Melihat Kebaikan Spa untuk Kesihatan

Manfaat spa bukan hanya untuk merehatkan badan dan minda, tetapi ternyata juga baik untuk kesihatan. Sebilangan faedah spa untuk kesihatan adalah membersihkan dan mencerahkan kulit, mengurangkan sakit sendi dan otot, dan meningkatkan peredaran darah.

Aktiviti seharian yang sibuk boleh membuatkan anda berasa letih dan letih. Untuk membantu anda merasa segar, cubalah rawatan di spa.

Di pusat spa, biasanya anda akan ditawarkan pelbagai pilihan rawatan, seperti sauna, mandian air panas, urut, ratus, dan juga waxing (buangkan rambut di badan dengan lilin panas). Jenis rawatan ini mempunyai faedah masing-masing.

Satu siri Faedah Spa untuk Kesihatan

Rawatan spa biasanya terdapat di pusat kecantikan atau kesihatan, seperti klinik kecantikan, urut salon, ke salun. Bukan hanya membuat anda merasa nyaman, santai, dan tenang, spa juga mempunyai manfaat untuk kesihatan tubuh, kamu tahu.

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan spa:

1. Memberi kesan yang menenangkan

Rawatan spa yang biasanya menggabungkan urut, aromaterapi, mandi dengan air suam, dan suasana yang selesa dapat membuat tubuh dan minda merasa santai dan tenang. Kesan ini diduga disebabkan oleh kelebihan spa yang dapat merangsang pengeluaran endorfin dalam badan.

2. Mengurangkan kesakitan dan ketegangan otot

Selain membuat badan terasa rileks, urut juga dapat mengurangkan sakit belakang, sakit kepala, dan melegakan sakit akibat sakit osteoartritis dan kesan sampingan rawatan barah.

Urut juga dipercayai dapat meningkatkan peredaran darah dan mengurangkan ketegangan dan kesakitan pada otot yang kaku. Sekiranya badan anda berasa sakit dan kekurangan tenaga, tidak ada salahnya mencuba spa.

3. Membersihkan dan mencerahkan kulit

Lama kelamaan, kulit dapat kehilangan keanjalan dan kelembutannya, mengakibatkan tanda-tanda penuaan kulit, seperti keriput dan kulit kering. Salah satu penyebabnya adalah penurunan jumlah kolagen.

Untuk menjadikan kulit anda kelihatan segar, anda boleh memilih rawatan muka spa atau rawatan spa khas yang menggunakan produk anti penuaan. Terapi spa ini dipercayai dapat merangsang pengeluaran kolagen, sehingga menjadikan kulit anda kelihatan lebih muda, lebih sihat, dan berseri.

Selain urutan, rawatan spa yang melibatkan mandi di air suam selama 10 hingga 15 minit dipercayai dapat membantu merawat penyakit kulit, seperti eksim dan psoriasis.

4. Menjaga kesihatan jantung

Biasanya rawatan spa juga dilengkapi dengan bilik khas yang menggunakan pemanas atau sauna. Satu kajian menunjukkan bahawa bersantai secara rutin dengan sauna dua kali seminggu dapat mengurangkan risiko serangan jantung dan tekanan darah tinggi.

Walaupun begitu, kajian lebih lanjut masih diperlukan mengenai kelebihan spa yang satu ini. Bagi anda yang mempunyai penyakit jantung, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum melakukan sauna.

5. Menjadikan tidur lebih baik

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur atau merasa tidak tidur lena, cubalah rawatan spa. Melakukan rawatan spa dipercayai dapat membuat anda tidur lena, kamu tahu. Ahli terapi urut dapat membuat anda merasa tenang dan selesa, dan meningkatkan kualiti tidur anda.

Walaupun terdapat banyak kebaikan spa, anda tetap perlu berhati-hati, kerana rawatan ini bukan tanpa risiko. Tempat spa boleh menjadi tempat penularan kuman, virus, dan jamur, terutama di spa di mana kebersihannya tidak terjaga.

Jangan sembarangan memilih tempat spa. Sebanyak mungkin ketahui terlebih dahulu apakah air untuk mandi di spa bersih, berapa kerap air diubah, dan apakah peralatan spa yang digunakan dibersihkan secara berkala atau tidak.

Di samping itu, jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu atau hamil dan ingin melakukan spa, ada baiknya anda berjumpa doktor terlebih dahulu.