Gangguan Panik - Gejala, sebab dan rawatan

Gangguan panik adalah keadaan yang tergolong dalam gangguan kecemasan yang dicirikan oleh berlakunya serangan panik secara tiba-tiba, bila-bila masa dan di mana sahaja, dan dialami berulang kali. Dalam keadaan normal, setiap orang dapat mengalami kegelisahan pada waktu-waktu tertentu sebagai bentuk tindak balas semula jadi tubuh dalam menangani tekanan atau situasi yang mengancam nyawa. Namun, pada orang yang mengalami gangguan panik, perasaan cemas, panik, dan tekanan berlaku tanpa diduga, tidak kira masa atau situasi yang berlaku di persekitaran, berulang kali, selalunya tanpa sesuatu yang berbahaya atau perlu ditakuti.

Gangguan panik lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Gangguan ini umumnya berkembang seiring bertambahnya usia, dan dalam kebanyakan kes dipicu oleh tekanan.

Gangguan panik dapat disembuhkan melalui psikoterapi yang dilakukan secara bertahap untuk memberikan pemahaman dan cara berfikir kepada pesakit dalam menangani gangguan panik, sebelum gejala mulai dirasakan. Selain psikoterapi, ubat juga digunakan untuk mengatasi gangguan panik.

Punca Gangguan Panik

Dalam beberapa kes, gangguan panik disyaki diwarisi secara genetik. Namun, belum ada penyelidikan yang dapat membuktikan mengapa gangguan ini dapat diwarisi pada satu atau beberapa anggota keluarga, tetapi tidak pada anggota keluarga yang lain.

Penyelidikan mendapati bahawa bahagian otak dan proses biologi tertentu memainkan peranan penting dalam mengatur perasaan takut dan cemas. Sebilangan pakar menganggap bahawa orang dengan gangguan panik mempunyai kesalahan dalam menafsirkan pergerakan tubuh atau sensasi yang sebenarnya tidak berbahaya, tetapi dianggap sebagai ancaman. Selain itu, faktor luaran seperti faktor persekitaran juga dianggap sebagai pencetus gangguan panik.

Berikut adalah faktor-faktor yang mencetuskan gangguan panik:

 • Tekanan adalah pencetus utama.
 • Sejarah kesihatan keluarga.
 • Kejadian trauma yang pernah dialami, seperti kemalangan atau penyakit serius.
 • Perubahan drastik dalam hidup, seperti perceraian atau mempunyai anak.
 • Mengambil terlalu banyak kafein dan nikotin.
 • Sejarah mengalami penderaan fizikal atau seksual.

Gejala Gangguan Panik

Gejala gangguan panik, biasanya berkembang pada masa remaja hingga dewasa. Tanda-tanda yang akan dirasakan ketika mengalami gangguan panik adalah mengalami lebih dari tiga serangan panik dan selalu merasa takut kerana serangan panik yang terus berlaku.

Ketakutan yang timbul pada orang yang mengalami serangan panik adalah ketakutan yang sangat mencengkam dan menakutkan, dan boleh berlaku pada waktu atau lokasi secara rawak (bila-bila masa dan di mana sahaja).

Dalam satu serangan panik, gejala dapat berlangsung selama 10-20 minit. Dalam kes yang jarang berlaku, gejala panik dapat bertahan lebih dari satu jam. Gejala yang disebabkan juga secara amnya boleh berbeza-beza dan berbeza dari orang ke orang dengan gangguan panik.

Gejala lain yang berkaitan dengan serangan panik adalah:

 • Pening
 • Vertigo.
 • Mual.
 • Susah bernafas.
 • Rasa seperti tercekik.
 • Mati rasa atau kesemutan di tangan atau kaki.
 • Sakit dada.
 • Berpeluh
 • Menggigil.
 • Bergegar.
 • Kejang.
 • Mulut kering.
 • Degupan jantung.
 • Perubahan dalam keadaan mental, seperti merasakan bahawa sesuatu tidak nyata atau tidak bersifat personal.
 • Ketakutan akan kematian.

Diagnosis Gangguan Panik

Diagnosis gangguan panik, seperti yang disenaraikan dalam Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental / DSM-5), penting untuk menolak sebab atau keadaan lain yang serupa dengan gangguan panik. Menurut DSM-5, dalam mendiagnosis gangguan panik, terdapat beberapa perkara penting, iaitu:

 • Gangguan panik dicirikan oleh serangan panik yang kerap.
 • Gangguan panik dengan serangan panik yang bukan disebabkan oleh kesan pengambilan dadah atau kerana penyakit.
 • Gangguan panik tidak dikaitkan dengan gangguan mental yang lain, seperti fobia tertentu seperti fobia sosial, gangguan kecemasan, gangguan tekanan selepas trauma, kepada gangguan kompulsif obsesif.

