Mengenai Denyutan Jantung Normal dan Cara Menghitungnya dengan Betul

Nadi yang normal adalah tanda bahawa jantung berfungsi dengan baik. Nah, nadi yang terlalu lemah atau terlalu cepat, boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Untuk mengetahui sama ada anda mempunyai nadi normal atau tidak, lihat bagaimana dalam perbincangan berikut.

Denyut nadi adalah ukuran berapa kali arteri mengembang dan menguncup dalam satu minit sebagai tindak balas kepada degupan jantung.

Bilangan denyutan pada amnya sama dengan denyut jantung, kerana pengecutan jantung menyebabkan peningkatan tekanan darah dan denyut nadi di arteri. Oleh itu, mengukur nadi adalah sama dengan mengukur kadar denyutan jantung.

Apakah Kadar Nadi Normal?

Bilangan denyutan setiap orang boleh berbeza. Denyutan nadi yang rendah biasanya berlaku semasa tidur atau berehat dan akan meningkat semasa bersenam.

Rata-rata dNadi manusia normal adalah sekitar 60-100 denyutan seminit. Orang yang biasa bersenam, seperti atlet, biasanya mempunyai denyut jantung normal yang lebih rendah, iaitu sekitar 40 denyutan seminit.

Walau bagaimanapun, banyak pakar berpendapat bahawa kadar nadi normal yang standard perlu diubah menjadi 50-70 denyut seminit.

Ini berdasarkan penyelidikan baru-baru ini yang menyatakan bahawa kadar nadi lebih daripada 80 denyut seminit pada waktu rehat, dapat meningkatkan risiko terkena serangan jantung walaupun nilai ini dianggap normal oleh standard hari ini.

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan nadi meningkat, termasuk:

  • Aktiviti fizikal
  • Anemia
  • Pengambilan ubat-ubatan, seperti ubat tiroid, ubat alergi, dan ubat batuk
  • Tabiat merokok dan pengambilan minuman beralkohol
  • Obesiti
  • Faktor psikologi, seperti kegelisahan dan tekanan

Sementara itu, nadi perlahan boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, iaitu:

  • Penyakit jantung
  • Pengambilan ubat untuk penyakit jantung
  • Tahap kecergasan yang baik, misalnya pada atlet atau mereka yang kerap bersenam
  • Kelenjar tiroid atau hipotiroidisme yang tidak aktif

Nadi yang lemah juga boleh disebabkan oleh pendarahan atau dehidrasi yang teruk yang menyebabkan kejutan atau masalah jantung, seperti serangan jantung dan kegagalan jantung.

Apa yang Mempengaruhi Nadi?

Denyut nadi rendah atau tinggi umumnya dapat dipengaruhi oleh beberapa perkara, iaitu:

1. Umur

Kadar nadi normal pada kanak-kanak cenderung lebih tinggi daripada orang dewasa. Semasa pada orang tua, degupan jantung cenderung lebih rendah dan lebih perlahan.

2. Suhu udara

Suhu dan kelembapan yang tinggi boleh mencetuskan jantung untuk mengepam lebih banyak darah. Kesannya, kadar nadi akan meningkat sekitar 10 kali seminit.

3. Kedudukan badan

Mengubah kedudukan juga dapat meningkatkan kadar nadi, walaupun hanya sedikit. Contohnya, dari posisi duduk atau berbaring ke posisi berdiri, kadar nadi boleh meningkat sekitar 15-20 saat. Namun, setelah beberapa minit, nadi akan kembali normal.

4. Emosi

Ketika marah atau beremosi, sistem saraf di otak akan mencetuskan pelbagai reaksi dalam badan dan salah satunya melepaskan hormon adrenalin. Hormon ini mempunyai kesan untuk meningkatkan kadar nadi dan bernafas lebih cepat.

5. Saiz badan

Orang gemuk umumnya mempunyai kadar nadi yang lebih tinggi, kerana jantung harus bekerja lebih keras untuk mengepam darah ke badan yang lebih besar.

6. Kesan sampingan ubat

Ubat yang dapat menyekat pengeluaran hormon adrenalin, seperti beta blocker, dapat memperlambat nadi. Sebaliknya, mengambil terlalu banyak ubat tiroid dapat meningkatkan kadar nadi.

Masalah perubatan tertentu dengan jantung, seperti gangguan irama jantung atau aritmia, juga boleh menyebabkan nadi menjadi lebih cepat atau lebih perlahan.

Cara Mengira Denyutan Jantung Normal

Untuk menentukan sama ada nadi itu normal atau tidak, anda boleh meletakkan dan menekan hujung jari telunjuk dan tengah anda ke pangkal ibu jari anda di pergelangan tangan, pangkal paha, atau lubang leher anda di sisi saluran angin anda.

Perhatikan jam dan hitung nadi selama 15 saat. Selepas itu, kalikan nadi anda dengan 4. Contohnya, jika anda mempunyai 20 denyutan selama 15 saat, kalikan 20 dengan 4 dan anda mendapat 80. Ini bermakna nadi anda berdegup 80 kali seminit.

Nadi biasanya diperiksa untuk menentukan apakah jantung berfungsi dengan baik atau tidak, untuk mengesan penyakit, untuk memeriksa aliran darah setelah cedera, dan sebagai bagian dari pemeriksaan tanda vital umum.

Anda boleh memeriksa sendiri jika anda mempunyai nadi normal dengan mengikuti langkah-langkah di atas. Sekiranya nadi terlalu cepat atau lambat disertai dengan gejala sakit dada, pening, pingsan, sakit kepala, dan sesak nafas, segera berjumpa doktor supaya langkah rawatan dapat diambil.