Seberapa Penting Merangkak pada Bayi?

Merangkak adalah salah satu peringkat penting dalamperkembangan bayiyang memerlukan perhatian. Kerana merangkak adalah langkah pertama bayi dalam mengembangkan kemampuan untuk bergerak secara mandiri.

Secara amnya, bayi akan mula belajar merangkak beberapa bulan setelah dia dapat berguling. Merangkak adalah latihan yang perlu dikuatkan oleh bayi dan menyiapkan otot badan untuk berjalan kemudian.

Memahami Fungsi Merangkak pada Bayi

Biasanya bayi akan mula merangkak ketika memasuki usia 6-10 bulan. Secara beransur-ansur bayi anda akan belajar mengimbangkan tangan dan lutut. Kemudian dia akan bergerak bolak-balik, sehingga akhirnya ketika dia berusia satu tahun, dia dapat merangkak ke berbagai pelosok rumah.

Merangkak adalah pengalaman unik untuk melatih koordinasi pergerakan tubuh bayi, yang kemudian akan membantunya dalam melakukan pelbagai aktiviti yang lebih kompleks, seperti makan, memakai pakaian, berjalan, dan bersenam. Tidak hanya itu, merangkak juga dapat melatih kemampuan visuospasial bayi, yaitu kemampuan untuk melihat dan mengenali objek, dan mengingat lokasinya.

Walaupun merangkak adalah tahap asas penting dalam perkembangan motor bayi, jangan cuai ketika bayi bebas merangkak ke mana saja. Pastikan dia berada di kawasan yang selamat, sehingga dia tidak terluka oleh benda di sekelilingnya.

CCara Membantu Bayi Belajar Merangkak

Terdapat beberapa cara ibu bapa dapat membantu bayi mereka belajar merangkak, iaitu:

 • Luangkan masa untuk masa perut atau perut

  Ini sangat penting kerana kedudukan rawan dapat menguatkan semua otot di badan bayi, terutama leher, bahu, dan kepala yang kemudian dapat membantunya belajar merangkak.

 • Ajar bayi untuk mencari benda atau benda yang diletakkansekitarnya.

  Anda boleh memulakan dengan meletakkan mainan atau objek yang disukainya di tempat yang tidak jauh dari tempatnya, lalu memprovokasi dia untuk menggapai objek tersebut. Ini dapat membantu perkembangan motornya. Namun, pastikan tidak ada benda berbahaya di sekitarnya

 • Smenyingkirkan semua barang bolehbahaya untuk bayi

  Pastikan tidak ada barang yang berpotensi membahayakan atau mencederakan bayi semasa belajar merangkak. Contohnya, perabot dan barang yang diperbuat daripada kaca, keras atau berat.

 • Elakkan baby walker

  baby walker adalah alat yang direka untuk memudahkan bayi berjalan. Namun, penggunaan alat ini juga berisiko besar menyebabkan kecederaan pada bayi, terutama jika tidak diawasi sepenuhnya oleh ibu bapa.

Kepantasan perkembangan bayi memang boleh berbeza antara satu sama lain. Terdapat bayi yang boleh mula belajar melakukan regangan pada usia 6 atau 7 bulan, tetapi ada juga yang baru mula merangkak ketika berusia 8 hingga 10 bulan. Malah beberapa bayi mungkin tidak melalui proses merangkak dan lebih cepat dapat berjalan.

Namun, jika bayi anda telah mencapai usia 12 bulan dan tidak menunjukkan usaha merangkak atau bergerak, dan tidak menunjukkan koordinasi tangan dan kaki yang baik semasa bergerak, anda harus berjumpa dengan pakar pediatrik.

Merangkak adalah salah satu proses pertumbuhan dan perkembangan bayi yang perlu diberi perhatian oleh ibu bapa. Rujuk lebih lanjut dengan pakar pediatrik, sekiranya bayi kelihatan mengalami kelewatan atau kesukaran merangkak.