Melancap Semasa Menstruasi: Manfaat, Risiko, dan Cara Selamat untuk Melakukannya

Melancap semasa haid adalah aktiviti yang agak selamat dan bermanfaat apabila dilakukan dengan cara yang betul. Namun, ini tidak bermaksud bahawa aktiviti ini bebas dari risiko penyakit. Oleh itu, fahami terlebih dahulu faedah dan risiko melancap semasa haid, dan bagaimana cara melakukannya dengan selamat.

Melancap adalah tindakan merangsang diri untuk mendapatkan kepuasan seksual. Pada wanita, melancap dapat dilakukan dengan menyentuh dan merasakan organ kemaluan, seperti klitoris, vulva, dan vagina.

Walaupun terdengar pantang larang, melancap sebenarnya adalah aktiviti seksual yang dianggap normal dan boleh dilakukan pada bila-bila masa, termasuk semasa haid.

Manfaat Melancap Semasa Menstruasi

Bukan sahaja menyenangkan dan memberikan kepuasan seksual dengan sendirinya, melancap juga dapat memberikan faedah berikut:

  • Meningkat mood atau mood
  • Kurangkan tekanan
  • Menjadikan tidur lebih baik
  • Tenang badan dan fikiran

Apabila anda mencapai klimaks atau orgasme semasa melancap dalam tempoh anda, badan anda akan menghasilkan endorfin, oksitosin, dan dopamin. Hormon-hormon ini dapat membuat anda lebih santai, tenang, dan bahkan dapat mengurangkan kesakitan haid.

Beberapa Risiko Kesihatan Melancap Semasa Menstruasi

Walaupun agak selamat dan bermanfaat apabila dilakukan dengan betul, melancap semasa haid tetap membawa risiko kesan sampingan. Salah satu risikonya adalah jangkitan atau kerengsaan di kawasan wanita.

Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang berisiko berpunca daripada melakukan hubungan seks atau melancap semasa haid:

Jangkitan saluran kencing

Seorang wanita yang melakukan hubungan seks atau melancap semasa haid boleh berisiko terkena jangkitan saluran kencing atau UTI. Ini kerana bakteria dapat memasuki saluran kencing dengan lebih mudah melalui lubang saluran kencing berhampiran faraj.

Jangkitan saluran kencing atau UTI paling kerap disebabkan oleh jangkitan bakteria E coli. Apabila anda mengalami UTI, anda mungkin mengalami gejala seperti sakit ketika membuang air kecil, sakit perut bawah, anyang-anyangan, dan kadang-kadang demam.

Vaginosis bakteria

Vaginosis bakteria adalah jangkitan faraj yang disebabkan oleh pertumbuhan kuman yang terlalu banyak. Wanita yang mengalami penyakit ini biasanya akan mengalami simptom berupa faraj yang sakit dan gatal, sakit ketika membuang air kecil, dan keputihan yang berwarna kelabu dan berbau amis.

Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita yang tidak menjaga kebersihan badan dan alat kelamin semasa haid lebih terdedah kepada vaginosis bakteria.

Jangkitan kelamin

Jangkitan kelamin adalah jangkitan yang ditularkan melalui hubungan seksual, baik secara vagina, dubur, atau secara oral. Wanita yang melancap semasa haid mudah dijangkiti penyakit ini jika:

  • Melancap dilakukan dengan pasangan seksual yang mempunyai STI
  • Melancap menggunakan mainan seks digunakan oleh orang yang menghidap STI

Ini kerana STI dapat menular melalui air mani atau cairan vagina dan darah haid yang dijangkiti bakteria, virus, atau parasit yang menyebabkan jangkitan kelamin.

Cara Melancap semasa Menstruasi yang Betul

Berikut adalah petua dan cara melancap semasa haid dengan betul dan dengan risiko minimum:

1. Perhatikan kebersihan diri

Semasa melancap semasa haid, jangan lupa mencuci tangan sebelum dan selepas melancap, dan pastikan kuku jari anda pendek dan bersih.

Ini kerana kuku yang panjang dan tajam boleh mencederakan kawasan intim. Selain itu, jika kuku kotor, kuman dari tangan boleh menyebabkan jangkitan pada kawasan wanita.

2. Gunakan mainan seks dengan selamat

Anda boleh menggunakan alat permainan seks atau mainan seks sambil melancap. Walau bagaimanapun, jika anda mahu menggunakan mainan seks, sebagai penggetar atau dildo, pastikan alat bantu seksual bersih dan tidak digunakan oleh orang lain. Ini penting untuk mengelakkan jangkitan pada organ intim.

3. Gunakan tampon atau cawan haid

Sekiranya boleh, gunakan tampon atau cawan haid untuk menampung dan menyerap darah haid yang keluar dari faraj. Jangan lupa juga membersihkan vagina sebelum dan selepas melancap.

4. Merangsang bahagian sensitif pada kawasan wanita

Setiap wanita mempunyai kawasan sensitifnya sendiri. Untuk meningkatkan kepuasan yang anda rasakan, anda boleh melancap dengan menyentuh dan memainkan bahagian sensitif badan anda, seperti payudara, puting, atau kelentit dengan jari anda atau menggunakan alat penggetar. Anda juga boleh menggunakan pelincir faraj.

Selain cara yang betul seperti yang dijelaskan di atas, melancap semasa haid tidak boleh dilakukan terlalu kerap. Ini boleh menyebabkan kemaluan menjadi jengkel atau sakit.

Sekiranya anda mengalami aduan, seperti sakit atau gatal di kawasan wanita, setelah melancap semasa haid, anda harus segera berjumpa doktor supaya rawatan yang sesuai dapat diberikan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found