Sakit tumit - Gejala, sebab dan rawatan

NSakit tumit atau sakit tumit sering disebabkan oleh: fasciitis plantar. Plantar fasciitis adalah keradangan tisu penghubung antara tulang (ligamen) di telapak kaki, tepat di antara tumit dan lengkungan kaki.

Sakit tumit boleh berkisar dari ringan hingga parah, bahkan sampai di mana ia boleh mengganggu pergerakan. Masa permulaan kesakitan ini juga berbeza-beza. Tumit boleh sakit ketika anda bangun, ketika berjalan, atau ketika anda hamil.

Sebenarnya, kaki boleh menyokong berat badan. Tetapi tekanan pada kaki yang melebihi had atau menyebabkan kerengsaan pada tisu sensitif di kaki, terutama tumit dan pergelangan kaki, boleh menyebabkan rasa sakit.

Sakit tumit biasanya akan hilang sendiri setelah kaki direhatkan. Walau bagaimanapun, banyak orang mengabaikan gejala awal sakit tumit, sehingga rasa sakit semakin parah dan mencetuskan masalah lain di kaki.

Simptom Sakit Tumit

Sakit tumit adalah sakit yang dirasakan di telapak kaki. Rasa sakit terutamanya dirasakan di antara lengkungan kaki dan tumit. Tumit yang sakit mungkin bertambah teruk ketika berjalan atau ketika mengangkat kaki. Selain tumit, rasa sakit juga dapat muncul di pergelangan kaki atau betis ketika berjinjit.

Kesakitan di tumit juga dapat dirasakan berbeza bergantung kepada penyebabnya. Contohnya, sakit tumit disebabkan fasciitis plantar akan terasa seperti sakit yang ditikam dan berdenyut. Biasanya rasa sakit ini berlaku ketika anda melangkah pertama setelah bangun dari tidur pada waktu pagi, atau ketika berdiri setelah duduk lama. Sakit tumit seperti terbakar atau rasa sesak juga boleh berlaku akibat tendinitis achilles.

Selain sakit, sakit tumit juga boleh disertai dengan:

 • Pembengkakan tumit
 • Tumit terasa kaku
 • Kaki kelihatan merah
 • Bunyi retak ketika berjalan
 • Sukar berjalan

Bila hendak berjumpa doktor

Penderita sakit tumit dapat mengatasi kesakitan dengan melakukan rawatan di rumah. Rawatan ini boleh dilakukan dengan merehatkan kaki atau mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti: parasetamol.

Walau bagaimanapun, rawatan oleh doktor adalah perlu sekiranya:

 • Sakit tumit terus bertambah teruk
 • Sakit tumit tiba-tiba bertambah teruk
 • Sakit tumit tidak reda setelah 2 hingga 3 minggu rawatan
 • Tumit menjadi merah atau bengkak
 • Kesukaran berjalan kerana sakit tumit

Punca Sakit Tumit

Sakit tumit biasanya berlaku kerana pergerakan kaki, pergerakan harian dan semasa bersukan; atau kerana memakai kasut yang terlalu sempit, sehingga tisu di sekitar tumit cedera.

Beberapa keadaan kerosakan tisu di sekitar tumit yang boleh menyebabkan sakit tumit adalah:

1. Plantar fasciitis

2. Lebam pada tumit lemak

3. Menghadkan tumit

Plantar fasciitis yang berlaku berulang kali dan berpanjangan dapat membentuk kalsifikasi ligamen. Keadaan ini dikenali sebagai tumit tumit.

4. Tendinitis Achilles

Tendinitis Achilles adalah keradangan tendon Achilles, yang merupakan urat besar di bahagian belakang pergelangan kaki yang menghubungkan otot tumit dan otot betis. Keadaan ini sering berlaku akibat senaman.

5. Bursitis

Diagnosis Sakit Tumit

Pada mulanya, doktor akan bertanya mengenai gejala dan melakukan pemeriksaan fizikal untuk melihat keadaan kaki atau tumit. Pesakit akan diminta berjalan atau berdiri sehingga doktor dapat menentukan lokasi dan penyebab kesakitan. Selain itu, doktor juga akan memeriksa keadaan kaki pesakit ketika memakai kasut.

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor juga boleh melakukan pemeriksaan susulan. Pemeriksaan ini secara amnya dilakukan dengan mengimbas, misalnya dengan sinar-X. Pemeriksaan dilakukan untuk melihat keadaan tumit pesakit, agar doktor dapat menentukan rawatan yang tepat.

Rawatan Sakit Tumit

Apabila tumit sakit, anda boleh melakukan rawatan diri di rumah. Beberapa rawatan yang boleh dilakukan adalah:

 • Rehatkan kaki dan angkat tumit ke kedudukan yang lebih tinggi daripada dada semasa berbaring.
 • Sejukkan tumit selama 10-15 minit dua kali sehari.
 • Pakai kasut yang tidak sempit, selesa, dan bertumit rendah. Untuk lebih selesa, gunakan alas tumit di kasut.
 • Jangan berjalan atau berdiri terlalu lama. Rehatkan kaki anda setelah berjalan atau berdiri terlalu lama.
 • Balut kawasan di sekitar tumit dan pergelangan kaki dengan pembalut, untuk menyokong tumit atau pergelangan kaki yang sakit.
 • Lakukan senaman regangan secara perlahan dan teratur.

Sekiranya rasa sakit tidak reda dengan rawatan di rumah, doktor anda mungkin mencadangkan kaedah rawatan berikut:

Fisioterapi

Fisioterapi bertujuan untuk menguatkan otot dan tisu lain di kaki, seperti ligamen dan tendon, dan mencegah kecederaan kaki.

Dadah

Sekiranya sakit tumit tidak dapat ditanggung, doktor boleh memberikan ubat penahan sakit dan ubat anti-radang, baik melalui mulut atau dengan suntikan ke kaki. Ubat ini bertujuan untuk menghilangkan tanda-tanda keradangan, termasuk rasa sakit dan bengkak.

Operasi

Walaupun jarang berlaku, doktor ortopedik dapat melakukan pembedahan untuk merawat gangguan pada tumit. Tetapi perlu diingat, pembedahan tumit ini memerlukan masa pemulihan yang lama dan tidak selalu dapat melegakan sakit tumit.

Komplikasi Sakit Tumit

Sakit tumit boleh mengganggu atau menghalang pergerakan ketika berjalan, berjalan, atau melakukan aktiviti kehidupan seharian. Keadaan ini dapat mengubah cara penderita berjalan, sehingga penderita dapat kehilangan keseimbangan, jatuh dengan mudah, dan terdedah kepada kecederaan.

Pencegahan Sakit Tumit

Langkah-langkah berikut boleh diambil untuk mencegah kecederaan yang boleh menyebabkan sakit tumit:

 • Pakai kasut dengan saiz yang betul.
 • Pakai kasut yang sesuai dengan jenis sukan atau aktiviti yang anda lakukan.
 • Regangkan otot anda sebelum bersenam.
 • Laksanakan diet yang sihat dan jaga berat badan yang ideal.
 • Rehat ketika anda merasa letih atau ketika otot anda sakit.