Beberapa Punca Benjolan di Saluran

Kemunculan benjolan di pangkal paha tidak boleh dipandang rendah. Selain menimbulkan rasa tidak selesa, benjolan di pangkal paha juga biasanya menunjukkan adanya penyakit tertentu. Oleh itu itu, mari kita kenali pelbagai penyakit yang bolehsebabbetul benjolan di pangkal paha.

Benjolan di pangkal paha mempunyai pelbagai bentuk dan ukuran. Jumlah benjolan yang muncul hanya dapat satu atau beberapa pada satu masa, dan mungkin atau mungkin tidak menyakitkan. Teksturnya boleh menjadi keras atau lembut.

Warna benjolan di pangkal paha boleh sama dengan warna kulit di sekitarnya dan juga boleh berwarna kemerahan atau keunguan. Selain itu, beberapa benjolan juga dapat disertai dengan kudis atau pecah, menyebabkan luka terbuka.

Keadaan yang Menyebabkan Benjolan di Groin

Terdapat beberapa penyebab ketulan di pangkal paha, dan masing-masing mempunyai gejala yang berbeza. Berikut adalah beberapa penyebab benjolan di pangkal paha:

1. Kelenjar getah bening yang bengkak

Kelenjar getah bening atau limfadenopati yang bengkak adalah penyebab ketulan yang paling biasa di pangkal paha. Kelenjar getah bening biasanya membengkak kerana jangkitan bakteria atau virus, seperti campak, tuberkulosis, dan mononukleosis.

Selain jangkitan, kelenjar getah bening di pangkal paha juga boleh timbul dari kecederaan, penyakit autoimun, hingga barah.

Benjolan atau kelenjar getah bening di pangkal paha juga boleh menyebabkan gejala lain, seperti:

 • Sakit di pangkal paha
 • Demam
 • Selsema
 • Sakit tekak
 • Berpeluh sejuk pada waktu malam

2. Cyst

Kista adalah benjolan yang terbentuk kerana kantong yang dipenuhi dengan tisu dan cecair, seperti darah atau nanah. Kista boleh tumbuh di mana-mana bahagian badan atau kawasan kulit, termasuk pangkal paha. Sebilangan besar kista adalah jinak atau bukan barah.

Kista kecil selalunya tidak menimbulkan gejala. Tetapi, apabila benjolan membesar dan menekan organ atau bahagian badan di sekitarnya, ia boleh menyebabkan rasa sakit.

3. Abses

Abses adalah benjolan yang berisi kumpulan nanah yang terbentuk dari sel darah putih, bakteria, dan tisu badan mati. Abses biasanya muncul akibat jangkitan bakteria.

Selain benjolan, gejala yang mungkin muncul adalah demam, kemerahan, sakit, dan sensasi terbakar di kawasan yang terkena abses.

4. Hernia

Hernia berlaku apabila bahagian usus keluar atau melewati otot atau tisu penghubung di sekitarnya. Sepatutnya, tisu penghubung dan otot cukup kuat untuk menahan organ di dalamnya agar tetap berada dalam kedudukan masing-masing. Pada hernia, tisu penghubung dan otot menjadi lemah, sehingga tidak dapat menahan kedudukan organ di rongga perut.

Jenis hernia yang menyebabkan benjolan di pangkal paha adalah hernia inguinal, yang lebih biasa pada hernia lelaki dan femoral, yang kebanyakannya mempengaruhi wanita.

Terdapat benjolan akibat hernia yang boleh hilang ketika berbaring. Namun, benjolan itu dapat muncul kembali ketika penghidapnya ketawa, batuk, atau ketegangan. Di samping itu, benjolan akan terasa sakit ketika penghidap mengangkat atau membawa benda berat.

5. Hidrokel

Hidrokel adalah keadaan ketika skrotum (kantung testis) membengkak kerana penumpukan cecair di dalamnya. Umumnya, hidrokel berlaku pada anak lelaki yang baru lahir, tetapi keadaan ini juga dapat dialami oleh lelaki dewasa.

Hidrokel pada bayi boleh hilang dengan sendirinya tanpa rawatan ketika berusia 1 tahun. Pada lelaki dewasa, penumpukan cecair ini dapat membuat skrotum terasa lebih berat, menyebabkan rasa tidak selesa, dan bengkak di sekitar skrotum atau di pangkal paha.

Walau bagaimanapun, keadaan ini pada amnya tidak berbahaya dan tidak menyakitkan.

6. Penyakit kelamin

Benjolan di pangkal paha boleh menjadi gejala penyakit kelamin, seperti sifilis, granuloma inguinale, gonorrhea (gonorrhea), HIV, herpes, chancroid, atau klamidia. Gejala yang boleh muncul akibat penyakit kelamin akan berbeza-beza, bergantung pada jenis penyakit. Gejala penyakit kelamin ini secara amnya meliputi:

 • Munculnya benjolan atau luka di sekitar zakar, vagina, dubur, atau mulut.
 • Sakit ketika membuang air kecil atau melakukan hubungan seks.
 • Keputihan dari zakar (gonorea) atau faraj (keputihan).
 • Pendarahan faraj.
 • Kesakitan pada kelenjar getah bening di pangkal paha.
 • Sakit perut bawah.
 • Demam.
 • Ruam kulit muncul di badan, tangan, atau kaki.

7. Limfoma

Kanser limfoma atau kelenjar getah bening adalah penyakit yang berlaku apabila sel-sel di saluran atau kelenjar getah bening (limfosit) tumbuh secara tidak terkawal sehingga membentuk ketulan atau tumor malignan.

Simptom utama limfoma adalah munculnya benjolan di leher, ketiak, atau pangkal paha yang tidak menyakitkan. Di samping itu, terdapat beberapa gejala lain yang mungkin dialami oleh penderita limfoma, seperti:

 • Batuk
 • Susah bernafas
 • Demam
 • Berpeluh pada waktu malam
 • Berat badan tanpa sebab yang jelas
 • Letih dengan mudah
 • Ruam gatal

8. Saphena varix

Saphena varix adalah keadaan yang jarang berlaku di mana terdapat kelainan pada injap urat di paha. Injap urat ini tidak terbuka dengan betul, sehingga darah terperangkap di dalamnya dan menyebabkan pembengkakan.

Gejala yang timbul dari keadaan ini adalah benjolan kebiruan di pangkal paha. Benjolan ini biasanya hilang ketika penghidapnya berbaring. Penyakit ini lebih kerap berlaku pada orang yang mempunyai sejarah vena varikos.

Untuk mengetahui punca sebenar ketulan di pangkal paha, anda perlu berjumpa doktor. Doktor akan melakukan pemeriksaan dan sokongan fizikal, seperti ultrasound, sinar-X, dan biopsi, untuk menentukan punca benjolan tersebut. Setelah penyebabnya diketahui, doktor akan memberikan rawatan yang sesuai.