Perbezaan Antara Selsema dan Selsema Batuk, dan Cara Mencegahnya

Selsema dan selesema adalah 2 penyakit yang berbeza, walaupun keduanya menyebabkan gejala bersin, sakit tekak, batuk, hidung tersumbat, dan hidung berair. Perbezaan antara selesema dan selesema bukan hanya virus yang menyebabkannya, tetapi juga keparahannya.

Selesema atau selesema adalah jangkitan pernafasan atas yang disebabkan oleh virus influenza jenis A, jenis B, atau jenis C. Virus ini berbeza dengan kebanyakan virus lain yang menyebabkan jangkitan saluran pernafasan atas jika berlaku batuk dan selesema (selsema). Batuk dan selsema boleh disebabkan oleh lebih daripada 200 jenis virus. Walau bagaimanapun, virus yang paling sering menyebabkan selesema dan batuk adalah: rhinovirus.

Perbezaan Antara Selsema dan Batuk Selsema dari segi Gejala

Walaupun mempunyai gejala yang pada pandangan pertama sama, selesema biasanya menyebabkan gejala yang lebih serius daripada batuk selesema. Beberapa gejala yang sering dialami oleh penghidap selesema adalah:

 • Bersin
 • Hidung tersumbat dan berair
 • Sakit tekak
 • Demam dengan suhu badan 380C atau lebih
 • Sakit batuk dan dada
 • Menggigil
 • Sakit kepala dan otot di seluruh badan
 • Rasa lemah dan sangat letih yang membuatkan penghidapnya tidak dapat bergerak

Batuk dan selsema juga mempunyai gejala bersin, kesesakan hidung, sakit tekak, dan batuk. Walau bagaimanapun, gejala lain seperti demam, sakit dada, sakit kepala, atau keletihan biasanya lebih ringan atau kurang kerap.

Perbezaan Antara Selsema dan Batuk Selsema dari segi penyakit

Gejala selesema sering muncul dan bertambah buruk secara tiba-tiba dalam beberapa jam. Aduan yang dialami biasanya akan berlangsung selama 1 minggu. Namun, tidak jarang aduan ini berlanjutan sehingga 2 minggu.

Sementara batuk selsema mempunyai gejala yang muncul secara beransur-ansur. Keadaan ini biasanya didahului oleh sakit tekak yang akan bertambah baik dalam 1-2 hari. Gejala lain seperti bersin, kesesakan hidung, dan batuk biasanya muncul pada hari keempat atau kelima. Batuk dan selsema biasanya bertambah baik dalam masa 1 minggu.

Perbezaan Antara Selsema dan Batuk Sejuk dari segi Komplikasi

Selsema mempunyai simptom yang lebih serius daripada selesema biasa dan sering menyebabkan komplikasi yang lebih berbahaya. Salah satu komplikasi serius selesema adalah jangkitan paru-paru (radang paru-paru).

Pada radang paru-paru, jangkitan pada saluran pernafasan atas menyebar ke paru-paru, menyebabkan kantung udara di paru-paru menjadi meradang dan mengisi dengan cairan. Keadaan ini mengganggu pertukaran oksigen di paru-paru, menyebabkan gejala sesak nafas yang boleh menyebabkan kegagalan pernafasan.

Walaupun batuk dan selsema jarang menyebabkan komplikasi serius yang memerlukan kemasukan ke hospital. Beberapa komplikasi yang mungkin timbul akibat batuk dan selsema adalah sinusitis dan otitis media.

Cara merawat selesema dan batuk selesema

Selsema dan selesema tidak memerlukan antibiotik kerana tidak disebabkan oleh jangkitan bakteria. Kedua-dua penyakit ini disebabkan oleh jangkitan virus yang boleh menjadi lebih baik dengan sendirinya (mengehadkan diri) sekiranya sistem imun pesakit baik.

Antibiotik boleh diberikan oleh doktor jika seseorang yang demam atau selesema juga mengalami jangkitan bakteria selain jangkitan virus.

Pesakit selesema atau selsema disarankan untuk berehat dan minum air secukupnya untuk mengelakkan dehidrasi. Beberapa ubat penghilang rasa sakit, demam, batuk, dan selsema juga dapat diambil untuk menghilangkan gejala. Sekiranya terdapat selesema yang cukup serius, doktor mungkin memberi anda ubat antivirus.

Cara Mencegah Selsema dan Batuk

Virus influenza dan virus yang menyebabkan batuk dan selesema keduanya ditularkan melalui titisan air liur yang dilepaskan oleh penderita ketika bersin atau batuk. Titisan yang mengandungi virus boleh disedut oleh orang lain yang sihat atau jatuh di permukaan objek di sekitar pesakit. Sekiranya orang yang sihat menyentuh objek dan kemudian menyentuh kawasan mata, hidung, atau mulut, dia boleh dijangkiti virus.

Pencegahan selsema dan selesema boleh dilakukan dengan:

 • Basuh tangan anda dengan sabun dan air secara berkala sebelum menyentuh wajah anda
 • Menggunakan produk pembersih tangan (pembersih tangan) mengandungi sekurang-kurangnya 60% alkohol jika tidak ada air dan sabun
 • Jauhkan jarak anda dari orang yang sakit dengan selesema atau batuk
 • Jangan berkongsi penggunaan alat makan, tuala, atau berus gigi dengan orang lain
 • Terima vaksin selesema setiap tahun seperti yang dijadualkan

Itulah perbezaan antara selsema dan selesema, dan bagaimana merawat dan mencegahnya. Walaupun pada pandangan pertama serupa, gejala selesema umumnya lebih serius daripada gejala batuk selesema. Pada orang yang sistem imunnya lemah, virus influenza bahkan boleh menyebabkan radang paru-paru. Oleh itu, penting untuk mengambil langkah pencegahan.

Sekiranya anda mengalami gejala selesema atau selesema yang tidak membaik dalam masa 1 minggu, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Ditulis oleh:

dr. Irene Cindy Sunur