diri anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found