Pyridoxine - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Pyridoxine adalah makanan tambahan vitamin yang berguna untuk membantu badan dalammemproses makanan menjadi tenaga, mengoptimumkan fungsi sel saraf,mengekalkan kulit yang sihat, dan menghasilkan sel darah merah yang sihat.

Pyrodixine adalah nama lain untuk vitamin B6. Vitamin ini terdapat dalam kacang, sayur, ayam atau daging sapi, telur, pisang, gandum, atau alpukat.

Selain makanan, pyridoxine juga boleh didapati dalam bentuk suplemen dalam kombinasi dengan vitamin B lain. Makanan tambahan pyridoxine biasanya digunakan untuk merawat keadaan berikut:

 • Kekurangan atau kekurangan vitamin B6 disebabkan oleh diet yang tidak seimbang, alkoholisme, penyakit hati, atau penggunaan ubat-ubatan tertentu, seperti isoniazid atau penisilinamin.
 • Anemia sideroblastik, yang merupakan sejenis anemia yang berlaku kerana adanya sel darah merah yang tidak normal.

Makanan tambahan ini, juga boleh digunakan untuk mencegah dan merawat neuropati periferal kerana penggunaan isoniazid. Makanan tambahan ini boleh didapati dalam bentuk tablet, sirap, dan suntikan.

Tanda dagangan Pyridoxine: Beneuron, Bexce, Cebevit, Neurobion, New Enziplex, Nutrimax B Complex, Pyridoxine HCL, Vitamin B6, Vitamin B Complex, Zyfort

Apa itu Pyridoxine

kumpulanUbat over-the-counter dan preskripsi
KategoriTambahan
ManfaatMerawat kekurangan vitamin B6 dan merawat anemia sideroblastik
Digunakan olehMatang
Pyridoxine untuk wanita hamil dan menyusuiKategori A: Kajian terkawal pada wanita hamil tidak menunjukkan risiko kepada janin, dan tidak mungkin bahaya pada janin.

Pyridoxine dianggap selamat untuk dimakan oleh ibu menyusu. Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda mengenai penggunaan pyridoxine yang sesuai semasa menyusu.

BentukTablet, sirap, cecair suntikan

 Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Pyridoxine

Berikut adalah perkara yang harus anda perhatikan sebelum menggunakan pyridoxine:

 • Jangan mengambil pyridoxine jika anda alah dengan suplemen ini. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan pyridoxine yang boleh disuntik jika anda menghidap penyakit jantung atau penyakit buah pinggang.
 • Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda menggunakan pyridoxine dalam dos jangka panjang dan besar untuk mengelakkan kesan sampingan.
 • Bercakap dengan doktor anda jika anda ingin menggunakan pyridoxin dengan ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan pyridoxin jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau overdosis selepas menggunakan pyrodixine.

Dos dan Arahan Penggunaan Pyridoxine

Berikut adalah dos pyridoxine untuk orang dewasa berdasarkan bentuk ubat dan penggunaannya yang dimaksudkan:

Tablet dan sirap pyridoxine

 • Mengatasi kekurangan vitamin B6: Maksimum 150 mg sehari
 • Mengubati anemia sideroblastik: 200-600 mg sehari
 • Mengatasi sakit saraf atau neuropati kerana pengambilan ubat isoniazid: 50 mg, 3 kali sehari. Maksimum 200 mg sehari.

Suntikan pyridoxine

Dos pyridoxine yang boleh disuntik untuk merawat kekurangan vitamin B6 adalah 10-20 mg sehari. Ia diberikan selama 3 minggu dengan suntikan ke vena (intravena / IV) atau otot (intramuskular / IM). Seterusnya, rawatan akan diteruskan dengan tablet atau sirap piridoksin selama beberapa minggu.

Kadar Kecukupan Pemakanan Pyridoxine

Keperluan harian untuk pyridoxine atau vitamin B6 dapat dipenuhi dari makanan, makanan tambahan, atau gabungan keduanya. Berikut adalah kadar kecukupan pemakanan (RDA) pyridoxine setiap hari berdasarkan umur dan jantina:

 • 0-6 bulan: 0.1 mg
 • Umur 7-12 bulan: 0,3 mg
 • Umur 1-3 tahun: 0.5 mg
 • Berumur 4-8 tahun: 0,6 mg
 • Berumur 9–13 tahun: 1.0 mg
 • Lelaki berumur 14–50 tahun: 1.3 mg
 • Umur lelaki 50 tahun: 1.7 mg
 • Wanita berumur 14-18 tahun: 1.2 mg
 • Wanita berumur 19–50 tahun: 1.3 mg
 • Wanita berumur 50 tahun: 1.5 mg

Wanita hamil dan ibu menyusu memerlukan lebih banyak pengambilan piridoksin, iaitu 1.9 mg sehari untuk wanita hamil dan 2.0 mg sehari untuk ibu menyusu.

Cara Menggunakan Pyridoxine dengan Betul

Makanan tambahan vitamin dan mineral diambil untuk memenuhi keperluan vitamin dan mineral tubuh, terutamanya apabila pengambilan makanan tidak mencukupi. Perlu diingat, makanan tambahan hanya sebagai pelengkap pengambilan nutrien, bukan sebagai pengganti nutrien dari makanan.

Ambil tablet dan sirap piridoksin mengikut arahan pada bungkusan. Sekiranya perlu, berbincanglah dengan doktor anda untuk mengetahui dos yang tepat mengikut keadaan anda. Jangan melebihi dos yang disyorkan untuk mengelakkan kesan sampingan.

Tablet pyridoxine boleh diambil sebelum atau selepas makan. Ambil makanan tambahan ini secara keseluruhan. Jangan membelah, mengunyah, atau menghancurkan suplemen.

Makanan tambahan vitamin B6 dalam bentuk sirap perlu digoncang sebelum dimakan. Gunakan sudu pengukur yang disediakan pada bungkusan makanan tambahan untuk dos yang tepat.

Sekiranya anda terlupa mengambil pil atau sirup piridoksin, ambil secepat yang anda ingat, jika waktu rehat dengan jadual penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Penyediaan suplemen pyridoxine dalam bentuk suntikan akan dilakukan secara langsung oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor.

Simpan tablet dan sirap piridoksin pada suhu bilik, di tempat yang kering, dan jauh dari panas dan cahaya matahari langsung. Jauhkan suplemen ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Pyridoxine dengan Ubat-ubatan Lain

Makanan tambahan pyridoxine atau vitamin B6 boleh menyebabkan beberapa kesan interaksi ubat apabila digunakan dengan ubat-ubatan tertentu, termasuk:

 • Penurunan tahap pyridoxine dalam darah ketika digunakan dengan pil isoniazid, penisilin, atau pil kawalan kelahiran
 • Berkurangnya keberkesanan ubat levodopa, phenobarbital, atau phenytoin

Kesan Sampingan dan Bahaya Pyridoxine

Sekiranya digunakan mengikut cadangan doktor dan arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan, suplemen pyridoxine jarang menyebabkan kesan sampingan. Beberapa kesan sampingan yang boleh muncul setelah menggunakan suplemen ini adalah mual, sakit kepala, dan mengantuk.

Penggunaan pyridoxine dalam dos yang berlebihan dan jangka panjang dapat menyebabkan kerosakan pada sistem saraf, yang dapat dicirikan oleh gejala seperti kesemutan, mati rasa, atau sakit menusuk.

Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami kesan sampingan yang disenaraikan di atas atau mengalami reaksi ubat alahan setelah mengambil suplemen pyridoxine atau vitamin B6.