Untuk diagnosis awal, doktor akan menentukan sama ada pesakit menderita gangguan hormon tiroid atau penyakit jantung akibat gejala yang timbul semasa serangan panik. Untuk membantu membuat diagnosis gangguan panik, doktor anda akan melakukan ujian dalam bentuk:

 • Mengisi soal selidik atau membincangkan sejarah penyalahgunaan minuman beralkohol atau bahan lain
 • Penilaian status mental mengenai gejala gangguan panik yang dialami, kegelisahan, ketakutan, tekanan, masalah peribadi, keadaan semasa, dan sejarah perubatan.
 • Pemeriksaan fizikal yang menyeluruh.
 • Ujian darah untuk memeriksa fungsi tiroid dan pemeriksaan rekod jantung (elektrokardiografi).

Rawatan Gangguan Panik

Kaedah rawatan gangguan panik digunakan untuk mengurangkan frekuensi dan intensiti serangan panik, dan meningkatkan kualiti hidup. Dua kaedah rawatan utama untuk menangani gangguan panik adalah psikoterapi dan ubat-ubatan. Kaedah rawatan yang digunakan akan disesuaikan dengan kesihatan keseluruhan pesakit dan keparahan gangguan panik yang dialami.

Psikoterapi

Psikoterapi dipercayai kaedah rawatan primer yang berkesan untuk gangguan panik. Dalam psikoterapi, doktor akan memberi pemahaman dan mengubah cara berfikir kepada pesakit supaya mereka dapat menangani situasi panik yang mereka hadapi. Salah satu bentuk psikoterapi adalah terapi tingkah laku kognitif.terapi tingkah laku kognitif) yang akan memberikan pemahaman dan cara berfikir dalam menangani keadaan panik sebagai keadaan yang tidak mengancam nyawa. Pada peringkat ini, doktor secara beransur-ansur akan mewujudkan keadaan yang akan mencetuskan timbulnya gejala gangguan panik. Walau bagaimanapun, keadaan ini akan dijalankan dengan memperhatikan keselamatan pesakit. Terapi ini diharapkan dapat membentuk tabiat dan tingkah laku pesakit yang tidak lagi merasa terancam. Di samping itu, psikoterapi juga akan berjaya meningkatkan keyakinan pesakit dalam menghilangkan perasaan ketakutan, sekiranya serangan panik sebelumnya dapat ditangani.

Psikoterapi memang memerlukan masa dan usaha dari pesakit, tetapi terapi ini akan membawa pesakit dalam keadaan yang lebih baik daripada sebelumnya. Hasil psikoterapi, iaitu perubahan cara berfikir dan tindakan yang akan dilakukan oleh pesakit dalam menangani serangan, dapat dirasakan dalam beberapa minggu hingga beberapa bulan. Oleh itu, pesakit akan dinasihatkan untuk menjalani psikoterapi secara berkala untuk memastikan bahawa gejala gangguan panik dapat diatasi dan mencegah berulang.

Dadah

Inhibitor pengambilan serotonin selektif (SSRI), sebagai fluoxetine atau sertraline. Ubat antidepresan ini cukup selamat dan mempunyai risiko kesan sampingan yang rendah. Jenis ubat ini akan disarankan sebagai rawatan pertama untuk menghilangkan serangan panik.

Benzodiazepin, sebagai alprazolam atau clonazepam. Ubat penenang ini berfungsi dengan menekan aktiviti dalam sistem saraf pusat. Ubat ini hanya diambil dalam jangka waktu yang singkat, kerana boleh menyebabkan ketergantungan kepada ubat-ubatan, dan gangguan fizikal atau mental. Sekiranya anda ingin mengambil ubat ini, elakkan minum minuman beralkohol. Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat lain, termasuk makanan tambahan dan produk herba, untuk mengelakkan interaksi yang tidak diingini.

Inhibitor pengambilan semula serotonin dan norepinefrin (SNRI), sebagai venlafaxine. Ini adalah ubat antidepresan yang boleh digunakan sebagai pilihan lain oleh doktor untuk melegakan gejala serangan panik.

Komplikasi Gangguan Panik

Dalam gangguan panik yang tidak ditangani dengan baik, akan membuat keadaan pesakit menjadi lebih buruk dan menyebabkan sejumlah masalah lain, seperti kemurungan, alkoholisme atau penyalahgunaan dadah, menjadi antisosial, dan masalah di sekolah atau tempat kerja, hingga masalah kewangan.

Pencegahan Gangguan Panik

Tidak ada cara yang dapat mencegah berlakunya gangguan panik. Namun, ada beberapa tindakan yang dapat kita lakukan untuk mengurangkan gejala yang berlaku. Antara lain adalah:

 • Elakkan makanan atau minuman bergula, berkafein, atau beralkohol.
 • Berhenti merokok dan jangan menyalahgunakan dadah.
 • Lakukan aktiviti yang sihat, seperti bersenam.
 • Keperluan tidur dan rehat yang mencukupi.
 • Lakukan teknik pengurusan tekanan dan relaksasi, misalnya dengan melakukan teknik pernafasan dalam dan panjang, yoga, atau merehatkan otot.
 • Sertai komuniti yang mempunyai masalah yang sama. Ini untuk memberi kesadaran, pemahaman, untuk membiasakan diri menghadapi masalah panik.