Jatuh Duduk, Sakit Tailbone? Boleh Bahaya

Sebilangan orang mengalami duduk yang menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan di tulang ekor. Terdapat banyak sebab yang boleh menyebabkan seseorang jatuh dan duduk, termasuk tergelincir atau disebabkan oleh kemalangan jalan raya.

Coccix atau tulang ekor terletak di hujung bawah tulang belakang. Salah satu fungsi penting dari coccyx adalah untuk menyokong dan menjaga kestabilan seseorang dalam keadaan duduk. Oleh itu, jangan memandang ringan pada tulang ekor.

Ketika kita jatuh dalam posisi duduk, tulang ekor dapat patah, bergeser, atau lebam. Selain jatuh, pukulan langsung ke tulang ekor, kelahiran anak, dan jangkitan juga dapat mencederakan tulang ekor.

Kesakitan di tulang ekor boleh bertahan untuk jangka masa yang berlainan, mulai dari satu saat hingga lebih dari dua bulan. Apabila tulang ekor cedera, rasa sakit biasanya berlaku ketika duduk, duduk, berdiri, atau berjalan.

Kesakitan di tulang ekor juga boleh disertai dengan gejala lain, seperti:

  • Lebam atau bengkak di kawasan tulang ekor atau punggung bawah.
  • Sakit di punggung yang memancar ke paha dan kaki.
  • Sakit di punggung bawah.
  • Sakit semasa buang air besar, mengangkat objek, membongkok, atau semasa hubungan seks.

Cara Mengubati Kecederaan pada Tailbone

Langkah rawatan diri berikut dapat membantu melegakan sakit tulang ekor:

  • Elakkan duduk terlalu lama di permukaan yang keras.
  • Gunakan bantal donat lembut untuk mengurangkan tekanan pada tulang ekor. Lubang di bahagian tengah bantal berguna untuk mengelakkan berat badan bersandar pada tulang ekor yang sedang cedera.
  • Kompres kawasan tulang ekor menggunakan ais yang dibalut dengan kain selama 15-20 minit. Lakukan ini empat kali sehari, selama beberapa hari setelah jatuh ke tanah.
  • Makan makanan yang tinggi serat secara berkala untuk mengelakkan sembelit dan najis keras. Apabila najis keras, tulang ekor mungkin menjadi lebih menyakitkan, terutama ketika meneran.
  • Ambil ubat penghilang rasa sakit bukan steroid, seperti paracetamol, ibuprofen, atau aspirin, seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Namun, elakkan mengambil ubat jenis ini jika anda mempunyai penyakit ginjal, mengambil ubat pengencer darah, mempunyai riwayat pendarahan gastrointestinal, atau mengalami masalah perut. Oleh itu, selalu berjumpa doktor sebelum mengambil ubat jenis ini.

Kesakitan pada tulang ekor secara amnya dapat diatasi dengan langkah-langkah di atas. Tetapi, jika sakitnya cukup teruk, ia memerlukan rawatan oleh doktor.

Tidak jarang, sakit di tulang ekor setelah jatuh memerlukan rawatan fisioterapi, ditambah ubat dari doktor. Sekiranya rawatan biasa tidak berjaya, prosedur penyingkiran tulang ekor (coccygectomy) boleh menjadi salah satu rawatan untuk mengurangkan kesakitan akibat kecederaan tulang ekor.

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami kesan pada tulang ekor anda atau jatuh ke tanah. Dengan rawatan awal, kerosakan tulang ekor yang lebih teruk dapat dicegah.