Keberkesanan Minyak Lintah untuk Membesarkan Zakar, Inilah Faktanya!

Dalam dunia perubatan, lintah telah digunakan untuk perubatan sejak abad ke-19. Namun, bagaimana dengan dakwaan bahawa minyak lintah berkesan untuk meningkatkan ukuran zakar? Adakah betul? Lihat fakta dalam ulasan berikut!

Minyak lintah dibuat dari ekstrak lemak lintah. Minyak ini, yang banyak diklaim dapat meningkatkan ukuran zakar lelaki, digunakan dengan mengoleskannya ke batang zakar, sambil mengurut zakar dari pangkal ke ujung.

Pada label pembungkusan produk, secara umum dinyatakan bahawa minyak ini dapat meningkatkan peredaran darah di sekitar zakar, sehingga ereksi dapat dimaksimumkan dan zakar kelihatan lebih panjang dan lebih besar.

Mendedahkan Kebaikan Minyak Lintah

Spesies lintah yang banyak digunakan dalam terapi perubatan adalah: Hiruda medicinalis, Hirudinaria granulosa, dan Macrobdella decora. Air liur lintah ini diketahui mengandungi lebih dari 20 bahan bioaktif yang berfungsi sebagai analgesik (melegakan kesakitan), anti-radang, antikoagulan (menghambat pembekuan darah), antitumor, dan mempunyai sifat antimikroba (menghalang pertumbuhan bakteria dan jamur).

Bahan aktif dalam lintah kemudian diproses dan menjadi terapi tambahan untuk:

  • Tekanan darah tinggi (darah tinggi)
  • Urat varikos
  • Buasir (buasir)
  • Penyakit kulit
  • Artritis atau osteoartritis
  • Masalah pergigian
  • Diabetes mellitus dan komplikasinya
  • Gangguan sistem kardiovaskular

Sebuah kajian juga menunjukkan bahawa lintah dapat digunakan untuk mengobati priapism, yang merupakan ereksi yang berpanjangan tanpa rangsangan seksual.

Walaupun mempunyai pelbagai khasiat, keberkesanan minyak lintah untuk membesarkan dan memanjangkan zakar tetap dipersoalkan. Hingga kini belum ada kajian yang dapat membuktikan keberkesanan ini.

Mengingat keberkesanan minyak lintah dalam membesarkan zakar belum terbukti secara ilmiah, ditambah risiko kesan sampingan yang mungkin timbul, penggunaan minyak lintah untuk tujuan membesarkan zakar perlu dipertimbangkan kembali.

Daripada menggunakan minyak lintah, ada cara lain yang dapat anda lakukan untuk menjadikan zakar anda kelihatan lebih besar, iaitu menurunkan berat badan. Menurunkan berat badan dapat mengurangkan simpanan lemak yang menutupi alat kelamin. Di samping itu, anda boleh mencukur rambut kemaluan agar zakar tidak kelihatan kecil.

Anda juga dapat melakukan senaman secara teratur dan makan makanan yang sihat agar keadaan anda lebih prima, sehingga ereksi menjadi lebih kuat dan ukuran zakar kelihatan lebih besar. Sekiranya anda merasakan kelainan pada zakar, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar urologi.