Hamil 9 Bulan: Bayi Sedia Dilahirkan ke Dunia

9 bulan mengandung adalah masa yang sukar dan dinanti-nantikan. Pada usia kehamilan ini, janin berkembang sepenuhnya dan bersedia dilahirkan ke dunia. Oleh itu, agar wanita hamil lebih bersedia untuk menghadapinya, mari ketahui perkembangan janin selama 9 bulan kehamilan.

Secara amnya, anggaran masa kelahiran bayi adalah antara 38–42 minggu kehamilan. Sekiranya bayi belum dilahirkan seminggu selepas tarikh bersalin, keadaan wanita hamil akan terus dipantau oleh doktor untuk mengelakkan risiko komplikasi yang mungkin berlaku.

Walau bagaimanapun, perkara yang paling penting dilakukan oleh ibu hamil adalah untuk tetap tenang dan bersiap untuk segera melahirkan sekiranya kontraksi terasa lebih kuat dan lebih kerap.

Pertumbuhan Janin Selama 9 Bulan Hamil

Ketika memasuki usia kehamilan 9 bulan, janin biasanya beratnya sekitar 2.8 kilogram dengan panjang sekitar 48 cm. Organ janin juga berkembang dengan lebih sempurna.

Berikut ini adalah penjelasan mengenai perkembangan janin ketika hamil 9 bulan:

Minggu ke-37 mengandung

Menjelang minggu ke-37, kepala janin secara amnya terletak dan disokong oleh pelvis. Walau bagaimanapun, pada kehamilan kedua dan seterusnya, kemungkinan janin tidak akan turun sehingga tiba masanya untuk bersalin. Selain itu, janin juga mengalami perkembangan berikut:

 • Sebilangan besar janin sudah mempunyai rambut dengan panjang 1-2 cm
 • Sebilangan besar rambut halus yang menutupi janin telah hilang
 • Kuku jari kaki janin telah mencapai hujung jari kaki walaupun tidak sepanjang kuku jari kaki

Minggu ke-38 mengandung

Memasuki usia kehamilan 38 minggu, janin beratnya hampir 3 kg dengan panjang sekitar 49 cm. Beberapa perkembangan janin minggu ini adalah:

 • Semua organnya dapat berfungsi dengan baik
 • Otak mula mengawal keseluruhan fungsi tubuh, dari kemampuan bernafas hingga mengatur degupan jantung
 • Refleks pada janin semakin berkembang sepenuhnya, terutama dari segi mencengkam dan menghisap, memudahkan dia menyusu selepas kelahiran

Minggu ke-39 mengandung

Pada usia 39 minggu, berat badan normal janin telah mencapai sekitar 3.3 kg dengan panjang sekitar 50 cm dan boleh dilahirkan pada bila-bila masa dalam seminggu. Berikut adalah beberapa perubahan yang berlaku:

 • Lapisan vernix caseosa yang melindungi kulit janin telah reput, sehingga menjadikan cairan ketuban yang jelas mendung
 • Paru-paru janin menghasilkan lebih banyak surfaktan, yang merupakan bahan yang membuka kantung udara sehingga bersedia untuk menarik nafas pertama ketika dilahirkan.
 • Semua organ janin telah berkembang dengan baik

Minggu ke-40 mengandung

Menjelang minggu ke-40, sebahagian besar janin telah dilahirkan. Namun, jika belum, wanita hamil tidak perlu risau selagi tidak ada gangguan pada rahim. Sebilangan perkembangan bayi pada minggu ke-40 adalah:

 • Janin telah menguasai semua kemampuan yang diperlukannya untuk bertahan di luar rahim
 • Perkembangan fizikal dan organnya telah mencapai tahap yang sempurna
 • Rambut dan kuku tangannya boleh tumbuh lebih lama

Perubahan Yang Berlaku Pada Tubuh Ibu Selama 9 Bulan Hamil

Pada bulan ke-9 kehamilan, wanita hamil akan merasa tidak selesa kerana tekanan dari rahim yang tumbuh kerana berat badan janin yang meningkat. Pengecutan palsu juga akan berlaku lebih kerap dan wanita hamil akan mudah letih.

Di samping itu, serviks akan mula meregangkan dan mengeluarkan lebih banyak lendir. Lendir ini berfungsi untuk mencegah bakteria memasuki rahim sehingga waktu kelahiran tiba.

Untuk mengurangkan rasa tidak selesa semasa hamil 9 bulan, wanita hamil dapat melakukan beberapa perkara, seperti banyak berehat, minum air secukupnya, dan melakukan regangan ringan untuk mengurangkan kesakitan.

Pelbagai keadaan yang perlu diperiksa ketika hamil 9 bulan

Semasa hamil selama 9 bulan, wanita hamil perlu lebih waspada dan segera memeriksa keadaan kehamilan mereka jika mereka mengalami aduan, seperti:

 • Bayi tidak dilahirkan walaupun sudah memasuki 42 minggu kehamilan
 • Kencing manis semasa mengandung
 • Hipertensi kehamilan
 • Anemia
 • Sekatan Pertumbuhan Intrauterin (IUGR)
 • Kedudukan janin sebelum kelahiran tidak normal, seperti kedudukan bayi yang bersendi

Semua keadaan ini dapat dipantau kehadirannya dengan memeriksa kehamilan kepada pakar obstetrik secara berkala.

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Semasa Hamil 9 Bulan

9 bulan mengandung adalah masa ketika wanita hamil harus mempersiapkan diri untuk melahirkan anak. Berikut adalah beberapa panduan yang dapat mempermudah wanita hamil melalui tempoh kehamilan 9 bulan:

1. Perhatikan aktiviti harian

Menjelang tarikh akhir, beberapa wanita hamil dapat meneruskan aktiviti seperti biasa. Namun, bagi sebilangan wanita hamil yang lain, aktiviti harian dapat terasa semakin berat.

Mengurangkan aktiviti dan berehat lebih banyak tidak salah, terutamanya jika anda mempunyai kehamilan berisiko tinggi. Wanita hamil boleh meminta bantuan pasangan atau ahli keluarga untuk melakukan aktiviti tertentu yang dianggap sukar.

2. Sediakan beg yang mengandungi keperluan bersalin

Memasuki tempoh kehamilan 9 bulan, wanita hamil disarankan untuk menyiapkan beg yang mengandungi keperluan buruh sehingga ketika kontraksi berlaku, wanita hamil dan pasangannya tidak lagi keliru dan sibuk memutuskan apa yang akan dibawa.

Beberapa perkara yang perlu disiapkan adalah pertukaran pakaian untuk ibu dan bayi, peralatan mandian, pembalut khas selepas bersalin, bekalan susu ibu, serta pelbagai keperluan bayi, seperti pakaian, selimut, dan lampin.

3. Minta nasihat orang yang berpengalaman

Wanita hamil boleh mendapatkan nasihat mengenai kelahiran anak dari orang yang pernah melahirkan. Namun, pastikan maklumat yang diperoleh adalah tepat dan bukan sekadar mitos. Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk mengetahui perkara yang perlu diberi perhatian semasa hamil 9 bulan.

4. Mengetahui masa yang tepat untuk pergi ke hospital

Sebilangan wanita hamil mungkin masih bingung tentang kapan waktu yang tepat untuk pergi ke hospital atau klinik bersalin. Namun, beberapa perkara boleh dijadikan penanda aras untuk mengetahui bila penghantaran sudah dekat.

Wanita hamil perlu segera ke hospital sekiranya kontraksi terasa kuat dan berlanjutan selama kira-kira 1 minit dan berlaku setiap lima minit, terutamanya jika selaput itu pecah.

Sekiranya lokasi rumah berada jauh dari hospital, ibu hamil harus keluar ketika kontraksi baru mulai terasa. Di samping itu, jika kelahiran dilakukan di rumah, segera hubungi doktor atau bidan anda apabila kontraksi semakin kuat.

Langkah-langkah Bantuan Penghantaran

Walaupun semuanya telah dijangkakan, wanita hamil masih perlu bersiap sedia menghadapi beberapa langkah untuk menolong semasa melahirkan, termasuk:

Aruhan

Induksi adalah tindakan yang diambil supaya proses buruh dapat dimulakan. Biasanya, induksi diberikan dalam keadaan tertentu, seperti bayi yang mengalami masalah kesihatan, pecahnya selaput dini, atau bayi yang tidak mengalami kehamilan pada 41 minggu kehamilan.

Bahagian caesar

Wanita hamil akan memerlukan pembedahan caesar jika bayi sukar melahirkan secara normal melalui faraj. Operasi ini dilakukan dengan membuang bayi melalui sayatan di bahagian bawah perut.

Vacuum dan forceps

Pengekstrakan vakum dilakukan untuk membantu menarik bayi keluar dari faraj ketika kelahiran normal terhalang. Prosedur ini dilakukan dengan melampirkan alat pengekstrak vakum ke permukaan kepala bayi ketika ia mula keluar dari faraj.

Selain menggunakan vakum, doktor juga dapat menggunakan alat lain, iaitu forceps, untuk mengeluarkan bayi dari faraj ketika ada halangan. Alat ini digunakan dengan mengepit kepala bayi untuk mengeluarkannya dari faraj.

Walaupun boleh membantu melahirkan, forceps kadang-kadang boleh menimbulkan risiko masalah kesihatan bagi bayi, seperti gangguan saraf wajah dan kecederaan mata. Oleh itu, doktor akan mempertimbangkan faedah dan risiko terlebih dahulu sebelum memilih prosedur ini.

Apa sahaja prosedur yang akan dilakukan oleh wanita hamil semasa melahirkan anak, perkara paling penting yang mesti dipertimbangkan adalah menjaga kesihatan dirinya dan janin sebaik mungkin. Periksa dengan doktor secara berkala untuk memantau keadaan wanita hamil dan janin, dan mencegah komplikasi kehamilan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found